İddia: Milleyha Kuş Cenneti’ne otel yapılacak

Milleyha Kuş Cenneti’nde bungalov ev tarzı konaklama tesisi yapılacağı iddia edildi. Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Duran projenin doğru olmadığını söyledi.

Milleyha Kuş Cenneti'ne yapılacağı öne sürülen projenin çizimi
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın Samandağ ilçesinde Milleyha Kuş Cenneti’nin de olduğu parselde konaklama üzerine geniş bir tesisin yapılacağı iddia edildi. Belediye çalışanlarından biri tarafından Gazete Duvar'a iletilen proje belgesine göre; Kuş Cenneti’ne bungalov ev tarzı otel, otopark, bisiklet yolu ve tesisin etrafına da yeni ve düzgün yollar yapılmasının planlandığı görülüyor.

Kuş cennetinin içinde yer alan ve bölge halkı için önemli olan türbenin de proje kapsamında yenileneceği anlaşılıyor. Yeşil alan üzerine yapılan projede, yapay ağaçlandırma da var. Mileyha’da şu günlerde sulak alana dolgu yapılmaya başlanması projeyle ilgili soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Mileyha'da sulak alanda yapılan dolgu çalışması

SAMANDAĞ BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI: OTEL İDDİASI GERÇEK DEĞİL

Milleyha sulak alanının 400 dönümlük alanı tapulu ve şahsa ait. 25 sene önce alanın yakınına bir türbe yapıldı, daha sonra türbeye gitmek için bir yol açıldı. Sulak alanın bir tarafında yol, diğer tarafında ifraz edilmiş ve doldurulan alanlar var. Arazinin bir bölümü de koruma altında. Sulak alanın şahsa ait olan kısmına otel yapılacağına yönelik iddialar mevcut. İddialarla ilgili Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Duran, Mileyha’ya otel yapılmasının mümkün olmadığını, Milleyha’nın koruma altına alındığını belirtti.

Milleyha'da yapılacağı iddia edilen projeye göre yeşil alanlara tesis yapılacak.

MİLLEYHA’YA YİNE HAFRİYAT DÖKÜLDÜ

Kuş Gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından Milleyha’ya çöp ve hafriyat dökülmesine dair fotoğrafları yayınlayarak “Ortalığı dümdüz ettikten sonra sazları, toprağı yara yara dün Türkiye için görülen Kara Taşkuşu’nun alanından geçen bir dozer... Sonra Türkiye’nin her yerinden gelen onlarca kuş gözlemcisi kuş nereye kayboldu diye üzülüyor... Milleyha yok ediliyor” dedi. Bununla ilgili Duran, şöyle dedi: Vatandaş buraya hafriyat dökmüş, denetim yapıyoruz ama 24 saat burayı takip etmemiz mümkün değil. Bizim için de sıkıntılı bir durum. Biz de buraya hafriyat dökülmesinden şikâyetçiyiz ama burası şehrin dışında bir alan, herkesin geçtiği bir yer değil denetim yapmak daha zor oluyor.”

ALANDA DOZERLE ÇALIŞAN KİŞİYE TEPKİ GÖSTERİLDİ

Yoğurtçuoğlu, 10 Ekim’de yaptığı bir başka paylaşımında ise şöyle dedi: “Yüz karası... Milleyha’ya Kara Taşkuşu’nu görmeye geldik. Kuşun görüldüğü alana çöp/hafriyat dökülmüş bir halde bulduk. Aynı zamanda binlerce yıllık ekosistem üzeri toprak ve parke taşı ile örtülerek yok edilmeye devam ediyor. Diyecek sözüm yok. Türkiye için yeni kuş türü çıkaran alana geceleyin moloz döküp kuşu kaçıran yere ne denir? Şu an gözümüzün önünde bir dozer, dün kuşun görüldüğü alanı eziyor. Yol açıyormuş.” Milleyha’da kepçe ile yol açmaya çalışan kişiye Yoğurtçuoğlu ve alandaki diğer kuş gözlemcileri de tepki gösterdi. Kepçe sürücüsü, bölgenin kuş cenneti olduğunu bilmediğini söyleyerek özür diledi ve olay yerinden uzaklaştı.

Kuş gözlemcisi Ali Atahan, Milleyha'da Kara Taşkuşu adında yeni bir kuş türünü kayıt altına aldı.
MİLEYHA’DA YENİ KUŞ TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

İki gün önce Kuş Gözlemcisi Ali Atahan, 9 Ekim’de Milleyha Kuş Cenneti’nde Saxicola Caprata (Kara Taşkuşu) adında bir kuş türü keşfetti. Kara Taşkuşu, Hazar Denizi doğusu'ndan Hindistan'a uzanan bölgede üreyen, Hindistan'dan Yeni Gine Adası'na kadar bölgede kışlayan bir tür. Türkiye’ye en yakın Kıbrıs ve İsrail'de kayıt mevcut olan bir kuş türünü Milleyha’da buldu. Böylece Türkiye’deki kuş türü sayısı 492’ye yükseldi.