'İsrail'de muhalefet Netanyahu'yu devirecek formülde uzlaştı'

İsrail basını, muhalefetin Başbakan Netanyahu'nun sonunu getirecek bir koalisyon anlaşması üzerinde uzlaşmak üzere olduğunu yazdı. Anlaşma kesinleşirse, Netanyahu 12 yıl sonra koltuğunu kaybedecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki yılda dördüncü kez genel seçime giden İsrail'de, muhalefet partilerinin Başbakan Benyamin Netanyahu'yu koltuğundan edecek bir iktidar paylaşımı anlaşması üzerinde uzlaşmak üzere olduğu iddia ediliyor. İsrail basınındaki haberlere göre, Netanyahu karşıtlığında bir araya gelen muhalefetin söz konusu anlaşmayı kısa süre içinde açıklaması bekleniyor. Netanyahu da bu haber üzerine harekete geçerek, 12 yıldır oturduğu başbakanlık koltuğunu kaybetmemek için iki partiye benzer bir anlaşma önerdi. 

'LAPİD-BENNETT ANLAŞMASI'

İsrail'de hükümet kurma görevi, Netanyahu'nun çoğunluğu sağlayamamasının ardından muhalefet liderlerinden Yair Lapid'e verilmişti. Ülkenin laik orta sınıfı arasında popüler, eski bir maliye bakanı ve televizyon sunucusu olan Lapid'in, hükümet kurmak için çarşamba gününe kadar vakti vardı. İsrail basınıysa, 57 yaşındaki Lapid'in, eski bir yasadışı yerleşimci lideri olan ve işgal altındaki Batı Şeria'nın büyük kısmını ilhak etmeyi savunan aşırı milliyetçi Naftali Bennett ile anlaştığını yazdı.

İddiaya göre, geçmişte savunma ve eğitim bakanlıkları da yapmış olan Bennett, anlaşma uyarınca yeni hükümetin ilk iki yılında başbakan olacak. Lapid ise hükümetin son iki yılında bu koltuğa oturacak. Bennett'in, son seçimlerde İsrail parlamentosu Knesset'te altı koltuk kazanarak yeni hükümetin kilidini elinde tutan partisi Yamina ile bu teklifi bugün görüşeceği belirtiliyor.

HER KESİMDEN DESTEK ALMASI GEREKİYOR

İkinci ve üçüncü partileri liderleri olarak Lapid ile Bennett'in anlaşması halinde kurulacak koalisyona, İşçi Partisi, işgal karşıtı Meretz, aşırı sağcı Avigdor Lieberman gibi farklı görüşlerden isimlerin katılacağı, hatta koalisyonun parlamentonun Arap üyelerinden de destek almak durumunda kalabileceği belirtiliyor. Ülkenin her siyasi kesiminden partileri biraraya getirecek olan böylesi bir koalisyonun son derece kırılgan olması bekleniyor.

Öte yandan, İsrail'de muhalefet partileri arasında çok derin görüş ayrılıkları bulunmasına rağmen, bir yandan da yolsuzluktan yargılanan 71 yaşındaki Netanyahu'nun kendi iktidarını geri kalan her şeyin üzerinde tuttuğuna dair ortak bir görüş var. Lapid geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada, "Bizim birbirimizden nefret etmediğimiz gerçeğini yansıtan bir hükümete ihtiyacımız var. Solun, sağın ve merkezin karşı karşıya olduğumuz ekonomi ve güvenlik sorunlarını ele almak için birlikte çalışacağı bir hükümete" demişti.

NETANYAHU'NUN SON DAKİKA HAMLESİNE JET 'HAYIR' YANITI

Netanyahu ise muhalefetin anlaştığı iddialarının üzerine yeni bir hamle yaparak, hem Bennett'e hem de bir diğer sağcı partinin lideri olan Gideon Saar'a yeni bir iktidar paylaşımı anlaşması teklif etti. Netanyahu'nun bugüne dek en 'cömert' göründüğü teklife göre İsrail Başbakanı, başbakanlık koltuğuna kendisi, Bennett ve Saar'ın dönüşümlü olarak oturmasını önerdi. Ancak Saar bu teklifi reddederek, "Bizim pozisyonumuz ve bağlılılığımız, Netanyahu rejiminin değişmesi yönündeydi ve hâlâ öyle" dedi. 

İsrail'de son olarak mart ayında düzenlenen seçimlerde Netanyahu'nun partisi Likud sandıktan birinci çıkmıştı. Ancak Netanyahu, 28 gün içinde hükümet kurmayı başaramamış, Bennett'e sunduğu benzer bir iktidar paylaşımı anlaşması reddedilmişti. Netanyahu hükümet kuramayınca bu görev 5 Mayıs'ta, partisi Yesh Atid ile sandıktan ikinci çıkan Lapid'e verilmişti. (DIŞ HABERLER)