'Göçmen istilası' diyen İngiltere İçişleri Bakanı Braverman'a tepki

'Göçmen istilasını' durdurmak istediğini söyleyen İngiltere İçişleri Bakanı Braverman'ı eleştiren İşçi Partili Cooper, bir bakanın 'böylesine kışkırtıcı' bir dil kullanmaması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Avam Kamarası'nda bir oturumda, 'göçmen istilasını' durdurmak istediğini söyledi. Braverman bu açıklaması sonrası 'kışkırtıcı bir dil kullanmakla' suçlandı. Suella Braverman dünkü konuşmasında 'gevşek' sığınma sistemini düzene sokmak istediğini vurguladı. Braverman, ülkenin güneydoğusunda Kent bölgesindeki Manston göçmen merkezindeki yoğunluğu azaltmak için göçmenlerin otellere aktarılması gerektiğini ancak kendisinin buna engel olduğu suçlamalarını reddetti.

Manş Denizi üzerinden teknelerle İngiltere'ye gelen göçmenler, güvenlik ve kimlik kontrolleri için bu merkezde bekletiliyor. Temmuz ayında hazırlanan bir raporda Manston'da belirgin iyileştirmeler yapıldığı sonucuna varmıştı. Ancak cezaevleri baş müfettişi Charlie Taylor, merkezin bugünkü halinin 'büyük ölçüde kötüleştiğini' kaydetti.

İSİTFA ÇAĞRILARINI REDDETTİ

Pazartesi günü Parlamento'da yaptığı konuşmada Bakan Braverman, İngiltere'deki sığınma sisteminin 'bozuk' olduğunu söyledi ve muhalefetin istifa çağrılarını reddetti. Politikalarının, ülkenin güney kıyılarındaki 'istilayı' geri püskürtmeyi amaçladığını belirten Braverman, 'gevşek' sığınma sistemini düzeltme konusundaki kararlılığından dolayı bazılarının kendisinden 'kurtulmak istediğini' savundu.

Liz Truss'ın altı haftalık başbakanlığı döneminde de aynı görevde olan Braverman, hükümetin göç politikası konusundaki resmi bir belgeyi, Parlamento'dan güvendiği bir çalışma arkadaşına kişisel e-posta adresi üzerinden göndermesi üzerine istifa etmek zorunda kalmıştı. Braverman'dan bir gün sonra Truss da istifa etmiş, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri seçilerek İngiltere Başbakanı olmuştu. Sunak, Braverman'ı yeniden aynı göreve atamıştı.

İŞÇİ PARTİSİ'NDEN KINAMA

Ana muhalefetteki İşçi Partisi, 'İçişleri Bakanlığı görevi için uygun olmadığını' vurguladığı Braverman'ı, kullandığı ifadeler ve dile getirdiği görüşlerden dolayı kınadı. İşçi Partisi İçişleri Sözcüsü Yvette Cooper, bakanlıkta karar alma sürecinin 'çöktüğünü' ve bakana güvenilemeyeceğini söyledi. Konuyla ilgili Twitter paylaşımında Cooper, 'kamu güvenliği veya ulusal güvenlik konusunda ciddi' bir bakanın, Dover'deki göçmen başvuru merkezine molotof kokteyli atıldıktan bir gün sonra yaptığı konuşmada 'böylesine kışkırtıcı' bir dil kullanmayacağını söyledi.

Göçmenlikten sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Robert Jenrick ise siyasetçilerin kullandıkları dil konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. BBC Radyosu'na konuşan Jenrick, Braverman'ın 'istila' ifadesi için "Benim kullandığım bir ifade değil" dedi ancak yasa dışı göçün boyutu konusunda Bakan'ın kamuya açık davranmasını doğru bulduğunu söyledi. Jenrick, 'krize karşı daha radikal seçenekler' gerektiğini ekledi. (BBC Türkçe)