YAZARLAR

İtalyan ahırında yemek keyfi

Establo, Torino’nun yaklaşık 15 km. güneyinde yer alan Chieri köyünde bulunan bir restoran. Establo, İtalyanca ahır anlamına geliyor, zaten geldiğiniz zaman da gerçekten yanında ahır binası olan bir çiftlik eviyle karşılaşıyorsunuz. Tam bir aile işletmesi ve tüm malzemeler yerel üreticilerden alınıyor. Establo’nun ertesi sabah kahvaltı edemeyeceğinizi garanti eden bir menü yapısı mevcut.

Kuzey İtalya’da bulunan Piemonte bölgesi, daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere, gastronomi açısından belki de dünyanın en gelişmiş bölgelerinden birisi. Bölgenin en önemli özelliği, çok kaliteli yerel ürünlerin yetiştirilmesi ve bu konuya gösterdikleri büyük hassasiyetten ortaya çıkıyor. Gerçi bu hassasiyet özellikle Fransa ve İtalya’da neredeyse her yerde karşımıza çıkıyor. Örneğin şarap ve peynir konusunda bölge sınırlamaları o kadar katı ki, bir şarabın sadece 2-3 metre genişliğindeki bir yolun diğer tarafında olması nedeniyle ilgili bölgenin adını taşımasına izin verilmeyebiliyor. Biz daha güzelim Ezine peynirlerimizin bile birçok durumda üretim yerlerini takip edemiyoruz.

Bu seyahatimde gittiğim bir restoranı size anlatacağım bugün. Establo, Torino’nun yaklaşık 15 km. güneyinde yer alan Chieri köyünde bulunan bir restoran. Establo, İtalyanca ahır anlamına geliyor, zaten geldiğiniz zaman da gerçekten yanında ahır binası olan bir çiftlik eviyle karşılaşıyorsunuz.

Tam bir aile işletmesi, hatta aile restorana bitişik bir binada yaşıyor. Tüm malzemeler yerel üreticilerden alınıyor.

Restoranda eğer özel olarak ne istediğinizi söylemezseniz, 7-8 çeşitlik bir tadım menüsü geliyor. Yanında yine o bölgeye yakın bir üreticiden gelen kırmızı şarap servis ediliyor.

Tadım menüsü diyince de, Michelin yıldızlı sofistike ve küçük porsiyonlu yemeklerden oluşan bir menüden bahsetmiyorum. Establo’da ertesi sabah kahvaltı edemeyeceğinizi garanti eden bir menü yapısı mevcut. Ancak uyarayım, bu menüde domuz etleriyle yapılan ürünler de yer alıyor, eğer yemiyorsanız mutlaka önden bilgi vermeniz gerekiyor.

Standart servisle bize gelen servis adeta bitmek bilmedi. Servis şarküteri tabağı, yerel bir peynir, bruschetta çeşitleri, peynir soslu polenta, o gün bulunan malzemelerle yapılmış bir risotto, iki turda gelen ve toplam 5 çeşitten oluşan ızgara etlerden ve hala yeriniz kaldıysa tatlı çeşitlerinden oluşuyor. Örneğin tavuk yine o bölgede yetişen özel bir cins, son derece lezzetli ve doğada yetişmiş bir tür. Diğer tüm et çeşitleri de öyle.

Tüm yemekler oldukça lezzetli. Gelen yiyecekler tadımlık sayılabilecek boyutlarda ancak o kadar çok çeşit var ki doymama şansınız yok. Dediğim gibi, ertesi sabah kahvaltı bile edemedim.

Tüm bu çeşitler, şarap dahil 40 euro gibi bir fiyata sunuluyor, ki bu Torino için oldukça iyi bir fiyat diyebilirim. Şehir merkezindeki çoğu restoranda bir giriş ve bir yemek ile bir iki kadeh şarap alsanız 30-35 euro civarı hesap ödüyorsunuz. Bu yüzde bu kadar zengin ve lezzetli bir menü için oldukça makul bir fiyat.

Bu kadar methettin, hiç mi kötü tarafı yok derseniz, tek kötü tarafı ulaşım sıkıntısı diyebilirim. Oldukça virajlı ve dar yollardan giderek ulaşmanız gerekiyor, hatta son birkaç yüz metre toprak yoldan gidiyorsunuz (önünüzden yaban tavşanları geçiyor), yani araba kiralamadan ulaşmak oldukça zor. Bunun haricinde her şeyi ile gönül rahatlığıyla tavsiye ederim, eğer Torino civarına yolunuz düşecek olursa bir akşam yemeğini mutlaka Establo’da yemeye çalışın derim.

Mutlu bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.