James Cleverly kimdir?

İngiltere'de görevden alınan İçişleri Bakanı Suella Braverman'in yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly getirildi. Cleverly, daha önce Eğitimden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde de bulunmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin Muhafazakar Partili Başbakanı Rishi Sunak, Filistin'e destek eylemlerine izin verdikleri gerekçesiyle Londra polisini 'çifte standart' ile suçlayan Suella Braverman'i görevden alarak yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly'i atadı. 

Cleverly, 4 Eylül 1969'da Londra'nın Lewisham bölgesinde doğdu. Babası Britanyalı, annesi Sierra Leone'li olan Cleverly, Riverston ve Colfe's okullarında eğitim gördü. Eğitimine orduda devam eden Cleverly'nin buradaki eğitimi, 1989 yılında bacağında yaşadığı sakatlık sebebiyle yarıda kesildi. Cleverly, bugünkü adı West London Üniversitesi olan Ealing College of Higher Education'da Otelcilik Eğitimi alanındaki lisans eğitimini 1991 yılında tamamladı. 

Mezuniyetinin ardından Verenigde Nederlandse Uitgeverijen isimli yayınevinde çalışan Cleverly, 2002'de uluslararası satış müdürü olarak Informa şirketinin bünyesine katıldı.

Cleverly, bundan iki yıl sonra da reklam müdürü olarak Crimson Publishing şirketinde çalışmaya başladı. 2006 yılında Caspian Publishing şirketinde çevrimiçi ticaret müdürü olan Cleverly, bir yıl sonra internet yayınevi şirketi Point and Fire'ın kurucuları arasında yer aldı.

Siyasi kariyerine 2007 yılında başkent Londra Meclisi'nin Bexley ve Bromley bölgesinden meclis üyesi seçilerek başlayan James Cleverly, Ocak 2009'da Londra Belediye Başkanı'nın gençlik büyükelçisi oldu. Muhafazakar Partili siyasetçi, Temmuz 2019'dan Şubat 2020'ye kadar devlet bakanı, Nisan 2019'dan Temmuz 2019'a kadar ise Avrupa Birliği'nden (AB) Ayrılma Departmanı'nda Meclis Müsteşarı olarak görev yaptı. Cleverly, Mayıs 2015'te Muhafazakar Parti'den Braintree Milletvekili seçildi.

Şubat-Temmuz 2022 döneminde Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi'nde Avrupa ve Kuzey Amerika Devlet Bakanı olan James Cleverly, 13 Şubat 2020'de Dışişleri ve Milletler Topluluğu ile Uluslararası Kalkınma Departmanı'nda Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı. Temmuz 2022'den Eylül 2022'ye kadar Eğitimden Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Cleverly, 6 Eylül 2022'de Dışişleri Bakanı olarak atandı. Cleverly, bugün yapılan kabine değişikliğiyle İngiltere'nin yeni içişleri bakanı oldu.

2000 yılında Susannah Sparks ile evlenen James Cleverly'nin iki çocuğu bulunuyor. (DIŞ HABERLER)