Meksika'da göçmenler Amerika Zirvesi tartışılırken ABD sınırına yürüyor

Meksika'da binlerce kişilik göç kervanı Los Angeles'ta düzenlenen Amerika Zirvesi'nde göçmenlerin sorunlarına dikkat çekmek ve ABD'ye varmak hedefiyle sınıra yürüyüş başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Los Angeles kentinde dün başlayan ve 10 Haziran'da sona erecek olan Amerika Zirvesi'ne Küba ve Venezuela'nın davet edilmemesiyle ilgili tartışmalar sürerken, zirveyi boykot eden Meksika'da ise binlerce göçmen toplantının yapıldığı yere varmak amacıyla ABD sınırına yürüyüş başlattı.

'ÇOCUKLARIMIZ İÇİN GELECEK İSTİYORUZ'

Reuters'in aktardığına göre, Meksika'da ABD'ye kabul edilmek için bekleyen göçmenler dün sabah erken saatlerde Tapachula kentinden ayrılarak Los Angeles'a varmak hedefiyle yola çıktı. Yaklaşık 6 bin kişinin yer aldığı göçmen kervanının rotasını organize edenler arasında yer alan Luis Garcia Villagran, birçok ülkeden göçmenlerin yer aldığı kervanla ilgili "Onlar yoksulluk ve şiddetten kaçtılar, zirveye katılanlara Meksika'daki göçmenlerin sorunlarıyla ilgilenmelerini istiyoruz" dedi.

Yürüyüşe katılan 35 yaşındaki Kolombiyalı göçmen Robinson Reyes ise "Çocuklarımız için bir gelecek istiyoruz. Meksika'yı sorunsuz geçmek istiyoruz" diye konuştu. Meksika Ulusal Göç Enstitüsü'nün verilerine göre, geçen yıl ABD'ye gitmek isteyen göçmen sayısında rekor orana ulaşıldı. 2018 ve 2019 yıllarında da göçmenler kervan oluşturarak ABD sınırına yürümüştü.

MEKSİKA'DAN BOYKOT KARARI

ABD'nin ev sahipliğinde yapılan Amerika Zirvesi'ne Küba, Venezuela ve Nikaragua'nın davet edilmemesi üzerine Meksika'nın boykot kararı da gündemde.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) "Zirveye katılmayacağım çünkü Amerika'nın tüm ülkeleri çağrılmadı. Yüzyıllardır dayatılan dışlama politikası değişmeli" açıklaması yaparak zirveye katılmayacağını duyurdu. AMLO, 12 Mayıs'ta, ABD'nin bölgedeki tüm ülkeleri davet etmemesi halinde Amerika Zirvesi'ne katılmayacağını ilan etmişti.

Honduras Cumhurbaşkanı Xiomara Castro, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei ve El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele de tüm ülkelerin davet edilmemesini gerekçe göstererek zirveye katılmayacaklarını açıklamışlardı. 

Zirveye devlet başkanı düzeyinde katılan ülkeler ise Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Şili, Kanada, Kosta Rika, Ekvador, Panama, Paraguay, Peru, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay oldu.

AMERİKA ZİRVESİ NEDİR?

Amerika Zirvesi 1994'te Miami'de geniş bir bölgesel ticaret serbestisi anlaşması başlatmak isteyen dönemin başkanı Bill Clinton tarafından başlatılmıştı. Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) üyesi ülkelerin bir araya gelerek bölgesel gelişmeleri tartışması ve ortaklıkların sağlanması hedeflenen zirveye, ABD'nin ambargolar uyguladığı Küba'nın katılması geçen yıllarda da engellenmişti. (DIŞ HABERLER)