YAZARLAR

Kartal ve Buruk, derbiyi Arabistan'a bıraktı

Derbi haftasının ilk raundu, teknik direktörlerin garantici tercihleri nedeniyle tatsız geçti. Ligde rakibine yenilmeyerek iki hoca da günü kurtardı ama kupa finaline yenilmemek için değil, kazanmak için çıkmaları gerekecek.

Sezona kurdukları yüksek maliyetli kadrolarla iddialı giren, ligin ilk 16 haftasında puan rekorları kıran Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Kadıköy'deki karşılaşması golsüz sona erdi.

90 dakikada 45 faulün yapıldığı, tek isabetli şutun 70'inci dakikada geldiği mücadele, yüksek tempolu ve bol pozisyonlu bir maç bekleyenler için hayal kırıklığı oldu.

İSMAİL KARTAL VİTES DÜŞÜRDÜ

İsmail Kartal, kart cezalısı Fred'in yerine bu sezon ilk defa İrfan Can'ı merkezde kullandı, sağ kanatta geçen hafta 1 gol 1 asistle oynayan Cengiz'i görevlendirdi. Defansın önünde ise İsmail Yüksek yerine Crespo'yu tercih etti. Kadronun kağıt üstünde yaratıcı işler çıkartabilme potansiyeli olsa da Kartal'ın tercih ettiği oyun, sarı lacivertliler için ilk yarının 0.02 gol beklentisiyle bitmesine neden oldu.

Rakibine üçüncü bölgede pres yapmayan Fenerbahçe, defans hattını da geride kurunca ilk devrenin büyük bölümünü kendi yarı sahasında geçirdi. Defansta kazanılan toplar da Galatasaray'ın presiyle karşılaşınca ilk yarıda Fenerbahçe'nin yapabildiği tek hücum Dzeko'ya uzun top atmak oldu.

OKAN BURUK RİSK ALMADI

Galatasaray cephesinde ise Okan Buruk, kötü oynayarak kazandığı Karagümrük maçının 11'inde, Günay-Muslera değişikliği dışında oynama yapmadı.

İlk yarıda istemeyerek de olsa yüzde 61 topla oynama oranına ulaşan Galatasaray'ın Fenerbahçe sahasına yerleşmek gibi bir niyeti de olmayınca ilk 45 dakikada top büyük ölçüde Muslera ile Abdülkerim arasında gidip geldi.

İleri uçtaki Icardi'nin haftalardır devam formsuzluğuna Kerem-Mertens-Ziyech üçlüsünün de topla oyunda sorumluluk almaktan kaçınması eklenince sarı kırmızılılar da ilk yarıyı isabetli şut çekemeden 0.09 gol beklentisiyle tamamladı.

KADIKÖY'DE BİRER PUAN

İkinci yarıya Cengiz'i çıkartıp İsmail Yüksek'i alarak başlayan Fenerbahçe sağ kanada geçen İrfan'ın kurduğu bağlantılarla ve 60'ıncı dakikada Tadic'in yerine oyuna giren King'in Boey'e üstünlük kurmasıyla biraz hareketlense de mücadeleyi isabetli şut atamadan, karşı kalede tehlike oluşturamadan bitirdi.

Galatasaray'ın ilk ve tek isabetli şutu da Oosterwolde'nin defanstaki hatası sayesinde Ziyech'in ayağından geldi. Zaha'yı oyuna alarak kontra atak arayan sarı kırmızılılar, rakip kaleyi zorlayamasa da Buruk'un risk almaktan uzak oyunu sayesinde Kadıköy'den 1 puanla döndü ve liderlik yarışında farkın açılmasını önledi.

AKILLAR ARABİSTAN'DA

İlk olarak 5 gün sonra iki takımın Arabistan'da Süper Kupa maçında tekrar karşı karşıya geleceğini hatırlatmak gerek.

Buruk'un kupa finalinden önce formda bir Fenerbahçe'ye karşı Kadıköy deplasmanında beklemeyi tercih eden bir oyunla çıkması anlaşılır. Hem Kadıköy'de hem Arabistan'da üst üste alınacak iki mağlubiyet, Şampiyonlar Ligi'den de elendiği hesaba katılırsa Buruk'u koltuğundan edebilirdi. Şimdi en azından ligde liderlik mücadelesi devam edecek. Ancak ne olursa olsun, elindeki kadro gücüyle Galatasaray'ın, rakip kalede şansını denemekten bu kadar uzak kalması kabul edilebilir değil.

FENERBAHÇE ŞAMPİYONLUĞU RAMS PARK'A BIRAKTI

Belli ki İsmail Kartal da benzer düşüncelerle hareket ederek temkinli bir oyun tercih etti. Ancak Kartal'ın böyle bir tercihte bulunma lüksünün olup olmadığı tartışılır. Üstelik sahaya sürdüğü 11'in oyun planıyla uyumu da ayrı bir eleştiri konusu. 

Kadıköy'de Galatasaray'a karşı oynadığı son 5 maçta sadece 1 galibiyet alan Fenerbahçe'nin, üstelik puan durumunda iki takım eşitken, iyi bir hava yakalamışken derbide çok daha baskılı bir taktik anlayışla sahaya çıkması gerekirdi.

İki takımın bu sezon ligde kolay kolay maç kaybetmesi beklenmediğine göre Fenerbahçe, bu beraberlikle şampiyonluk şansını da büyük ölçüde Galatasaray deplasmanına bırakmış oldu.

KARTAL'IN 11 TERCİHİ

Oyunu rakip sahaya yıkmadan ikinci bölgede kazanılan toplarla hücum etmek hedefleniyorsa pres gücü kuvvetli İsmail'in yerine İrfan'ın merkeze çekilmesi pek anlaşılır değil. Üstelik Kartal, sağ kanatta İrfan-Osayi ikilisini kullanarak Barış Alper'in defansif zaaflarından faydalanmaktan da vazgeçmiş oldu.

Fenerbahçe orta sahada istediği topları kazansaydı, bu topları geniş alanda rakip kaleye taşıyacak isim de sol kanatta Tadic olmazdı. King'in oyuna girdikten sonra sol kanatta sağladığı üstünlüğü Tadic sahada kaldığı 60 dakikanın hiçbir bölümünde sağlayamadı. Bu oyun planında ilk 11'e atletik özellikleri güçlü olan King'in yazılması daha faydalı olabilirdi.

Derbi haftasının ilk raundu, teknik direktörlerin garantici tercihleri nedeniyle tatsız geçti. Arabistan'daki ikinci raundda iki takımın da oyun planını değiştirmesi ve daha cesur bir oyun tercih etmesi muhtemel. Ligde rakibine yenilmeyerek iki hoca da günü kurtardı ama kupa finaline yenilmemek için değil, kazanmak için çıkmaları gerekecek.