Sulak alan ilan edildiği söylenen Milleyha sulak alan yapılmamış

Eylül ayında kamuoyuna sulak alan ilan edildiği açıklanan Milleyha Kuş Cenneti’nin sulak alan yapılmadığı HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın soru önergesiyle ortaya çıktı.

Millleyha Kuş Cenneti, 287 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY – HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Milleyha Kuş Cenneti’ne hendek açılıp moloz dökülmesi, sulak alan ve çevresinin imara açılmasına dair iddialarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle 27 Temmuz tarihinde soru önergesi verdi.

Önergeye aylar sonra verilen yanıtta Milleyha Kuş Cenneti’nin sulak alan ilan edilmesine dair çalışmaların sürdüğü kaydedildi: “Milleyha Sulak Alanı’nın Mahalli Sulak Alan tescil edilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Kanal, sulak alanın dışında vatandaşın kendi özel arazisinde sınır belirlemek için açılmış olup, sulak alan ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca Milleyha Sulak Alanı’nda denetimler devam etmektedir.”

Milleyha Kuş Cenneti'ne moloz dökülmüş, gösterilen tepki üzerine alan temizlenmişti.

MİLLETVEKİLLERİ ZİYARET ETMİŞTİ

Defalarca moloz, çöp dökülen Milleyha Kuş Cenneti, kuş gözlemcileri ve çevre, doğaseverlerin konunun üzerine gitmesi ve sosyal medyada gündem olmuş, Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, milletvekilleri tarafından ziyaret edilmişti. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü İsmail Üzmez ile görüşerek, 3 Eylül tarihinde Milleyha’nın sulak alan ilan edildiğini duyurmuştu.

‘MİLLEYHA NEDEN SULAK ALAN YAPILMADI?’

Milletvekili Tülay Hatimoğulları, meclise verdiği soru önergesine yanıt üzerinden bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Hatimoğulları şunları söyledi: “282 farklı kuş türünün kaydedildiği, binlerce yıllık bir sulak çayır ekosistemi olan bu alanda kamyon ve dozerle bitki örtüsünün üstünün toprakla doldurulmuş, moloz yığınlarının atılmış olduğunu gördük. Bunun üzerine sevindirici bir şekilde ekolojistlerin ve bölge halkının yoğun talebi sayesinde bölgenin sulak alan ilan edildiği ifade edilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 21 Ekim 2021 tarihli cevabında ise “Milleyha Sulak Alanının Mahalli Sulak Alan olarak tescil edilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir” denildi. Hatimoğulları, siyasiler tarafından Mileyha Kuş Cenneti’nin sulak alan iddiaları olduğunu fakat resmi olarak bu alanın sulak alan olmadığını resmi yazıda görüldüğünde dikkat çekerek, “Milleyha neden sulak alan ilan edilmedi Bölgeye otel yapılacağına dair iddialar doğru mudur?” diye sordu.

Geçtiğimiz haftalarda da Milleyha Kuş Cenneti’nin olduğu bölgede bungalov tarzı otel projesi ortaya çıktı.