Brezilya'nın aşırı sağcı liderinden Putin'e destek: Ukrayna bir komedyenin eline teslim edildi

Brezilya'nın aşırı sağcı lideri Jair Bolsonaro, Rusya'dan alınan gübreleri hatırlatarak Ukrayna'yla ilgili tarafsız kalacağını ilan etti. Bolsonaro, "Ukrayna'nın büyük bir kısmı Rusça konuşuyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) oturumunda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınayan kararı onaylayan Brezilya yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e destek veriyor.

Brezilya'nın aşırı sağcı cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınamayacağını ve tarafsız kalacağını söyledi. Ayrıca, Putin'le dün iki saat konuştuğunu söyledi. Ancak ülkenin dışişleri bakanlığı, bu açıklamanın ardından Bolsonaro'nun pazar günü Putin'le konuşmadığını, Moskova'da yaptıkları görüşmeye atıfta bulunduğu yönünde bir düzeltme yayınladı. 

'UKRAYNA NÜFUSUNUN BÜYÜK BİR KISMI RUSÇA KONUŞUYOR'

Bolsonaro, basın toplantısında yaptığı açıklamada Rusya ve Ukrayna'nın "neredeyse kardeş ülkeler" olduğunu belirterek Brezilya'nın çatışmada tarafsız kalacağını ifade etti; "Taraf tutmayacağız, tarafsız olmaya devam edeceğiz ve mümkün olan her konuda yardım edeceğiz" ifadelerini kullandı. "Ukrayna nüfusunun büyük bir kısmı Rusça konuşuyor" diyen Bolsonaro, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'le ilgili de "Ukraynalıların uluslarının umudunu bir komedyenin ellerine teslim ettiğini" söyledi.

RUS GÜBRELERİNİ HATIRLATTI, YAPTIRIMA KARŞI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Bolsonaro, gazetecilerin Rusya'yı kınamaya istekli olup olmadığı sorusuna ise, ülkenin tarım sektörü için önemli sayılan Rus gübrelerine atıfta bulundu ve Brezilya için olumsuz sonuçlar doğurabilecek herhangi bir yaptırıma karşı olduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'da herhangi bir toplu katliam gerçekleştireceğini düşünmediğini de ifade eden Bolsonaro, "Rusya gibi bir ülkenin devlet başkanı hiçbir yerde bir katliam yapmak istemez" dedi. Aşırı sağcı figür, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde nüfusun yaklaşık yüzde 90'ının "kendilerini Rusya'ya yakınlaştırmak" istediğini de savundu.

Bolsonaro, cumartesi günü yaptığı açıklamada da hükümetin Brezilyalıları Ukrayna'dan tahliye etme çabalarını durdurmayacağını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)