YAZARLAR

Meclis Başkanlığı'na muhalefetten sürpriz adaylar

Burhan Kuzu’nun Meclis Başkanlığı için aday olması Meclis kulislerinde esprili sohbetlere konu oluyor. AK Partili bir siyasetçi Burhan Kuzu için, “O bizim nöbetçi adayımız” yorumu yapıyor. CHP ve HDP'nin ise Meclis Başkanlığı için tutuklu milletvekillerini aday göstereceği konuşuluyor.

Meclis Başkanlığı seçim takvimi belli oldu. Adaylar 12 Kasım’da başvuru yapmaya başlayacak. 5 gün sürecek başvurunun ardından 17-21 Kasım arasında yapılacak seçimle Meclis'in yeni başkanı belli olacak.

Olağanüstü Kurultay’da parti yönetiminde, ardından Kabine’de değişikliğe giden, bu değişimi il ilçe başkanları ve belediye başkanları ile sürdüren AK Parti’de Meclis yönetiminde ne yapılacağı merak konusu. Kulislerde 2 yıldır bu görevi sürdüren İsmail Kahraman’ın yeniden aday olmayı istediği konuşulurken, Kahraman'ın Plan Bütçe Komisyonu’na giderek TBMM bütçesinin sunumunu bizzat yapması da bu adaylığın açık işareti olarak yorumlandı.

Plan Bütçe Komisyonu’nda konuşan HDP Milletvekili Garo Paylan, Kahraman’ı “Hayatımda gördüğüm en antidemokratik Meclis Başkanısınız” sözleriyle eleştirirken iktidar kanadında başka bir tartışma var. Cumhurbaşkanlığından sonra devlet protokolünün 1'inci sırasında yer alan bu koltuğu gönlünden geçiren çok sayıda AK Partili siyasetçi var.

ADAYLIĞINI EN AÇIK DİLLENDİREN BURHAN KUZU

Gönlünden geçirenler bir yana eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Bakan Nabi Avcı, Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın ismi bu süreçte sıkça dile getirildi. Her Kabine değişikliğinde ismi bakan adayı olarak geçen Cumhurbaşkanı Danışmanlarından Burhan Kuzu ise adaylığını en açık dillendirenlerden. Meclis Başkanlığı için 4 yılın çok uzun olduğunu düşünen Kuzu, bir değişimin, yenilenmenin iyi olacağı görüşünde. Ancak herkes biliyor ki adaylık yeterli değil, bir yerlerden işaret almak, işaret edilmek gerekiyor. Burhan Kuzu’nun da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştüğü, bir kez daha görüşeceği kulislere yansıyan bilgiler arasında. Ancak bugüne kadar bir çok makam için adaylığı gündeme gelen Kuzu’nun Meclis Başkanlığı için de aday olması Meclis kulislerinde esprili sohbetlere konu oluyor. AK Partili bir siyasetçi Burhan Kuzu için, “O bizim nöbetçi adayımız” yorumu yapıyor.

Sonuç olarak eğer Erdoğan, Kahraman’ı işaret ederse bir başka ismin aday olması çok mümkün görünmüyor. Bu durum adaylığı gönlünden geçiren AK Partili bazı isimlerde, yüksek sesli olmasa da, “CHP’de iyi kötü bir seçim yapılıyor, kendileri belirliyor. Bizde de olabilir” serzenişine yol açıyor.

CHP'NİN ADAYININ ENİS BERBEROĞLU OLACAĞI KONUŞULUYOR

Başkanlık seçiminde Meclis’te çoğunluğu bulunan iktidar partisi belirleyici olacak. Ancak ilk turda tüm partilerin kendi adayını göstermesi bekleniyor. Kulislere bakılırsa ana muhalefet sürpriz bir adım atabilir. Aldığı ceza Bölge İdare Mahkemesi'nden dönmesine karşın tahliye edilmeyen tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun CHP’nin Meclis Başkanı adayı olarak gösterilebileceği konuşuluyor. Diğer taraftan CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan ve eski Maliye Bakanı CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel’in adı da Meclis Başkanlığı adaylığı için geçiyor. Son kararın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılacak istişarenin ardından verilmesi bekleniyor.

HDP'DE BALUKEN ADI GEÇİYOR

Son iki seçimde Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ı Meclis Başkanlığı'na aday gösteren HDP’de de ibre tutuklu bir milletvekilini aday gösterme yönünde. Tutuklu milletvekli sorununa dikkat çekmek için böyle bir karar alınabileceği konuşulurken adaylık için ismi geçen siyasetçi de HDP eski Grup Başkanvekili İdris Baluken. HDP de ayrıca Gaziantep Milletvekili Celal Doğan’ın da aday gösterilebileceği konuşuluyor.

MHP cephesinde ise daha önce aday gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yeniden aday gösterilmesi sürpriz olmayacak.