YAZARLAR

Revizyonda kabine dışı kalacak isimler

AK Parti MYK'sı belirlendi. Sırada Bakanlar Kurulu revizyonu var. Kabine'deki değişikliğin de MYK'da olduğu gibi sınırlı olması bekleniyor.

AK Parti'nin yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) belirlendi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın partideki "A takımı" olacak ekibe sadece yeni 3 isim girdi. MYK'daki bu sınırlı değişim Bakanlar Kurulu'ndaki büyük revizyon beklentisini de aşağı çekti.

Erdoğan'ın ilk kez Cumhurbaşkanı olarak katıldığı MKYK'da son Kongre'de oluşturulan Başkanvekilliği görevine beklendiği gibi Başbakan Binali Yıldırım getirildi. Kongrede MKYK listesine alınmayan Yasin Aktay, Şaban Dişli ve Nükhet Hotar yerine 3 yeni isim belirlendi. MYK'nın yeni isimleri Mahir Ünal, Hamza Dağ ve Ravza Kavakçı Kan oldu. Ünal, Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü; Dağ, Ar-Ge'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı; Kan ise İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görevlendirildi.

Kardeşi FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Şaban Dişli'nin liste dışı kalmasının ardından Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine de Cevdet Yılmaz getirildi.

Kabineye girebilecekleri konuşulan Cevdet Yılmaz, Fatih Şahin ve Abdülhamit Gül'ün MYK'da yer alması ile bakanlık ihtimali rafa kalktı.

MYK'DA KADIN SAYISINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Atılım dönemi" olarak nitelendirilen son Kongre'de parti yönetimlerinde de kadın ve gençlere ağırlık verileceğini söylemişti. MYK'ya giren Dağ 1980, Kan ise 1972 doğumlu. MYK'daki kadın üye sayısında ise bir değişim olmadı. AK Parti MYK'sındaki kadın sayısı yine 3'le sınırlı kaldı.

KABİNEDE SINIRLI DEĞİŞİM BEKLENTİSİ

AK Parti MYK'sının belirlenmesinin ardından gözler Kabine revizyonuna çevrildi. MYK değişiminin çok sınırlı olması Kabine revizyonundaki beklentiyi de düşürdü. Kulislere göre 4-5 bakanın değişmesi, bazı bakanların da Kabine içinde yer değiştirmesi söz konusu olacak. Kabine dışı kalması yüksek ihtimal olarak görülen isimler Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan ve Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki.

ALBAYRAK BAŞBAKAN YARDIMCISI MI OLACAK?

Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın Başbakan Yardımcılığına kaydırılacağı konuşulurken, Albayrak'ın boşaltacağı koltuk için de, arkadaşı olarak da bilinen AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un adı geçiyor.

KABİNEYE 2'NCİ KADIN BAKAN

Kabinede ikinci bir kadın bakan da konuşuluyor. Kadın bakan olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın yanı sıra parti yönetiminde uzun zamandır görev yapan, son MKYK'da liste dışı kalan Nükhet Hotar'ın adı geçiyor.

DIŞARIDAN BAKAN OLACAK MI?

Kabineye dışarıdan bakan seçeneği de masada. Cumhurbaşkanı danışmanlarından Bülent Gedikli, ekonomi için konuşulan isimlerden biri.