Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye istifa etti

Filistin Yönetimi Başbakanı Iştiyye, hükümetinin istifasını bugün Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'a resmi olarak ilettiğini açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye, görevinden istifa ettiğini duyurdu. Düzenlediği basın toplantısında konuşan Başbakan Iştiyye, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına işaret ederek, savaşın ardından Filistinliler arasında siyasi düzenlemelere ilişkin geniş bir fikir birliğine izin vermek için görevden ayrıldığını açıkladı. 

'BİR SONRAKİ AŞAMA YENİ DÜZENLEMELERİ GEREKTİRİYOR'

Filistin'in WAFA haber ajansı, Iştiyye'nin 26 Şubat Pazartesi günü hükümetinin istifa ettiğini resmi olarak Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'a sunduğunu bildirdi.

Iştiyye, açıklamasında, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te yaşanan 'eşi benzeri görülmemiş tırmanışın' ve 'Gazze Şeridi'ndeki savaş, soykırım ve açlığın' kendisini istifaya götürdüğünü belirtti. Iştiyye, Filistin Yönetimi'ni 'siyasi bir nüfuzu olmayan idare ve güvenlik kurumu haline getirme yönünde çabalar' olduğuna da dikkat çekerek Filistin Yönetimi'nin 'işgale rağmen Filistin topraklarında devleti cisimleştirme çabasını sürdüreceğini' söyledi. 

Iştiyye, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir sonraki aşamanın ve zorluklarının, Gazze’deki yeni gerçekliği ve Filistinli birliğine dayanan Filistinli-Filistinli fikir birliğine olan ihtiyacı göz önünde bulunduran hükümet ve siyasetle ilgili yeni düzenlemeler gerektirdiğini görüyorum.”

BARGUTİ: GEÇİCİ BİR FİLİSTİN HÜKÜMETİ KURULMALI

Başbakan Iştiyye'nin istifasının ardından,  Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa El Barguti, 'İsrail'in işgal planına karşı çıkmak' amacıyla Filistin'de 'geçici birlik hükümeti' kurulması çağrısında bulundu. AA muhabirine açıklamada bulunan Barguti, "Iştiyye hükümetinin istifası, tüm Filistinliler tarafından kabul görecek geçici bir Filistin hükümetinin kurulmasına yol açmalıdır" ifadelerini kullandı.

Barguti, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya işaret ederek, kurulacak geçici hükümetin görevlerini, 'Netanyahu hükümetinin işgal planına karşı koymak, Batı Şeria ve Gazze'nin birliğini sağlamak, Gazze'nin yaralarını sarmak, özgür ve demokratik seçimlerin hazırlığını yapmak' şeklinde sıraladı. İsrail'in Filistinlileri 'zorla yerinden ettiğini ve etnik temizlik' yaptığını belirten Bergusi, "Filistin'in ulusal birliğe şiddetle ihtiyacı var" diye konuştu.

"En önemli şey Filistin'in ulusal liderliğini oluşturmak" ifadelerini kullanan Bergusi, yeni hükümetin Filistin halkının taleplerini karşılaması gerektiğini söyledi.

ABBAS KABUL ETTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Muhammed Iştiyye'nin sunduğu istifayı kabul etti.

Filistin resmi ajansı WAFA'ya göre Abbas, Iştiyye ile Ramallah'ta görüştü.

Hükümetin istifasını kabul eden Abbas, Iştiyye ve kabinedeki bakanlardan yeni hükümet kuruluncaya kadar "geçici hükümet" olarak çalışmalarını sürdürmelerini istedi.

REUTERS: ABD, ABBAS'IN BAZI YETKİLERİNİ DEVRETMESİNİ İSTİYOR

Reuters haber ajansı, Aralık 2023'te, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının sürdüğü dönemde, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın İsrail ve Filistin’e yaptığı ziyaretlerin ardından, ABD’nin Filistinli yetkililerle kapalı kapılar ardında yaptığı görüşmelerde, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın Filistin Yönetimi üzerindeki kontrol ve idari yetkisinin bir kısmından feragat etmesini istediğini iddia etmişti.

Ajansın üç Filistinli ve bir üst düzey bölgesel yetkiliye dayandırdığı haberine göre, dile getirilen teklifler arasında, Abbas’ın bir yardımcı ataması, başbakana yürütmeyle ilgili daha fazla yetki devretmesi ve yönetimin liderlik kadrosuna ‘yeni isimler’ getirmesi yer almıştı. ABD'li bir kaynak, Abbas’ın Filistin Yönetimi’nde reform konusunda ABD’nin yaptığı bazı tekliflere açık olduğunu söylemişti. Bunlar arasında teknokratik yeti sahibi ‘taze kan’ ve başbakanlığa yürütme ile ilgili yeni yetkiler verilmesi de vardı.

ABD’li yetkililer, Abbas’a herhangi bir isim önerisinde bulunmadıklarını söylerken, bölgesel yetkili ve diplomatlar, ABD ve İsrail’deki bazılarının, üst düzey Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yetkilisi Hussein al-Sheikh’in olası bir yardımcı ve halef olmasını tercih edeceğini belirtmişti.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)