YAZARLAR

Muhteşem Meksikalı: Nachos

Bugünkü konumuz, gerçekten lezzetli bir nachos nasıl yapılır? Açıkçası internette farklı yüzlerce tarif bulabilirsiniz, ben hem kolay hem lezzetli bir tarif olsun istedim.

Amerikalıların enteresan adetleri var. Mesela Amerikan futbolu maçları ile ilgili ritüeller. Hele ki o maç sezonun şampiyonunu belirleyen Super Bowl maçıysa... 

Gerçekten çok ilginç, her sene şubat ayının başında gerçekleşen bu karşılaşma, çoğu zaman Amerika’da en çok izlenen program oluyor, dünya çapında daha çok izlenen tek spor müsabakası ise UEFA Şampiyonlar Ligi finali. 

Bu büyüklükte bir reyting pazarında örneğin devre arası şovları da müthiş, 2020’de Shakira ve Jennifer Lopez, 2019’da Maroon 5, geriye doğru Justin Timberlake, Coldplay, Beyonce, Madonna, hatta New Kids On The Block (yaşım belli olsun) ve Michael Jackson. Dev prodüksiyonlardan bahsediyoruz. 

Reklamlar konusunda da dünyada reklam kuşağı en merak edilen karşılaşma, hatta YouTube’da özellikle Super Bowl reklamları ile ilgili çok iyi arşivler mevcut, ben özellikle bu karşılaşmadaki otomobil reklamlarını takip etmeyi her zaman sevmişimdir, size de tavsiye edebilirim. 

Super Bowl’un beni ilgilendiren tarafı ise, Amerika’da Şükran Günü’nden sonra en çok yemek yenen gün oluşu. Bu güne özel olan ise, genellikle TV karşısında içilen biralarla birlikte yenebilecek parti yemekleri. Bunlardan en gelenekseli muhtemelen bol acılı kızarmış tavuk kanatları, yani buffalo wings. Yanında da mutlaka nachos. 

İşte bugünkü konumuz da, gerçekten lezzetli bir nachos nasıl yapılır. Açıkçası internette farklı yüzlerce tarif bulabilirsiniz, ben hem kolay hem lezzetli bir tarif olsun istedim. Bu tarif yine önceki hafta içerisinde Instagram hesabım üzerinden yaptığım ankette benden istenen tariflerden birisiydi, yine benzer anketler yapabilirim, takip etmeyi unutmayın. 

DANA ETLİ NACHOS (6 KİŞİLİK) 

-Nacho cips (mümkünse baharatsız mısır cipsi)

-500 gr. dana kıyma (ya da ince dilimlenmiş ama dövülmemiş antrikot)

-1 kutu (200 gr) kırmızı fasulye konservesi

-2 diş sarımsak

-1 çay kaşığı kimyon

-1 çay kaşığı acı pul biber

-1 kutu (200 ml) domates püresi

-Taze chilli biber, ya da turşu jalapeno

-1 adet avokado

-1 avuç taze kişniş

-1 ufak kuru soğan

-Cheddar peyniri (veya taze kaşar)

-2 yemek kaşığı sıvı yağ

-2 yemek kaşığı süzme yoğurt 

Nachos için dediğim gibi onlarca değişik tarif var, bazısı çok karışık, bazısı daha sade. Ben daha çok bizde bulunabilecek malzemeleri saymaya çalıştım. Önce bazı notlar; birincisi mısır cipsi, bizdeki malum her yerde bulunan mısır cipsi markasının mamulleri hep baharatlı oldukları için çok uygun değiller bu tarif için. Diğer lezzetlerin cips tarafından baskılanmasını istemeyiz. 

Bunun haricinde, ben dana etli tarif veriyorum ancak bunu küçük küpler halinde kesilmiş tavuk etiyle de yapabilirsiniz, isterseniz sucuk ile deneyebilirsiniz, ya da tamamen etsiz vejetaryen bir tarif yapabilirsiniz. Cips miktarını ve acı biber miktarını da tercihe göre değişeceği için belirtmiyorum. 

Önce eğer kıyma kullanacaksanız iyice kavurun, dışı koyu kahverengi olsun (Eğer ızgaralık bir et kullanacaksanız onun da her iki yüzünü de 2’şer dakika yüksek ateşte pişirip iyice soğuyana kadar bekletin, sonrasında küçük küpler halinde doğrayın ve bir kenarda bekletin). Kıymaların üzerine kimyon, pul biber, domates püresi ve ezilmiş iki diş sarımsak ekleyin, 10 dakika kadar pişirin. Eğer gerekirse biraz su ekleyebilirsiniz. Sonra süzüp yıkadığınız kırmızı fasulyeleri ekleyin. İçerisine kişnişlerin saplarını ince kıyarak ekleyin, yaprakları kenarda kalsın. Bütün karışımı 5 dakika daha pişirdiğinizde sosunuz hazır olacak. 

Son olarak, hafifçe yağ sürdüğünüz bir fırın kabına bolca cips serin, üzerlerine fasulyeli kıymalı sosu gezdirin, en üste bol miktarda rendelenmiş peynir serpin, 200 dereceye ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar pişirin. Üzerine küp kesilmiş avokado, küçük bir kaşıkla sağa sola süzme yoğurt (memlekette sour cream buluyorsanız bana da haber verin elbette), küçük küp doğranmış soğan, arzu ettiğiniz kadar chilli biber veya turşu jalapeno dilimleri ve kişniş yaprakları serpip sıcak servis yapın. Avokado yerine isterseniz şu tarifimle guacamole yapıp nachoların yanında servis yapabilirsiniz. Yine arzu ederseniz içerisine tatlı kapya biber, konserve mısır da ekleyebilirsiniz, siyah zeytin de yakışır. 

Keyifli bir hafta dilerim. 

 

 
 

Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.