'Trump hayranı' Brezilyalı lider Bolsonaro: Biden'la görüşmem harikaydı

Eski ABD Başkanı Trump'a yakınlığıyla bilinen Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, Amerika Zirvesi'nde Joe Biden ile yaptığı görüşmenin harika geçtiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro Amerika Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile önceki gün yaptığı görüşmenin "harika" geçtiğini ve Biden'ın uluslararası sorunları çözmek için samimi bir irade ortaya koyduğunu söyledi.

Bolsonaro, normalde eski ABD Başkanı Donald Trump'a olan yakınlığıyla biliniyor. Ayrıca Bolsonaro, 3 gün önce yaptığı başka bir açıklamada Biden'ın seçim galibiyetiyle ilgili hala şüpheleri olduğunu söylemiş ve Trump yönetimini bir kez daha övmüştü. Bolsonaro, Biden'ın başkanlığını tanıyan son dünya liderlerinden biriydi.

Bolsonaro'nun önümüzdeki ekim ayında gerçekleşecek seçimler için "seçim güvenliğiyle ilgili bir sorun gördüğü takdirde sonuçları tanımayacağına dair" söylemleri, Brezilyalı liderin Trump'ı örnek almaya çalıştığı şeklinde yorumlanıyor.

Reuters'ın haberine göre, Bolsonaro ayrıca, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin, Amazon yağmur ormanlarında kaybolan İngiliz gazeteci Dom Phillips ve Brezilyalı yerli uzman Bruno Pereira'nın bulunması için "yorulmadan" çalıştığını açıkladı.

AMERİKA ZİRVESİ NEDİR?

Amerika Zirvesi 1994'te Miami'de geniş bir bölgesel ticaret serbestisi anlaşması başlatmak isteyen dönemin başkanı Bill Clinton tarafından başlatılmıştı. Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) üyesi ülkelerin bir araya gelerek bölgesel gelişmeleri tartışması ve ortaklıkların sağlanması hedeflenen zirveye, ABD'nin ambargolar uyguladığı Küba'nın katılması geçen yıllarda da engellenmişti.

Bu zirvede, Orta ve Güney Amerika'dan ABD'ye olan göç akınını durdurmayı hedefleyen bir anlaşma imzalanması bekleniyor. ABD’nin,  Küba, Nikaragua ve Venezuela’yı davet etmemesi üzerine Bolivya, Honduras, Guatemala ve El Salvador devlet başkanlarının ardından Meksika Devlet Başkanı Obrador da zirveye katılmama kararı almıştı. Zirveye devlet başkanı düzeyinde katılacak ülkelerin; Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Şili, Kanada, Kosta Rika, Ekvador, Panama, Paraguay, Peru, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay olduğu bildirilmişti.

Bugün, zirvenin son günü. (DIŞ HABERLER)