İngiltere'nin yeni İçişleri Bakanı Cleverly oldu: Eski başbakan Cameron da kabineye döndü

Londra polisini 'çifte standart' ile suçlayan Braverman görevden alındı. Başbakanlık, yerine Dışişleri Bakanı Cleverly'nin atandığını açıkladı. David Cameron ise Dışişleri Bakanı olarak atandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, başkent Londra'daki Filistin'e destek eylemleri konusundaki eleştirilerinin ardından görevden alındı. 

The Guardian gazetesinin haberine göre, Başbakan Rishi Sunak, başkent Londra'da Filistin'e destek ve 1'inci Dünya Savaşı'nın bitmesini anma gösterilerinin yapıldığı 11 Kasım Cumartesi günü yaşanan olaylar sebebiyle eleştirilen Braverman'i görevden aldı.

Gazeteye konuşan bir kaynak, "Rishi Sunak, Suella Braverman'den hükümetten ayrılmasını istedi; o da kabul etti" ifadelerini kullandı. The Sun gazetesinin politika editörü, Braverman'in yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin getirileceğini yazdı. Ardından Başbakanlık'tan yapılan açıklamada Cleverly'nin içişleri bakanı olarak atandığı duyuruldu.

DAVID CAMERON DIŞİŞLERİ BAKANI OLDU

David Cameron

İngiltere basınına göre, Braverman’in görevden alınması, Sunak’ın yapacağı daha geniş çaplı bir kabine değişikliğinin bir parçası. Kabine değişikliği haberleri İngiltere basınına yansırken eski başbakan David Cameron’ın da Başbakanlık binasına girdiği görüldü. The Telegraph, David Cameron'ın dışişleri bakanı olarak kabineye döneceğini aktardı. Başbakanlık, David Cameron'ın yeni dışişleri bakanı olarak atandığını duyurdu.

ÇEVRE BAKANI DA İSTİFA ETTİ

Therese Coffey

Söz konusu görevden alma ve atama kararlarının ardından açıklama yapan İngiltere Çevre Bakanı Therese Coffey de Başbakan Sunak'a istifa mektubunu ilettiğini açıkladı. Başbakanlık, Coffey'in istifasını kabul ederek Sağlık Bakanı Steve Barclay'i yeni çevre bakanı olarak atadı. Sağlık Bakanlığı görevine ise Maliye Bakanı Victoria Atkins getirildi. Atkins'ten boşalan koltuğa ise  Emeklilik ve Finansal Kapsayıcılık Bakanı Laura Trott getirildi.

11 Kasım Cumartesi günü başkent Londra’daki protestolarda faşist protestocular polisle çatışmış, başta Londra Belediye Başkanı Sadık Han ve İskoçya Başbakanı Huma Yousaf olmak üzere pek çok siyasetçi gerilimden Braverman’i sorumlu tutmuştu. 

Braverman, 9 Kasım Perşembe günü Times gazetesinde yayımlanan makalesinde, Filistin'e destek gösterilerini 'nefret yürüyüşleri' olarak nitelendirmişti. Braverman, başkent Londra'da 11 Kasım'da yapılması planlanan Filistin'e destek yürüyüşünün de engellenmesi çağrısında bulunmuş, yürüyüşe izin veren polisi, 'çifte standart' ile suçlamıştı. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada ise “Üzerinde anlaşılmış bir makale değil” denilmişti. Ardından Sunak'a Braverman'i görevden alma çağrıları yapılmıştı. (DIŞ HABERLER)