Netanyahu'yu deviren koalisyonda İsrailli Araplar ne elde edecek?

İsrail'de Netanyahu'yu devredışı bırakacak olan koalisyona Birleşik Arap Listesi de katıldı. Güvenoyu alınırsa, İsrail'de Araplar ilk kez hükümette yer alacak. Peki Arapların bu anlaşmadan çıkarı ne?

Fotoğraf: Times of Israel
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de Benyamin Netanyahu'nun 12 yıllık başbakanlığına son veren sekiz partili koalisyona, Birleşik Arap Listesi (Ra'am) de katıldı. Hükümetin İsrail parlamentosu Knesset'te güvenoyu alması halinde, İsrail tarihinde ilk kez Arap bir partisi hükümette yer almış olacak.

Birleşik Arap Listesi'nin lideri Mansur Abbas, Yesh Atid lideri Yair Lapid ile Batı Şeria'nın ilhakını savunan Yamina partisi lideri Naftali Bennett'in kuracağı hükümete katılma kararı aldı. Abbas'ın koalisyon anlaşmasını imzalaması hem Filistinlilerden hem de İsrail toplumunda sağ kesimlerin tepkisini çekse de, İsrailli Arap siyasetçi bu anlaşmayla bir dizi kazanım elde ettiklerini söyledi.

'ZORLU BİR TERCİH YAPTIK'

İsrail vatandaşı Filistinliler tarafından kurulan Filistin 1948 İslami Hareketi’nin güney kanadının siyasi uzantısı olan Birleşik Arap Listesi, son seçimlerde dört milletvekili çıkarmıştı. Mansur Abbas, Negev Çölü'nde yaşayan Arapların yararına olacak bazı maddelerin anlaşmaya girdiğini, İsrail'de Filistinlilerin evlerinin yıkılmasının önünü açan Kaminitz isimli tartışmalı yasada değişiklik yapılması yönünde kazanımlar elde ettiklerini de açıkladı.

Anlaşmanın imzalanması sonrasında basın açıklaması yapan Abbas, "İlk kez bir Arap partisi hükümete ortak oluyor" deyip "Ülkenin Araplar da dahil, tüm vatandaşlarına hizmet edecek bir hükümet kurulmasını istiyoruz, dolayısıyla zorlu bir tercih yaptık. Birçok anlaşmazlık söz konusu ve bunu anlıyoruz ama genel bir anlaşmaya varmamız lazım" ifadelerini kullandı.

'NEGEV'DEKİ ARAP KÖYLERİ TANINANACAK'

Koalisyona katılma şartı olarak 'İsrail'deki Arap toplumunun çıkarlarına olacak bir dizi meselede kritik anlaşmalar yaptıklarını' söyleyen Abbas, "Arap toplumunun ve genel olarak İsrail toplumunun yararına olacak bu anlaşmada birçok şey var. Özellikle de, tanınmayan köyler ve evlerin yıkılması gibi sorunlarla boğuşan Negev bölgesi açısından" dedi.  

FİLİSTİNLİLERİN EVLERİNİ YIKAN YASA DEĞİŞECEK

Birleşik Arap Listesi'nden yapılan yazılı açıklamadaysa, 'tarihi' olarak nitelenen koalisyon anlaşmasının Araplar açısından kapsamı hakkında şu bilgiler verildi:

* Knesset'in 2017'de çıkardığı ve Arapların evlerinin yıkım sürecini hızlandırdığı için tartışma yaratan Kaminitz yasasında 120 gün içinde değişiklik yapılacak;

* Birleşik Arap Listesi, Meclis İçişleri Komitesi ile Arap İşleri Komitesi başkanlıkları ve Meclis Başkan Yardımcılığı pozisyonunu üstlenecek;

* Hükümetin kurulmasından sonraki 45 gün içinde Negev'deki üç Arap köyü, dokuz ay içinde de diğer köyler tanınacak.

İSRAİLLİ YORUMCULAR: NETANYAHU RAHAT DURMAYACAK

İsrail siyasetinin hem aşırı sağ hem sol kesiminden sekiz partiyi biraraya getirecek olan koalisyon hükümetinin en geç 14 Haziran'a kadar güven oyu alıp yemin etmesi gerekiyor. Knesset'te güven oylaması için hazırlıklar başlarken, yorumcular hâlâ başbakanlık koltuğunda oturan Netanyahu'nun bu süreci sekteye uğratmak için elinden geleni yapacağında hemfikir.

GÜVENOYU BIÇAK SIRTI

Bennett ile Lapid'in dönüşümlü olarak başbakanlık yapmasının öngörüldüğü koalisyon hükümetinin kurulabilmesi, 120 sandalyeli Knesset'de en az 61 vekilden güvenoyu alınmasına bağlı. Koalisyona katılan sekiz partinin toplam vekil sayısı ise 62. Bu nedenle, Netanyahu'nun, özellikle de Bennett'in aşırı sağcı partisi Yamina içinden koalisyona karşı çıkan vekilleri kendi tarafına çekmeye çalışabileceği belirtiliyor. Yamina'dan en az bir vekilin, anlaşmaya karşı çıktığı biliniyor. (DIŞ HABERLER)