İsrail heyeti, Gazze'de ateşkes için Katar yolunda

İsrail heyeti, Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşması için temaslarda bulunmak üzere Katar'a doğru yola çıktı. Gazze'de 7 Ekim'den bu yana yaşanan can kaybı, 29 bin 782'ye yükseldi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrailli bir heyet, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve rehine takası anlaşması için görüşmelerde bulunmak üzere Katar'a gidiyor. Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, Hamas'ın Siyasi Bürosu'nun bulunduğu Katar'a gönderilen İsrail heyetinde, İsrail ordusundan ve Mossad istihbarat örgütünden isimlerin olduğunu söyledi. Buna göre, heyete, Katar'da görüşmeleri desteklemek için bir 'operasyon merkezi' oluşturma görevi verildi.

'İSRAİL VE HAMAS ARABULUCULUK ÜZERİNDEN MÜZAKERE EDECEK'

Kaynağın paylaştığı bilgilere göre, Hamas'ın rehine takası kapsamında serbest bırakılmasını istediği 'Filistinli militanlar' hakkında araştırma yürütmek de Katar'a giden İsrail heyetinin misyonunun bir parçası olacak. Geçtiğimiz hafta da İsrail'den bir heyet, ABD, Mısır ve Katarlı arabulucularla görüşmek üzere Fransa'nın başkenti Paris'e gitmişti. Mısırlı güvenlik kaynakları da İsrail ve Hamas heyetlerinin dahil olacağı ancak yüz yüze değil, aynı kentteki arabulucular üzerinden müzakereler yürüteceği yakınlaşma görüşmelerinin bu hafta önce Katar'da, ardından Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenleneceğini bildirdi. 

GAZZE'DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI: CAN KAYBI 29 BİN 782'YE YÜKSELDİ

Öte yandan, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda can kaybının son 24 saatte 90 artarak 29 bin 782'ye yükseldiğini duyurdu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 10 aileye karşı gerçekleştirdiği katliam sonucu 90 kişinin öldürüldüğü, 164 kişinin yaralandığı belirtildi. Buna göre Gazze'de 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısının 29 bin 782'ye, yaralı sayısının da 70 bin 43'e yükseldiği kaydedildi.

BM: GAZZE'YE GİREN İNSANİ YARDIM MİKTARI YÜZDE 50 AZALDI

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'de yaşanan gıda sıkıntısına ilişkin olarak X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan açıklamada bulundu. Lazzarini, Gazze'de yaşanan gıda krizine son vermek için ateşkes ilan edilmesi, bölgeye yardımların ulaştırılması için kuşatmanın kaldırılması gerektiğini belirtti.

Şubat ayında Gazze'ye giren insani yardımın önceki aya göre yüzde 50 oranında azaldığına dikkati çeken Lazzarini, "Çaresiz yaşam koşullarındaki 2 milyon Filistinlinin artan ihtiyaçlarını karşılamak için yardımların azalması değil artması gerekiyordu" dedi. Açıklamada, ocak ve şubatta Gazze'ye ne kadar insani yardım girdiğine ilişkin ise bilgiye yer verilmedi. Lazzarini, dün yaptığı açıklamada da İsrail’in zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze’nin kuzeyine 23 Ocak’tan bu yana yardım ulaştıramadıklarını belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)