David Cameron kimdir?

İngiltere'de James Cleverly'nin içişleri bakanı olarak atanmasının ardından dışişleri bakanı olan David Cameron, Brexit referandumundan 'Evet' sonucunun çıkması üzerine başbakanlıktan istifa etmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yapılan kabine değişikliği kapsamında, Suella Braverman'den boşalan İçişleri Bakanlığı koltuğuna James Cleverly'nin atanmasıyla eski başbakan David Cameron Başbakan Rishi Sunak tarafından yeni dışişleri bakanı olarak atanarak kabineye geri döndü.

David Cameron, 9 Ekim 1966'da başkent Londra'da doğdu. Kral 4'üncü William'ın soyundan gelen Cameron, Oxford'da bulunan Eton College ve Brasenose College'da okudu. Burada aldığı felsefe, siyaset ve ekonomi eğitimini 1988 yılında tamamlayan Cameron, Oxford'un ardından Muhafazakar Parti Araştırma Departmanı'na katıldı. Cameron, 1992 yılında dönemin Maliye Bakanı Norman Lamont'un özel danışmanı oldu.  

Bundan bir yıl sonra dönemin İçişleri Bakanı Michael Howard'ın özel danışmanı olarak göreve başlayan David Cameron, 1994 yılında Carlton Communications medya şirketinde Kurumsal İlişkiler Direktörü olarak çalışmaya başladı. Cameron, 2001 yılında Londra'nın kuzeybatısındaki Witney'den vekil seçilene kadar Carlton'da çalışmayı sürdürdü.

Mecliste muhalefet partilerinin gözlemci ve danışman rolüyle oluşturduğu gölge kabinede Avam Kamarası'nın Gölge Başkan Yardımcısı olan Cameron, ayrıca Yerel Yönetim Maliyesi Gölge Sözcülüğü, 2005 genel seçimine giden süreçte Politika Koordinasyon Başkanlığı ve 2001-2003 döneminde Avam Kamarası Seçilmiş Komite üyeliği yaptı.

2005 yılındaki genel seçimlerin ardından Eğitimden Sorumlu Gölge Devlet Bakanı olarak atanan David Cameron, Aralık 2005'te Muhafazakar Parti lideri seçildi.

2010 yılında Muhafazakar Parti ve Liberal Demokratların kurduğu koalisyon hükümetinde başbakan olan David Cameron, son 198 yılda ülkede seçilen en genç başbakan olarak göreve başladı. Cameron, Mayıs 2015-Temmuz 2016 döneminde Muhafazakar Parti hükümetinde başbakanlık görevini sürdürdü. İngiltere'de 2016 yılında yapılan Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) referandumunda yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararının çıkması üzerine David Cameron İngiltere Başbakanlığı görevinden istifa etti. Cameron, 12 Eylül 2016'da milletvekilliğinden de ayrılma kararı aldı.

İngiltere'de yapılan yeni kabine değişikliğiyle Dışişleri Bakanı olarak Bakanlar Kurulu'na geri dönen David Cameron'ın 1996 yılında evlendiği Samantha Sheffield ile üç çocuğu bulunuyor. Çiftin en büyük çocuğu, serebral palsi ve epilepsi hastası Ivan, 2009 yılında hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)