Kavala'yı hedef alan TRT dizisi Meclis gündeminde: Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarıyla bu kadar örtüşmesi tesadüf mü?

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, TRT dizisi 'Metamorfoz'da Osman Kavala'nın hedef alınmasını Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, TRT'nin dijital platformu tabii'de yayınlanan 'Metamorfoz' adlı dizide Gezi Davası'ndan tutuklu iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala'nın hedef alınmasını Meclis gündemine taşıdı. Çandar, "Bahsi geçen dizinin senaryosunun, Cumhurbaşkanı’nın, Osman Kavala hakkında yaptığı açıklamalarla bu denli örtüşüyor olması tesadüf olabilir mi?" diye sordu.

Çandar, "TRT’nin, siyaseten yaratılmaya çalışılan bir algı operasyonuna alet edilmesi; Osman Kavala’yı 'casuslukla' itham eden ve itibar suikastı niteliği taşıyan bir yayında bulunması skandaldır" dedi.

'KAVALA, DİZİ ARACILIĞIYLA İTİBAR SUİKASTINA UĞRATILIYOR'

Çandar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın cevaplaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde, şu ifadeleri kullandı: 

"Osman Kavala, TRT tarafından kurulan ve finanse edilen uluslararası dijital platformda yayınlanmaya başlanan bir dizi aracılıyla, 'casuslukla' itham edilerek 'itibar suikastına' uğratılmaktadır.

Söz konusu dizinin tümüyle bir hayal ürünü olduğu ve Osman Kavala ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını ileri sürmek; gerçeğin kaba biçimde gizlenmesi, hukuki sorumluluktan kaçınma hesabı ve kamuoyunun aklıyla alay etmekten başka bir şey değildir. Dizinin Osman Kavala’yı tartışmasız biçimde ima ettiği öylesine ortadadır ki Osman Kavala, bir yazılı açıklama yapma gereği duymuştur.

Osman Kavala’nın, konuyla ilgili olarak, avukatları aracılığıyla yaptığı yazılı açıklama şöyledir:

'Benimle ilgili hazırlanmış bir senaryonun TRT tarafından finanse edildiğini ve dizi film olarak yayımlandığını öğrendim. Kişi itibarını koruyan yasalardan kaçmak için hileye başvurulmuş, ismim açıkça kullanılmamış. Hukuksuz olarak cezaevinde tutulmam için kullanılan iddianamelerde olduğu gibi, bu dizide de gerçek olayların tahrif edilmesi yöntemine başvurulduğu, komplo teorileriyle suçlu olduğum algısı yaratmanın amaçlandığı anlaşılıyor. Kamu kaynaklarının bu amaç için kullanılmış olması beni yadırgatmadı. Beni şaşırtan ve bana üzüntü veren genç sanatçıların bu itibar suikastı projesinde yer almaktan rahatsızlık duymamaları.'

2017’den beri cezaevinde tutulan ve AİHM’nin 'derhal serbest bırakılması' kararına rağmen tahliyesi sağlanmayarak, ‘hukuksuz biçimde’ özgürlüğünden mahrum bırakılmaya devam edilen Osman Kavala, iş insanı ve Türkiye’nin dünya çapındaki en saygın ve en tanınmış sivil toplum çalışanlarındandır.

'TRT'NİN BİR ALGI OPERASYONUNA ALET EDİLMESİ, SKANDALDIR'

Yurttaşların cebinden çıkan vergilerle faaliyet gösteren TRT’nin, siyaseten yaratılmaya çalışılan bir algı operasyonuna alet edilmesi; Osman Kavala’yı “casuslukla” itham eden ve itibar suikastı niteliği taşıyan bir yayında bulunması skandaldır.

Bu bağlamda,

- Tarafsızlık ilkesi kanunla garanti altına alınmış olan TRT’ye, böyle bir dizi hazırlanması talimatı uhdenizde bulunan İletişim Başkanlığınca mı verilmiştir?
- TRT bu dizi talimatını nereden, kimden ve ne şekilde almıştır?
- TRT, kamu kaynaklarını “Goebbelsvari” faaliyetlere harcama hakkını nereden bulmaktadır?
- Komplo teorileriyle, bir kişi üzerinde suçlu algısı oluşturmak ve itibar suikastı gerçekleştirmek; Anayasa ve hukuk devleti ilkelerine aykırı değil midir?
- Bahsi geçen dizinin senaryosunun, Cumhurbaşkanı’nın, Osman Kavala hakkında yaptığı açıklamalarla bu denli örtüşüyor olması tesadüf olabilir mi?"

Etiketler osman kavala trt meclis