Küba: ABD'nin seyahat kısıtlamalarını hafifletmesi sınırlı bir adım

Küba Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin adaya yönelik ağır ambargo koşulları devam ederken seyahat kısıtlamalarını hafifletme kararına dair açıklama yaptı. Bakanlık, karara "sınırlı bir adım" yanıtı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küba Komünist Partisi hükümeti ABD'nin Donald Trump döneminde uygulanan adaya yönelik seyahatlar ve para transferleriyle ilgili bazı kısıtlamaları hafifletme kararına ilişkin açıklama yaptı. 

İngilizce yayın yapan Venezuela merkezli TeleSur'un haberine göre, ABD'nin Küba'ya ziyaretler ve mali akışla ilgili bazı kısıtlamaları hafifletme kararına Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Söz konusu kararın "sınırlı bir adım" olduğunu, Küba'ya yönelik abluka şartlarının ağırlaştığı vurgulanan açıklamada, "Bu duyurunun gerçek boyutunu anlamak için yönetmeliklerin yayınlanmasını bekleyeceğiz" mesajı verildi. 

EKONOMİK KUŞATMA SÜRÜYOR

ABD'nin Küba'ya yönelik on yıllardır abluka şartlarını uyguladığı ve başarısız politikalarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, "ABD hükümeti, Küba'ya vize verilmesi, göç ve ziyaretlerle ilgili adımları olumlu ancak kapsamı çok sınırlı. Bu duyurular Trump'ın benimsediği abluka ve ekonomik kuşatmayı hiçbir şekilde değiştirmiyor, ABD vatandaşları için seyahat kısıtlamalarını ortadan kaldırmıyor. Atılan bu sınırlı adım Küba'nın yaptığı uyarlara bir yanıttır" denildi.

Küba'nın uluslararası ticari ve mali işlemlerinde zorluklarla karşılaşmaya devam ettiği, pandemi dönemi abluka şartlarının daha da ağırlaştığı hatırlatılan açıklamada "2019'dan bu yana abluka aşırı derecede sıkılaştırıldı. Bu kuşatmanın sonuçlarının yıkıcı olarak tanımlanabileceğini söylemek abartı olmaz. Göçün artması da bunun bir kanıtıdır" vurgusu yapıldı.

ABD'nin "iftira ve safsataların eşlik ettiği düşmanca bir dil" benimsemeye devam ettiği de hatırlatılan açıklamada, Küba'nın BM Şartı'na dayalı olarak ABD hükümetiyle eşit temelde saygılı bir diyalog kurma konusundaki istekliliğini yinelediği belirtildi.

HAVANA'YA UÇUŞLAR YENİDEN BAŞLATILACAK

ABD merkezli CNN'in haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Donald Trump döneminde Küba'ya gidiş ve gelişlerle ilgili uygulanan kısıtlamaların kaldırıldığını duyurdu. Price, "Küba'nın başkenti Havana dışındaki şehirlere uçuşların ve aile birleşimi programlarının yeniden başlatılacağı" açıklaması yaptı.

Bakanlık sözcüsü, açıklamasında Küba'ya eğitim ya da iş amaçlı grup ziyaretlerine de izin verileceğini ve bu ülkeye her 3 ay için 1000 dolarlık para gönderme sınırının da kaldırıldığını ifade etti. Price, "Ailelerin Küba'daki akrabalarını ziyaret etmelerini ve yetkili ABD'li gezginlerin Küba halkıyla ilişki kurmasını, toplantılara katılmasını ve araştırma yapmasını kolaylaştıracağız" dedi. (DIŞ HABERLER)

 


 

Etiketler küba abd