YAZARLAR

Akşener’den radikal 'kadın kolları' kararı!

Meral Akşener liderliğinde kurulacak yeni partinin hazırlıkları sürüyor. Parti tüzüğü ve programı üzerinde çalışmalar devam ederken örgütlenmeyle ilgili radikal bir karar yolda. Yeni partide diğer siyasi partilerden farklı olarak “kadın kolları” ismiyle ayrı bir örgütlenme olması beklenmiyor.

Siyaset sahnesi Meral Akşener önderliğinde kurulacak yeni partiyi karşılamaya hazırlanıyor. Ekim ayı ortasında ete kemiğe bürünmesi beklenen yeni partinin alacağı isimden kullanacağı ambleme, kurucular kurulunda yer alacak siyasetçilerden parti tüzüğü ve programına merak edilen birçok konu var.

Parti kuruluş sürecinde yer alan siyasetçilerden aldığımız son bilgilere göre, isim çalışması devam ediyor. Daha önce kamuoyuna yansıyan Merkez Demokrat Parti (MDP) ismi hâlâ seçeneklerden biri olarak masada. İsim belirlenirken kamuoyu araştırmalarında öne çıkan kavramlara bakılıyor. Edindiğimiz bilgiye göre, bu araştırmalarda “demokrasi” ve “adalet” en öne çıkan iki kavram oldu. “Huzur”, “güven”, “egemenlik” ve “birlik” ifadeleri de hem bireysel hem de toplumsal ihtiyaçlar olarak öne çıkan talepleri içeriyor. Çalışma ekibi parti logo ve amblemlerini de düşünerek bu kavramlar üzerinden çeşitli formülasyonlar oluşturarak isimler üretiyor. Kulağımıza gelen isimler arasında Demokratik Adalet Partisi, Adil Demokrat Parti var. Diğer yandan Akşener’in kuracağı parti konuşulurken sıkça kullanılan “Yeni Parti” ifadesi de parti ismi olarak seçenekler arasında.

Kurulacak yeni partinin MHP’den farklı olarak kadınların siyasete katılımının formüllerinden biri olarak savunulan “kota”yı tartıştığını bu köşede daha önce yazmıştık. Ancak görünen o ki bu tartışma karşılık bulmadı. Meral Akşener liderliğinde kurulacak yeni partide “kadın kolları” ismiyle ayrı bir örgütlenme olmayacak. Bu yeni oluşumda yer alan tüm siyasetçiler, kadın-erkek el birliğiyle çalışacak.

Edindiğimiz bilgilere göre bir kadının genel başkanlığında siyaset sahnesine katılması beklenen yeni partinin “kadın kolları” kurmaması kararı kadınların siyasete katılımı noktasında duyarsız olunduğu anlamına gelmiyor. Çünkü kadınlara siyasete katılım noktasında en somut örnek Akşener olarak gösterilecek. Bu örneğin bile tek başına kadının siyasete girmedeki tedirginliğini ortadan kaldırmaya yardımcı olacağı ifade ediliyor. Yeni oluşum içinde yer alanlar iddialı, “Kurucular kurulu ortaya çıktığında niyetimiz de ortaya çıkacak” diyor. Bu çerçevede yeni partinin kadınlara verdiği önem ilk kuruluş ve teşkilatlanma sürecinde yapılacak atamalarla da ortaya konulacak. Yeni partinin kurucuları ve il-ilçe teşkilatlanmasında eski yüzlerden çok yeni yüzlere yer verileceği bu çerçevede kadın ve gençlerin de öne çıkarılacağı ifade ediliyor.

Parti tüzüğü ve programı üzerinde çalışmalarını sürdüren kurucuların diken üstünde olduğunu söylemek mümkün. “Kumpas, operasyon” ihtimali sıklıkla konuşulan konular arasında. Son OHAL KHK’sı ile milletvekilleri hakkındaki soruşturma ve kovuşturmada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetkilendirilmesi de yeni partinin mecliste kuracağı gruba karşı “önlem” olarak yorumlanıyor. Kulislere göre, bu düzenleme başta AK Parti’den olmak üzere yeni partide yer almak isteyen milletvekillerine “Bak dosyan hazır. Hemen süreç işletilebilir” mesajı anlamına geliyor.

Bütün bu endişelere karşın yeni parti kurucuları çok umutlu ve heyecanlı. “Erken seçim” ihtimaline karşı seçime katılma hakkı kazanmış “yedek parti” görüşmeleri de yapan kurucular, partinin resmileşmesi ile birlikte bir çekim merkezi haline geleceği görüşünde. Tüm kesimlerin oyuna talip yeni parti iddialı, kontak çevrildiğinde oy en az yüzde 25 olacak.