ABD'nin Amerikan Zirvesi'nden göç anlaşması çıkması bekleniyor

Amerika kıtası ülkeleri liderlerinin, ABD'nin liderliğinde Los Angeles şehrinde düzenlenen Amerikan Zirvesi'nde göçle mücadele kapsamında bir anlaşmaya varmaları bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Los Angeles şehrinde gerçekleştirilen Amerika Zirvesi'nde, Amerika kıtası ülkeleri arasında yeni bir dönemi başlatması hedefiyle bugün bir anlaşma imzalanması bekleniyor. Reuters'in haberine göre, anlaşma, ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirmesi dışında, Orta ve Güney Amerika'dan ABD'ye olan göç akınını durdurmayı hedefliyor. 

“Los Angeles Deklarasyonu” ismi verilen ve ABD Devlet Başkanı Joe Biden tarafından “çığır açıcı” olarak nitelenen anlaşmanın, Latin Amerika ülkelerinin daha fazla sayıda göçmen kabul etmesi ve göçmenlere ilişkin sorumluluğun eşit derecede paylaşılması için teşvikler sunacağı açıklandı.

Reuters'in ulaştığı anlaşma taslağında, göçmen kabul eden ülkelere finansal yardım sağlanması için çalışmaların yapılması öngörülse de, bunun tam olarak nasıl gerçekleşeceği konusunda detaylara yer verilmiyor.

Taslakta ayrıca Amerika kıtasındaki ülkelerin bilgi alışverişi, kolluk kuvvetleri ve iş olanakları alanlarındaki işbirliklerinin artmasının hedeflendiği belirtiliyor. Taslak metnin bugün zirvenin son gününde şekillenmesi ve Biden ve diğer liderler tarafından imzalanması bekleniyor.

MEKSİKA VE DİĞER LİDERLER BOYKOT KARARI ALMIŞTI

Ancak, anlaşmanın ne kadar başarılı olacağı meçhul. Biden'ın bölgede hedef aldığı ülkeleri zirveye davet etmemesinin ardından, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve diğer bazı lider protesto kararı almış, zirveye katılmayacaklarını açıklamıştı. ABD'li yetkililer ise, söz konusu boykot kararının anlaşmanın başarısına gölge düşüremeyeceğini savunuyor.

AMERİKA ZİRVESİ NEDİR?

Amerika Zirvesi 1994'te Miami'de geniş bir bölgesel ticaret serbestisi anlaşması başlatmak isteyen dönemin başkanı Bill Clinton tarafından başlatılmıştı. Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) üyesi ülkelerin bir araya gelerek bölgesel gelişmeleri tartışması ve ortaklıkların sağlanması hedeflenen zirveye, ABD'nin ambargolar uyguladığı Küba'nın katılması geçen yıllarda da engellenmişti. (DIŞ HABERLER)