YAZARLAR

İtalyan lezzeti 'panda kotta'

Panna cotta aslında uzun zamandır yapmadığım bir tatlıydı, zaten tatlı çok nadir yapıyorum o ayrı. Ancak geçenlerde oğlum birimizin telefonunu karıştırırken 2 yaşlarındayken panna cotta yediği bir videoyu buldu. Öyle bir iştahla yediğini görünce de baba bana “panda kotta” yap diye rica etti.

İtalyan mutfağının en sevdiğim taraflarından biri, tatlıların çok iç bayacak derecede şekerli olmaması. Dondurmalar da dahil olmak üzere, çoğu zaman yediğiniz tatlılar oldukça hafif ve lezzetli, bizde birçok sahtekarın yaptığı gibi mısır şurubu ve benzer katkılar da olmadığından oldukça hafifler. 

Bu tatlılardan bir tanesi panna cotta. Biraz bizim krem karamele benziyor yapı olarak, ama daha hafif ve bence çok daha lezzetli. Zor tarafı şu, iki kritik malzemesi var, onlarsız gerçek panna cotta olmuyor, yaprak jelatin ve vanilya çubuğu. Yaprak jelatin yoksa toz jelatin de kullanılabilir ancak ben hep yaprak kullandığım için onunla tarif verebiliyorum. Vanilya çubuğu ise maalesef ülkemizde inanılmaz derecede pahalı. Eğer isterseniz vanilya çubuğu yerine yarım çay kaşığı kadar vanilya özütü de kullanabilirsiniz, o da gayet iyi sonuç verir, ancak şekerli vanilin veya vanilya aroması gibi yapay lezzetleri tavsiye etmiyorum. Malzemeleriniz varsa, hazırlığı çok çabuk yapılabilen bir tatlı bu arada. 

Panna cotta aslında uzun zamandır yapmadığım bir tatlıydı, zaten tatlı çok nadir yapıyorum o ayrı. Ancak geçenlerde oğlum birimizin telefonunu karıştırırken 2 yaşlarındayken panna cotta yediği bir videoyu buldu. Öyle bir iştahla yediğini görünce de baba bana “panda kotta” yap diye rica etti. Bir iki derken her dakika “babaaa bana panda kotta yap” demeye başlayınca kendisini kıramadım ve yaptım. Yedikten sonra da “baba panda kotta yapmış üzerinize afiyet” diyerek memnuniyetini iletti sağolsun, bu sıralar sanırım sıklıkla panda kotta yapacağım bu nedenle. Buyrun panda kotta tarifine.

 MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

-400 gram krema

-200 ml. süt

-50 gr. toz şeker

-3 adet yaprak jelatin

-1 adet vanilya çubuğu (veya 1/2 çay kaşığı vanilya özütü)

Öncelikle geniş bir kaba soğuk su doldurun ve yaprak jelatinlerinizi içerisine atın. Krema süt ve şekeri küçük bir sos tenceresinde ısıtın, şekerin iyice erimesi için bolca karıştırın. Vanilya çubuğunu bir bıçakla boylamasına kesin, içindeki siyah çekirdekleri bir kaşık ya da bıçak ile iyice kazıyın, kremanın içerisine ekleyin. Dilerseniz vanilyanın kabuğunu da daha sonra çıkartmak üzere yine kremanın içine ekleyebilirsiniz. Krema kaynadığında ateşten alın, 2-3 dakika kadar bekleyin. Jelatinleri sudan çıkarın ve suyunu sıkın. Kremanızın içerisine ekleyin ve bir çırpma teliyle iyice karıştırın. Jelatinler de eridikten ve iyice karıştıktan sonra panna cottaları kaplara dökün. Oda sıcaklığına geldiklerinde de buzdolabına alıp en az 3 saat soğutun. Eğer isterseniz üzerlerine nar suyuna birkaç damla limon ekleyip iyice çektirebilirsiniz veya bir benmari kabında çikolata eritip onları da üzerine ince bir katman olarak koyabilirsiniz, bunu yapacaksanız buzdolabında yaklaşık bir saat kaldıktan ve hafifçe katılaşmaya başladıktan sonra yapmanızı öneriyorum. 

Bu lezzetli tatlıyı denerseniz siz de çok seveceksiniz, malzemeleri bulabiliyorsanız mutlaka yapmanızı öneririm. 

Sağlıklı ve keyifli bir hafta dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.