Londra'da Filistin'e destek yürüyüşü: 'Savaş koalisyonunu durdurun'

İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi Filistin'e destek için yürüdü. 1'inci Dünya Savaşı’nın bitişini anma günü dolayısıyla eylem yapan karşı protestocular polisle çatıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi, Gazze'ye destek yürüyüşü için bir araya geldi. Hyde Park yakınlarındaki Park Lane'de toplanan grup, "Filistin'e özgürlük", "Ateşkes şimdi" ve "Masum sivilleri öldürmeye son verin" sloganları atarak yürümeye başladı.

'NEHİRDEN DENİZE ÖZGÜR FİLİSTİN'

Yürüyüşe geçen eylemcilerin ellerinde "Savaş koalisyonunu durdurun" yazılı pankartlar taşıdığı da görüldü. Eylemcilerin buradan Vauxhall'da bulunan ABD Büyükelçiliği'ne yürüyeceği bilgisi paylaşıldı. İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbin ve milletvekili John Mc Donnell da Filistin'e destek yürüyüşünün ön saflarında yer aldı. 

Gazeteci Lewis Goodall'ın X hesabından paylaştığı videoda, eylemcilerin "Nehirden denize Filistin özgür olacak" sloganları attığı görüldü. 

BBC'nin haberine göre, protestolar için tüm Londra'da yaklaşık 2 bin polis memuru görevlendirildi. Galler, Dorset ve Cheshire bölgelerinden gelen polisler de Londra'da görev aldı. Londra Metropolitan Polisi, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, Filistin'e destek yürüyüşüne tahmin edildiği gibi çok sayıda insanın katıldığını, bu protestoyla bağlantılı olarak herhangi bir olayın yaşanmadığını ifade etti.

Yürüyüşe katılan Ortodoks Yahudiler de İsrail'in saldırılarını kınayan dövizler taşıdı.

'BU BİR SOYKIRIM VE DOĞRU DEĞİL'

The Guardian gazetesine konuşan Shereen isimli bir eylemci, destek yürüyüşüne katılma sebebini şu sözlerle anlattı: "Herkesin hissettiği şeyi, ateşkese ihtiyacımız olduğu hissini temsil etmek için bugün buradayım. Genel olarak bunun kabul edilemez olduğu yönündeki hükümet duruşu insanların insanların nasıl hissettiğiyle örtüşmüyor. Esasında hükümet bize hitap etmiyor; çok uzun bir süredir bunu yapmıyor." Kendisinin de bir ebe olduğunu anlatan Shereen, "Gazze'de şu anda hamile olan ya da çocukları olan çok fazla kadın var ve hak ettikleri sağlık hizmetini almıyorlar. Bunun karmaşık bir konu olduğu fikrini tamamıyla reddediyorum. Kesinlikle değil. Bu bir soykırım ve bu doğru değil" dedi.

'KENDİ ÇOCUKLARIM İÇİN DE BURADAYIM'

Yürüyüşe katılan bir protestocu "Gazze'yi bombalamayı durdurun" yazılı bir pankart taşıdı.

Matt Storey isimli bir başka protestocu ise "Filistin'deki can kaybı son derece korkunç. Hükümetimiz sağlam bir duruş sergilemediği ve bunu durdurmak için çaba göstermediği için çok öfkeliyim. Bu, utanç verici. Benim çocuklarım da yarı Filistinli, ben dolayısıyla bugün onlar için de buradayım. Orada çok fazla çocuk ölüyor" diye konuştu.

KARŞI PROTESTOCULAR GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan, Filistin'e destek yürüyüşü, 1'inci Dünya Savaşı’nın bitişini anma günü (Remembrance Day) etkinliği ile aynı güne denk geldi. PA haber ajansının aktardığına göre, karşı eylemciler Westminster metrosuna yakın bir noktada toplanarak polisle çatıştı. Eylemciler, "Ölene kadar İngiltere" ve "Ülkemizi geri istiyoruz" sloganları attı.

Londra Metropolitan Polisi, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir paylaşım yaparak Westminster Köprüsü yakınlarındaki büyük bir karşı protestocu grubunu gözaltına aldıklarını duyurdu. Paylaşımda, "Bu kişilerin, daha önce yaşanan karmaşaya dahil olmuş grupta yer aldıklarına inanılıyor" ifadeleri kullanıldı. 

Polis, bazı göstericileri gözaltına aldı.
LONDRA BELEDİYE BAŞKANI: SORUMLU, İÇİŞLERİ BAKANI

Londra'nın İşçi Partili Belediye Başkanı Sadık Han, karşı protestocular ve polis arasında yaşanan arbededen İçişleri Bakanı Suella Braverman'i sorumlu tuttu.

X hesabından paylaşım yapan Sadık Han, "Aşırı sağcı Cenotaph'ın (sebep olduğunu) gördüğümüz kargaşa, İçişleri Bakanı'nın sözlerinin doğrudan bir sonucu. Polisin işi çok daha zor bir hale getirildi. Nefret yayanlara ve kanuna karşı gelenlere karşı harekete geçmesi için Metropolitan Polisi'ne desteğim tam" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Braverman, yazdığı bir makalede, Londra polisinin Filistin'e destek eylemlerine izin vermesini eleştirerek polisi 'çifte standart' uygulamakla suçlamıştı.

GÖLGE BAKAN: HERKES SÖZLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNE DÜŞÜNMELİ

İngiltere'nin Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper da X hesabından yaptığı paylaşımda, sükunet çağrısında bulundu. 

Cooper, sosyal medya paylaşımında, "Bu sabah utanç verici bazı sahneler (gördük). Herkesi polise ve birbirine saygı duymaya ve sükunet içinde olmaya çağırıyorum. Herkes, sözlerinin ve eylemlerinin etkisi üzerine düşünmeli. Bu haftasonu herkesi bölmek ve kışkırtmak değil, bir araya getirmek bizim sorumluluğumuz" dedi.

Gölge kabine, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya gibi ülkelerde görülen, muhalefet partisinin oluşturduğu alternatif bakanlar kuruludur. Gölge kabine, iktidar partisinin seçtiği bakanları denetler ve güncel politikalara karşı senaryolar üreterek önerilerde bulunur.

'ZOR KULLANMAK ZORUNDA KALMAMIZ MUHTEMEL'

İngiliz Savunma Birliği isimli platformun kurucusu Tommy Robinson, sosyal medya hesabı X üzerinden, 1'inci Dünya Savaşı kurbanlarını anma anıtı çevresinde toplanma ve 'İngiliz halkının mutlu olmadığını gösterme' çağrısı yapmıştı.

Londra Polis Müdürü Yardımcısı Laurence Taylor da bugün erken saatlerde gazetecilere yaptığı açıklamada, belirlenen sınırların dışına çıkmaya çalışacak gruplar olabileceğini ifade etmiş ve “Polisin güç kullanmak zorunda kalması muhtemel” ifadelerini kullanmıştı.

Filistin'e destek yürüyüşünü organize eden Filistin'le Dayanışma Kampanyası da yürüyüşün anma anıtı çevresinden geçmeyeceğini belirterek yürüyüşü erteleme çağrılarını reddetmişti. (DIŞ HABERLER)