Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Zayed El Nahyan'ı resmi törenle karşıladı

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın Türkiye ziyareti başladı. Reuters'a konuşan bir yetkiliyse, Merkez Bankası ile BAE yetkilileri arasında swap görüşmesi yapıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) fiili yöneticisi olan Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın Ankara ziyareti başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, veliaht prensi resmi törenle karşıladı.

SWAP ANLAŞMASI İDDİASI

Ziyarette Türkiye ile BAE arasında imzalanması beklenen anlaşmalar da netleşiyor. Reuters'a konuşan iki yetkili, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bugün Ankara'yı ziyaret eden BAE yetkilileriyle potansiyel bir swap anlaşması için ön görüşme yürüttüğünü söyledi. Merkez Bankası konuyla ilgili açıklama yapmadı.

'ANLAŞMALAR ENERJİDEN BORSAYA UZANACAK'

Reuters'a Ankara'dan konuşan başka bir yetkiliyse, BAE'nin fiili yöneticisi olan prensin ziyareti sırasında enerjiden borsaya uzanan bir dizi alanda stratejik işbirliği anlaşmaları imzalanacağını söyledi.

Yetkili, Türkiye Varlık Fonu ile Abu Dabi Kalkınma Holdingi arasında stratejik işbirliği, teknoloji yatırımları, enerji ve borsa konusunda mutabakat zaptı, limanlar için de işbirliği anlaşmaları imzalanacağını söyledi.

BAE EKONOMİ BAKANI'NDAN 'YARDIM MI YAPACAKSINIZ' SORUSUNA YANIT 

Üst düzey bir yetkili ise BAE'nin Türkiye'de 'ciddi ölçüde' yatırım yapmasının beklendiğini belirtti. Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanı Abdullah Bin Touq Al Marri ise 'Türkiye'ye ekonomik yardım yapıp yapmayacakları' konusundaki soruya yanıtında ayrıntı vermeyerek "Bugün ne olacağını yarın göreceğiz" dedi.

Ankara'nın BAE'yle ilişkileri Libya başta olmak üzere farklı alanlarındaki politikaların çakışması nedeniyle gergindi. BAE '15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmak'la suçlanırken, iki ülke Libya'daki iç savaşta farklı tarafları desteklemişti. BAE'nin İsrail'le imzaladığı 'normalleşme' anlaşmasına da Türkiye'den tepki gelmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 18 Ağustos 2020'deki açıklamasında "Filistin'e yönelik adım yenilir yutulur bir adım değil. Dışişleri Bakanı'ma talimat verdim, Abu Dabi'yle ilişkileri askıya alma ve büyükelçimizi çekme gibi adımlar atabiliriz" demişti. 

Ayrıca BAE, 2017'de Katar'a ambargo uygulayan ülkeler arasında yer alırken Türkiye, Katar'a destek vermişti. BAE ve diğer Körfez ülkeleri ile Katar ilişkilerindeki yumuşamanın ardından BAE-Türkiye ilişkilerinde de aynı süreç başladı. 18 Ağustos 2020 günü Erdoğan, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'la Beştepe'de görüşmüştü. (DIŞ HABERLER)