İsrail ordusu ‘Refah planı’nı savaş kabinesine sundu

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas ile Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması halinde bunun Refah'a saldırıyı iptal etmeyeceğini, sadece 'bir miktar geciktireceğini' söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun talebi üzerine, Gazze Şeridi'nin güneyinde İsrail'in saldırıları sebebiyle yerinden edilmiş yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentinin 'tahliyesi' ve kente 'askeri operasyon' planını Savaş Kabinesi'ne sundu. İsrail Başbakanlık Ofisi'nin basın biriminden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun 25 Şubat Pazar akşamı planı Savaş Kabinesi'ne sunduğu belirtildi.

Açıklamada, "İsrail ordusu, Savaş Kabinesi'ne halkın Gazze Şeridi'ndeki çatışma bölgelerinden tahliye edilmesi ve yaklaşan operasyon planını sundu" ifadesine yer verildi. Açıklamada bölge ismine yer verilmese de İsrail basını bunun Refah'a saldırı ve buraya sığınan Filistinlilerin tahliyesini amaçlayan plan olduğunu yazdı. Açıklamada ayrıca, Savaş Kabinesi'nin 'Gazze Şeridi'ne insani yardım sağlanması planını' onayladığı kaydedildi.

REFAH'IN NÜFUSU 1,5 MİLYONA ULAŞTI

İsrail Başbakanı Netanyahu, 9 Şubat'ta İsrail ordusundan Mısır sınırındaki Refah'ın tahliyesi ve bu bölgeye saldırı için plan hazırlayarak Savaş Kabinesi'ne sunmasını istemişti.

Refah, İsrail'in saldırılarından önce yaklaşık 280 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyordu. İsrail'in 7 Ekim'deki saldırıları nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden oldu. Yerinden edilen Filistinlilerin büyük bölümü, İsrail'in daha önce 'güvenli olduğunu' iddia ettiği Refah kentine sığındı. Kuzey bölgelerden gelenlerle Refah'ın nüfusu 5 katından fazla artarak 1,5 milyona ulaştı.

Yeterli konut olmaması nedeniyle Refah'a sığınan Filistinlilerin büyük bölümü derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşamını sürdürmeye çalışıyor İsrail güçleri, Refah'ı sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah'a kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak yerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

NETANYAHU: YOĞUN SAFHA BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE TAMAMLANACAK

İsrail'in Refah kentine harekat başlatması beklenirken Kasım 2023'te varılan geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasına benzer bir anlaşmaya varılması için de görüşme ve çabalar da sürüyor. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya göre ise böyle bir anlaşmaya varılması halinde, İsrail'in Refah harekatı 'bir miktar gecikebilir'. ABD'nin CBS News haber kanalında, 'Face The Nation' programında konuşan Netanyahu, harekat başladıktan sonra Gazze'de 'topyekun zafere haftalar sonra ulaşılacağını' savundu.

The Times of Israel'in aktardığına göre, Netanyahu, ateşkes ve rehine takası anlaşması üzerinde çalışıldığını doğruladı fakat detay vermekten kaçındı. Netanyahu, "Refah operasyonuna başladığımızda, çatışmaların yoğun safhası tamamlanmaktan birkaç hafta uzakta olacak ve topyekun zafer ulaşabileceğimiz bir mesafede" ifadelerini kullandı. 

'İSRAİL KAMUOYU BANA GÜVENİYOR'

İsrail-ABD ilişkileriyle ilgili de değerlendirmede bulunan Netanyahu, ABD Kongresi'nde ve Beyaz Saray'da 'kendisine yönelik artan bir güvensizlik' olduğu yorumuna yanıt olarak, "Öncelikle, bana yönelik hiç güven olmadığını söylüyorsunuz. İsrail kamuoyu bana güveniyor" diye konuştu. Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En iyi dostlarımızın bize söylediği pek çok şeyin başlangıçta yanlış olduğu ortaya çıktı. Bize 'Devasa pürüzler olmadan kara harekatına giremezsiniz' dediler. 'Gazze şehrine, tünellere giremezsiniz, çok kan dökülür' dediler. Tüm bunların doğru olmadığı ortaya çıktı.

İsrail askerlerinin Gazze'deki tünel ağının içinde olduğunu söyleyen Netanyahu, yer altındaki füze üretim fabrikalarını, komuta ve kontrol karargahlarını, bilgisayar, para, silah ve cephaneyi 'parçalara ayırdıklarını' ve bunu 'metodik bir şekilde yaptıklarını' savundu.

HAMAS: NETANYAHU ANLAŞMAYA VARILMASI KONUSUNDA ENDİŞELİ DEĞİL

Netanyahu'nun açıklamaları hakkında Reuters haber ajansına değerlendirmede bulunan üst düzey Hamas yetkilisi Sami Abu Zuhri ise bu sözlerin 'İsrail'in rehine taksı anlaşmasına varılması konusundaki istekliliğine gölge düşürdüğünü' söyledi.

Zuhri, açıklamasında, "Netanyahu'nun yorumları, anlaşmaya varma konusunda endişeli olmadığını gösteriyor" diyerek İsrail Başbakanı'nın Gazze'deki Filistinlileri 'bombalayıp kanlarını dökerken müzakere peşinde olmak istediğini' ifade etti. 

GAZZE'DEKİ HÜKÜMET: İSRAİL 7 EKİM'DEN BU YANA 70 BİN TON BOMBA ATTI

Öte yandan, Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden, İsrail'in Gazze'de işlediği ihlallere ilişkin verilen bilgilerde, İsrail güçlerinin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ndeki sivil yaşam alanlarına 70 bin ton bomba attığı ve geniş alanları yerle bir ettiği belirtildi. 

AA'nın aktardığına göre, İsrail'in çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 30 bin kişiyi kasten öldürdüğüne dikkat çeken Medya Ofisi, 2 bin 600 kişinin alıkonulduğunu ya da esir edildiğini bildirdi. Buna göre, bu kişilere zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele yapıldı. 2 milyon Filistinli yaşadıkları yerleri ve evlerini terk etmeye zorlandı.

Filistinlilerden evlerini terk etmeleri ya da alıkonmaları sırasında ya da yaşadıkları evlerden ve Filistin kurumlarından yaklaşık 300 milyon şekellik nakit para, altın, mücevher ve değerli eşya çalındığını aktaran Gazze'deki hükümet, İsrail'in saldırılarda, 500'den fazla cami ve kiliseyi, 300'den fazla üniversite ve okulu, 360 binden fazla konutu yıktığını, Gazze genelindeki 35 hastaneden 31'inden fazlasını da hizmet dışı bıraktığını bildirdi.

Atılan bombalar arasında yasaklı fosfor bombası ve misket bombasının da yer aldığını belirten hükümet, İsrail'in 200'ü aşkın arkeolojik ve tarihi alanı da yok ettiğini aktardı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler İsrail Gazze Refah