Türkiye'den Lahey'de 'Filistin' sunumu: İsrail tüm eylemlerden sorumlu tutulmalı

İsrail'in Filistin işgaline ilişkin görülen davada konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, "İsrail, insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemlerden sorumlu tutulmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, bugün Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) süren İsrail'in Filistin topraklarını işgaline ilişkin duruşmada sözlü bir açıklama yaptı. Yıldız konuşmasına, "Kurala dayalı uluslararası sistem bir yıkım aşamasında. Bunun nedeni de Filistin halkına uygulanan adaletsizlik. Şu anda UAD davayı değerlendiriyor. Bu dava İsrail'e karşı açılmış 1948 soykırımın önlenmesi ve cezalandırılması çerçevesindeki ihlal iddialarıyla ilgili bir dosya. Bu ihlallerin mevcut durumunu Filistin haklarının nasıl ihlal edildiğinin net görüşü ve Doğu Kudüs dahil Filistin topraklarının işgal altında olduğunun önemli bir kanıtı" sözleriyle başladı.

Kutsal mekanların korunması gerektiğini ve İsrail tarafından düzenli olarak kutsal mekanların statülerinin değiştirilmeye çalıştığını söyleyen Yıldız, İsrailli yerleşimcilerin bu mekanları işgal ettiğini ve Müslüman halkların ibadet faaliyetlerine engel olduğunu belirtti.

'SALDIRILAR TOPLU CEZALANDIRMAYA DÖNÜŞTÜ'

"İsrail, insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemlerden sorumlu tutulmalı" diyen Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Cumhuriyeti çok güçlü bir şekilde sivillere yapılan saldırıları kınıyor ve reddediyor. 7 Ekim'den bu yana 30 bin kadar sivil hayatını kaybetti. Bu kişilerin büyük bir çoğunluğu kadın ve çocuktan oluşuyor.  2,5 milyon sivil ise İsrail ambargosu nedeniyle hayatta kalmaları için gerekli olan su, gıda, yakıt ve elektriğe erişim sağlayamıyor. İbadethaneler, hastaneler ve okullar herhangi bir ayrım yapılmadan hedef alınıyor. 2 milyon Filistinli yerlerinden edildi. İsrail saldırıları toplu bir cezalandırmaya dönüştü."

'İSRAİL, BM KARARLARINI HİÇE SAYDI'

Türkiye'nin iki devletli çözümü desteklediğini belirten Yıldız, 1967 sınırları ile Doğu Kudüs'ün başkent olduğu bir Fİlistin Devleti kurulmasını önemsediğini söyledi. Yıldız konuşmasında, "İsrail, hukuk dışı tek taraflı eylemlerine devam etmiş ve BM kararlarını hiçe saymıştır. İki devletli vizyonu tehlikeye atmıştır. Hukuk dışı yerleşim çalışmaları genişleyerek devam etmiş ve şu anda da işgal altındaki Filistin'in Doğu Kudüs de dahil olmak üzere artık topraklarında kalıcı barışın gelmesi konusuna da çok büyük balta vurmaktadır" dedi. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)