Korunması için çağrılar yapılan Milleyha’da hayvan katliamı

Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu başta olmak üzere çok sayıda kişi ve derneğin korunması için çabaladığı Milleyha Kuş Cenneti’nde kuş katliamı yapıldı.

İsmail Zubari'nin Mileyha'da bir süre önce flamingolar
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın Samandağ ilçesinde aylardır korunması için çağrı yapılan, geçtiğimiz ay Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve çevre derneklerinin ziyaret ettiği, yetkililerin ‘sulak alan’ ilan edilip, korunacağını açıkladığı yer Milleyha (Arapça’da “tuz” demek) Kuş Cenneti’nde canlı katliamı yapıldı. 5 flamingo, 1 gri balıkçıl, 2 erguvani balıkçıl, 1 gece balıkçılı tüfekle vurularak öldürüldü.

Hatay Emniyet ve Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) görevlileri tarafından yakalanan ismi açıklanmayan kişi, katliamı köpeği için yaptığını söyledi. 28 bin TL para cezası kesilen kişi, cezayı ödeyince serbest bırakılacak.

'BİZİM EVİMİZDE SİLAHLAR PATLASA HUZURLU HİSSEDERMİYDİK'

Milleyha’nın korunması için aylardır çabalayan Emin Yoğurtçuoğlu, katliama sosyal medya hesabından şu sözlerle isyan etti:

“Kahroluyorum... Gidip sadece kuşları vurmamış oluyor, hassas kalpli ve bilen hepimizi vurmuş oluyor bu insanlar. Yazık değil mi diyemiyorum. Anlaşılmıyor. Orası bir ev. Bir dinlenme alanı. Bizim evimizde silahlar patlasa, sokakta insanlar ölse, huzurlu hisseder miydik? Soruyorum. Taşınırdık. Güvenli bir yere kaçardık. Peki gidecek güvenli başka bir yer kalmamışsa?...”

'KORUMAK İÇİN ÇABALADIĞIMIZ YERDE KATLİAM BAŞLAMIŞ'

Av sezonunun açılmasına dikkat çeken Yoğurtçuoğlu, “Av sezonu açıldı. Samandağ’da Milleyha Kuş Cenneti’nden başka bir yerde flamingo yok şu an. Bizim korumak için canımızı dişimize taktığımız yerde katliam başlamış. Ne olacak bu işin sonu? Av sezonu açıldı, kaçak av katliamı da başladı resmen. Bu sadece ilk haber, sulak alanlar ve kuşlar kendi kaderlerine ve kaçakçı yamyamların eline mi bırakılacak?” diye sordu.

'KAÇAK AVCILIKLA GÖSTERMELİK MÜCADELE EDİLİYOR'

Hayvanları Koruma, kurtarma ve yaşatma Derneği (HAYKUR-DER) Başkanı Erman Paçalı, flamingoları öldüren kişiye kara avcılığı kanunu yönünden işlem yapıldığını, bununla beraber kaçak av esnasında yakalanan araba, tüfek ve sair her türlü malzemeye de el koyarak hazineye devredilmesi gerektiğini vurguladı.

Paçalı, “Ekseriyetle bu uygulanmıyor. Yani aslında kaçak avcılık ile bile tam anlamıyla değil göstermelik mücadele ediliyor. Bakanlık bir yandan kaçak avcılıkla mücadele ederken öte yandan av ve avcılık reklamları yapıyor. Kara Avcılığı Kanunu’nun iptali ve Hayvanları Koruma Kanunu’nda avcılığın kesinlikle yasaklanması gerekiyor” dedi.

Bakanlığın bir “'Bizimkisi bir aşk hikâyesi' şarkısıyla ülkedeki yaban hayatından hayvanları gösterdiği romantik videolar yayınladığını, öte yandan o hayvanları kaç liradan vurdurtacağını planını yaptığını” belirten Paçalı, şunları söyledi:

“Herhalde para aşkından bahsediyor. Bu akıl dışı durum izah edilebilir bir şey değil. Ne yazık ki av sezonu başlıyor. Yine devlet eliyle binlerce hayvanın canı üç beş liraya katillerin ayaklarına seriliyor.”

'ESKİDEN FLAMİNGO ÇOK AZDI, BU SENE GELDİLER'

Birkaç gün önce flamingoların fotoğraflarını çeken Samandağlı gazeteci İsmail Zubari, eskiden beri Millayha’nın fotoğraflarını çektiğini, flamingoların bu sene gelmeye başladığını belirtti:

“Eskiden beri Milleyha’yı fotoğraflarım. Tuz Gölü kadar flamingo yoktu, nadir görürdük. Bu sene gelmeye başladılar. Kuşlar da çoğaldı bu sene. Ben de Emin beyin sosyal medya paylaşımından gördüm. Çok üzüldüm. Yakalanmış yapan kişi. Biz senelerdir kaçak avcılıkla mücadele ediyoruz. Bu konuda konferans yaptık, insanlar kuş göç yollarını anlattık. Binlerce kuş burada. Eskiye göre de bizim mücadelemizle kaçak avcılık çok azaldı.”