Manavgat yanıyor: Nereye müdahale edeceğimizi şaşırdık

Manavgat'ta dört ayrı noktada başlayan yangında alevler ilçe merkezine ulaştı. 4 mahallede evler boşaltıldı. Belediye Başkanı Şükrü Sözen "Nereye müdahale edeceğimizi şaşırdık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya'nın Manavgat ilçesinin dört ayrı noktasında henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangınları çıktı. Havadan ve karadan müdahale edilen yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Yangından şu ana kadar 62 kişi etkilenirken, bir arazözün devrildiği ve sürücüsünün durumunun ağır olduğu belirtildi. 

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit "Yangın yerleşim yerlerine doğru ilerliyor. Yangın nedeniyle Evrenseki, Kalemler ve Yeniköy mahallelerindeki bazı evler boşaltıldı" dedi.

Yeniköy Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, saat 12.00 sıralarında çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Bölgede çok sayıda kişiye ait zeytinlik, defne ve badem bahçelerinin yanı sıra ormanlık alanda da etkili olan yangına, havadan ve karadan da müdahaleye başlandı. Yangın, bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da yayıldı. Bölgeyi tamamen duman kaplarken, yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri tarafından alevlere müdahale ediliyor.

Sarılar Mahallesi'ndeki orman yangını, yerleşim yerlerine de sıçradı. Manavgat Kaymakamlığı Yeniköy Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerinin tahliye edilmesi için Muhtar Abdullah Zeki Kavuklu'ya talimat verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de Manavgat'taki orman yangınına müdahaleyi yerinde yönetmek üzere helikopterle bölgeye hareket etti. Antalya Valisi Ersin Yazıcı da kara yoluyla Manavgat'a geçti.

BELEDİYE BAŞKANI: NEREYE MÜDAHALE EDECEĞİMİZİ ŞAŞIRDIK

Yangınla ilgili son durumu aktarmak için CNN Türk'e bağlanan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen şu bilgileri verdi:

"Yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangına tam anlamıyla müdahale edemiyoruz, havadan çalışmalar var. Can kaybı inşallah yoktur haber alamıyoruz. Yerleşim alanlarına da sıçradı çünkü. Akılalmaz kötü bir tablo var. Neyin içinde olduğumuzu bile fark edemedik. Rüzgarın da etkisiyle hemen sıçrama yapabiliyor. Boyutu çok büyük. Büyümeye devam ediyor. İnanın neyle mücadele ettiğimizi şu an bilemiyoruz. Nereye müdahale edeceğimizi şaşırdık. Bölgemizdeki en büyük yangınla karşı karşıyayız. 15 kilometrelik bir alana yayılmış durumda" ifadelerini kullandı.

MUHİTTİN BÖCEK: BÖYLE YANGIN GÖRMEDİM

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "27 yıllık yöneticiyim, ben böyle bir yangın görmedim. 4 mahallemiz boşaltıldı. İnsanlarımız, tahliye anlamında evlerinden itfaiye yardımıyla boşaltılıyor. Önlemlerimizi almaya çalışıyoruz. Şu ana kadar can kaybı yok. Herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor, inşallah en kısa zamanda söndürürüz. 4 noktada birden yangın çıkması düşündürücü. Acaba kundaklama var mı? Bunu araştıracaklardır, sayın valim bunu araştırtacaktır. Bunu kısa zamanda öğrenmiş oluruz" dedi. 

AFAD: BİR UÇAK, 19 HELİKOPTERE MÜDAHALE EDİLİYOR

Manavgat'taki yangınla ilgili AFAD'dan yapılan açıklamada şöyle dendi:

"28 Temmuz 2021 tarihinde Antalya Manavgat ilçesi Yeniköy mevkiinde ormanlık alanda yangın çıkmıştır. Yangına havadan ve karadan müdahale edilmektedir. Yürütülmekte olan söndürme çalışmalarında 1 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz ve 2 dozer görev yapmaktadır.

Sağlık Bakanlığı tarafından bölgeye 7 ambulans, 2 UMKE ve 1 mobil komuta aracı sevk edilmiştir.

Antalya AFAD Müdürlüğü’nden 3 araç ve 11 personel bölgede görevlendirilmiştir. Ayrıca Isparta, Burdur, Konya, Karaman ve Mersin illerinden Antalya Valiliği ile eşgüdüm halinde 10 arazöz ve 3 itfaiye aracı bölgeye sevk edilmiştir.

Yeniköy, Kalemler, Evrenseki ve Çolaklı mahallelerinde, yangından etkilenebilecek alanlarda bulunan evler tahliye edilmektedir. Kırsal kesimde bulunan bazı ahırların yandığı bilgisi alınmıştır." 

'ŞOFÖRÜMÜZÜN DURUMU AĞIR'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangın bölgesinden yaptığı açıklamada "Şu ana kadar 53 kişi dumandan etkilenmiş durumda. Maalesef bir arazözümüz devrildi, şoförümüzün durumu ağır" dedi.  

Bekir Pakdemirli, bölgede yaşayanlara çağrıda bulundu:

''Dumanın yaklaştığını görüyorsanız, her şeyinizi geride bırakın mutlaka emniyetli bulduğunuz yerlere doğru kendinizi tahliye edin. Şu an itibarıyla bu tahliye edilen mahalleler dışında herhangi bir risk gözükmüyor. Ama tabi ki rüzgarın hızlı olması ve yerleşim yerlerine yakın olması da belirli riskleri barındırıyor. Şu an itibarıyla bu dört mahalle dışında herhangi bir riskimiz gözükmüyor."

'TURİZM BÖLGELERİNE ULAŞMADI'

Pakdemirli, yangının ne zaman biteceğinin sorulması üzerine, "Yangın bir savaştır, savaşı ne zaman, hangi dakika, saat bitireceğinize dair bir tahminiz olamaz'' karşılığını verdi. 

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ayrıca "Yangına tam zamanında, çok fazla ekipmanla müdahale edildiği için turizm bölgelerine ulaşmadı" dedi.

KOCA: 62 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, "Manavgat'ta çıkan yangından 62 kişi etkilendi. 3'ü yanık, 2'si kırık, 57'siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı" ifadelerini kullandı. 

KILIÇDAROĞLU, MUHİTTİN BÖCEK İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manavgat’ta meydana gelen orman yangını nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i telefonla aradı. Orman yangını ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan CHP lideri Kılıçdaroğlu, bölge halkına geçmiş olsun dileklerini iletti. (AA-DHA-HABER MERKEZİ)