Merkez Bankası: BAE ile işbirliği geliştirilecek

Merkez Bankası, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile ilişkilerin geliştirileceğini açıkladı. İki banka arasında SWAP anlaşması yapıldığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın ziyareti sonrasında imzalanan anlaşma sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) resmî açıklama geldi. Merkez Bankası'ndan yapılan duyuruda, iki ülke merkez bankaları arasındaki işbirliğinin geliştirilmeye çalışılacağı belirtildi.

Kurumun açıklaması şöyle: "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında 24 Kasım 2021 tarihinde merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine zemin oluşturmak üzere bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştır. Söz konusu anlaşma kapsamında iki ülke merkez bankası arasında merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi planlanmaktadır."

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) fiili yöneticisi olan Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'la yaptığı görüşmenin ardından iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Beştepe'deki törende ticaret, enerji, çevre, limanlar ve lojistik gibi çok sayıda alanın yanı sıra iki ülke borsaları arasında işbirliğini öngöre bir mutabakat muhtırası imzalandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında da işbirliği için mutabakat zaptına imza atıldı. Anlaşmayı Türkiye adına Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu imzaladı.

Veliaht Prensi Bin Zayid'in Türkiye ziyaretini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine gerçekleştirdiğini vurgulayan Al Suwaidi, "Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye'de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmıştır" diye konuştu. Görüşmeler öncesinde Reuters'a konuşan iki yetkili, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bugün Ankara'yı ziyaret eden BAE yetkilileriyle potansiyel bir swap anlaşması için ön görüşme yürüttüğünü söylemişti. (HABER MERKEZİ)