AFAD: Yangında ölenlerin sayısı üçe yükseldi

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarıyla ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan, üç kişinin vefat ettiği açıklaması geldi. 183 kişinin ise hastanelere başvurduğu aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışması devam ediyor.

Manavgat'ın farklı noktalarında öğle saatlerinde çıkan orman yangınları rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevlerin yerleşim yerlerine sıçraması sonucu çok sayıda ev kullanılamaz hale geldi, ahır ve bahçelerdeki hayvanlar öldü, bazı araçlarda, iş makinelerinde ve meyve bahçelerinde hasar oluştu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yangına ilişkin yaptığı açıklamada, "3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir" denildi.

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür ise Manavgat ve Akseki ilçelerindeki yangınlardan etkilenen kişi sayısının 183'e ulaştığını duyurdu.

Sabahın ilk saatlerinde bir değerlendirme yapan Pakdemirli, "Antalya Manavgat yangını kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki'de devam eden bir yangın var. Oymapınar Barajı'nda 10 kişinin mahsur kaldığı bilgisi var. Hayati tehlikeleri yok, restorancı oldukları tahmin ediliyor. Kepezbeleni boşaltırken evinde yalnız kalan 82 yaşındaki bir amcamız vefat etmiş durumda. Anonslara ve çağrılara uymamız gerekiyor" diye açıklamalarda bulundu.

Pakdemirli, "Antalya'da 18 köy ve mahalle boşaltıldı. Adana Kozan'da 6 köy, Mersin'in Aydıncık ilçesinde 5 köy boşaltıldı. Önceliğimiz yerleşim yerleri" dedi.

Kalemler, Yeniköy, Çolaklı ve Evrenseki mahalleleri boşaltıldı. Yangına 1 İHA, 2 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesi, 960 personel ve su ikmal araçlarıyla müdahale edildi.

Manavgat'ta kriz masası oluşturularak evleri boşaltılanlar için 700 civarında konaklama yeri ayarlandı. Yangından 62 kişi etkilendi. 3'ü yanık, 2'si kırık, 57'siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı. Tedavileri tamamlanan 51 kişi taburcu edildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ilçede 4 noktada başlayan ve geniş bir alana yayılan yangın alanında incelemelerde bulundu. Helikopter ile bölgeyi gezen bakanlar, yangın yönetim merkezinde İHA'dan ve sahadaki ekiplerden gelen bilgileri değerlendirdi. 


'HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK'

Bakan Pakdemirli akşam saatlerinde yangına ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: "3 uçak, 38 helikopter, 472 arazöz ve 4 bin personelle yangınlarla mücadele ediyoruz. Yangının söndürüldüğü alanlarda hasar tespit çalışmalarını başlattık. Hasarlarla ilgili ilk tespitlerimize göre 150 büyükbaş, bin küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi ve 500 dekar ağırlıklı muz serasında zarar var."

183 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, Manavgat ve Akseki ilçelerindeki yangınlardan etkilenen 183 kişinin hastanelere başvurduğunu bildirdi.

Hülür, şunları kaydetti: "Bunların 15'inin hastanelerde tedavisi sürüyor, diğerleri taburcu edildi. 3 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şu ana kadar yangından etkilenen ya da tahliye edilen herhangi bir kamu ya da özel hastanemiz yok. Manavgat Devlet Hastanemizde aşı, PCR testi başta olmak üzere her türlü sağlık hizmetini veriyoruz. Yangın hastaneye 1,7 kilometre uzaklıkta. O bölgedeki yangın tamamen kontrol altına alındı ve soğutma çalışması yapılıyor."

Hülür, Manavgat Devlet Hastanesinde entübe 10 kişinin, yangın nedeniyle kurumdaki yoğunluk ihtimaline karşı başka kamu hastanelerine sevk edildiğini de bildirdi.

YANGINA RUS EKİPLERİ DE MÜDAHALE ETTİ 

Manavgat'ta devam eden yangına Rus ekipleri de yangın söndürme uçaklarıyla yardım etti. Rus yangın uçaklarının, yangına müdahale ettiği anların görüntüleri, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği resmi sosyal medya hesabından, “Rus ekiplerin Türkiye’deki yangınları söndürmek için yürüttüğü özverili çalışmalardan görüntüler” notuyla paylaşıldı.





OSMANİYE'DEKİ YANGIN İLE İLGİLİ 5 KİŞİ GÖZALTINDA

Bu arada Osmaniye merkeze bağlı Kazmaca köyü Tülüce mevkiindeki ormanlık alanda dün çıkan ve rüzgarın etkisiyle Sarpınağzı köyü ile Kadirli ilçesi Karatepe köyüne kadar yayılan yangına müdahale sürüyor. Havadan helikopter ve uçak ile karadan da arazözlerle müdahale edilen yangın bölgesinde ekipler, iş makineleriyle de yol açma çalışması sürdürüyor.

Yerleşim yerlerine yakın olan yangın nedeniyle Kazmaca, Sarpınağzı ve Kadirli ilçesindeki Karatepe'de bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı.

Osmaniye'de Dereobası mevkiindeki orman yangınıyla ilgili 5 zanlı gözaltına alındı. (HABER MERKEZİ /AA)