YAZARLAR

Yeni zenginlik göstergesi: Domates çorbası

İşte son günlerin gözdesi, yeni 'zenginlik göstergesi' domatesle yapılacak en güzel şeylerden biri...

Efendim biliyorsunuz, bu hafta gündemde bir anda domates arz-ı endam eyledi. 'Domatese öyle bir itibar kazandırdık ki fiyatı arttı' diyen bakan, 'menemen yiyemiyorlarsa mehter yesinler' diyen haber sunucusu derken, biz yine referandumdaki tam kanunsuzluk nedir, uyku apnesi dolayısıyla hapisten çıkarılan belediye başkanı damadı falan gibi birçok konuyu unuttuk gittik.

Böyle işlerde çok mahir bir yönetime sahip olduğumuz bir gerçek, tam bir şeyleri konuşup eleştireceğiz, hooop kafamıza bir domates iniveriyor, anında unutuyoruz çok şükür.

Gelin bakalım o zaman biz de bugün bu güzel ve şu aralar oldukça pahalı gıdamızla yapılabilecek lüks ve elegan bir yemek tarifi verelim:

DOMATES ÇORBASI

Malzemeler:

2 kg domates, boyuna ikiye bölünmüş

6 diş sarımsak, kabukları soyulmamış

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1/2 çay kaşığı tuz

1/4 çay kaşığı karabiber

1 orta boy soğan, ince kıyılmış

1/2 çay kaşığı kekik

2 çay kaşığı şeker

2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

3 su bardağı tavuk suyu

1/2 su bardağı krema

Yapılışı:

Fırını 180 dereceye ısıtın ve orta bölüme bir tepsi veya ızgara teli yerleştirin.

Sığ bir fırın kabına domatesleri kesik kısımları üstte kalacak şekilde dizin, sarımsakları da ekleyin. Domateslerin üzerine zeytinyağı gezdirin, tuz ve karabiber serpin. Fırında bir saat boyunca pişirin. Bir saatin sonunda fırın kabı içerisinde soğumaya bırakın. Sarımsakların kabuklarını soyun.

Büyükçe ve kalın tabanlı bir tencerede soğan, kekik ve şekeri tereyağı ile hafif ateşte, soğanlar yumuşayana kadar sık sık karıştırarak pişirin, domatesleri, sarmısakları ve tavuk suyunu ekleyin, bir taşım kaynadıktan sonra hafif ateşte kapağı kapalı olarak 20 dakika pişirin.

Bir blender yardımıyla çorbayı püre haline getirin (eğer stand tipi bir blender kullanıyorsanız, parçalar halinde püre yapın), elinizde kalan püreyi ince bir tel süzgeçten geçirerek temiz bir kaba aktarın. Son olarak kremayı ekleyin, damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin, iki dakika kadar daha hafif ateşte kaynatın.

Üzerine rendelenmiş peynir (mümkünse de parmesan) ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyetle yiyiniz efendim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.