Yargıtay'ın Can Atalay kararı İzmir'de protesto edildi

İzmir Barosu'nun çağrısıyla merkez ve ilçe adliyeleri önünde bir araya gelen avukatlar, Can Atalay hakkında AYM'nin "hak ihlali" kararını tanımayan Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'ni protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR -TİP Hatay Milletvekili ve Gezi davası tutuklusu Can Atalay hakkında AYM'nin "hak ihlali" kararını tanımayan Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'ne tepkiler sürüyor. İzmir'de de İzmir Barosu'nun çağrısıyla merkez ve ilçe adliyeler önünde bir araya gelen avukatlar yaşanan durumu protesto etti. Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde sık sık "AKP elini yargıdan çek" ve "Savunma susmadı susmayacak" sloganları atan avukatlar adına açıklama yapan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkıran, çok ağır bir hak ihlaline, bir yargı darbesine karşı, hukuku savunmak için bir araya geldiklerini vurguladı.

'YAŞANAN SÜREÇ YARGI DARBESİDİR'

Avukat Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen ihlal kararına uyulmadığı gibi Yargıtayca, kararın altında imzası olan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğini belirten Dalkıran, "Anayasa ve Anayasa’nın emredici hükümleri ve bağlayıcı nitelik taşıyan normatif düzenlemeler ve kesin nitelikteki kararlar; istenildiğinde uygulanacak, istenilmediğinde göz ardı edilecek keyfi metinler değildir. Dün verilen kararlarla; Hukuki güvenlik ve belirlilik ilkesi ihlal edilmiştir. Yaşanan süreç, tam anlamıyla bir yargı darbesidir" dedi.

İzmir Barosu ve İzmir Barosu üyesi avukatlar olarak yasama organını işlevsiz hale getiren, ülkeyi bir saray rejimi ile yönetmeyi amaçlayan siyasi iktidarın, yargı üzerindeki tahakkümüne geçit vermeyeceklerini vurgulayan Dalkıran, "Hakimler ve Savcılar Kurulunun, Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan ve açık yasa hükümlerine aykırı hareket ederek suç işleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri başta olmak üzere ilgili yargı mensupları hakkında derhal soruşturma başlatmasını ve ivedilikle bu kişilerin görevden uzaklaştırılmasını bekliyoruz. İzmir Barosu olarak biz de Anayasal suç işleyen yargı mensupları hakkında tüm şikayetleri yapacağımızı buradan duyuruyoruz" diye konuştu.

TİP MERKEZİ NOKTALARA PANKART ASTI: DARBEYE GEÇİT YOK

Öte yandan TİP İzmir İl Örgütü de yaşanan durumu protesto etmek için kentin çeşitli noktalarına pankart astı. Merkezi noktalara sabah erken saatlerde asılan pankartlarda "Yargıtay darbesine geçit yok" ifadeleri yer aldı. (DUVAR)