YAZARLAR

Icardi’nin dönüşü

Futboldaki en büyük klişelerden birisidir, "Atanın ve tutanın iyi olacak". Galatasaray'ın tutanı yıllardır iyi. Karşı karşıya çıkardığı 3 pozisyonla yine takımını maçın içinde tuttu. Atanıysa birkaç aydır formsuzluğu yüzünden eleştiriliyordu. Sparta Prag karşısında o da kendine geldi.

Sezon başında Galatasaray’ın bir Avrupa maçına sağ bekte Kaan Ayhan, sol bekte Berkan Kutlu ile çıkacağını kimse tahmin edemezdi herhalde. Hatta yapılan transferlerden sonra sağ açıkta Barış Alper’in sol açıkta Kerem Aktürkoğlu’nun oynayacağına da pek ihtimal verilmezdi. Ama sarı kırmızılılar sezon içinde yaşadıkları sıkıntıların çözümlerini yine kendi içinde bularak yollarına devam ediyorlar.

Galatasaray, Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag'lı Şampiyonlar Ligi grubunda United'ı geçerek grubu üçüncü tamamlamıştı. Son maçta Kopenhag'a yenilerek gruptan çıkma şansını yitirse de United ve Bayern maçlarındaki performansıyla ne kadar üst seviyelere çıkabileceğini göstermişti.

Sparta Prag ise Real Betis, Rangers ve Aris Limasol'lü Avrupa Ligi grubunu Rangers'ın 1 puan gerisinde ikinci bitirmişti. Grupta Betis ve Rangers'a deplasmanda elenmişti. 17 Aralık'ta oynadığı Çek Ligi maçından sonra yaklaşık 2 ay resmi maç oynamamıştı. Lig arası 10 Şubat'taki maçla sona ermişti. Yani son 2 ayda sadece 1 resmi maça çıkmışlardı. Kendi liglerinde ise 20 maçta 17 galibiyet, 2 beraberlik, 1 mağlubiyetle zirvedeler.

PRAG ÖNDE BASTI, KİLİDİ DEMİRBAY AÇTI

Maç Galatasaray için kolay başlamadı. 3-4-3 dizilişiyle sahaya çıkan Sparta Prag, ilk 15 dakikada Galatasaray'ı kendi taktiğiyle vurarak ön alanda sert baskı yaptı. Böylece hem sarı kırmızıların defanstan oyun kurmasını engellediler hem de kendi sahasına yerleşmesinin önüne geçerek topu rakip yarı sahada tutmaya çalıştılar. Hatta kaptıkları bir topla gol pozisyonuna da girmişlerdi ama Muslera karşı karşıya pozisyonda takımının geriye düşmesini önledi.

Üstelik Galatasaray'ın sahadaki dizilişini bozmayı da başarmışlardı, Prag'ın yoğun presi nedeniyle Mertens topla buluşmak için Torreira'nın yanına kadar gelmiş, Kerem Aktürkoğlu da içe kat ederek onlara yaklaşmaya çalışmıştı. Icardi de derine gelip top dağıtmaya başlamıştı ki ilk golü de bu dağınık dizilişte buldu sarı kırmızılılar.

19'uncu dakikada orta sahanın ortasına kadar gelen Icardi, kendisine gelen topu Kerem Aktürkoğlu'nun boşalttığı alana koşu atan Kerem Demirbay'a servis etti. Demirbay da önündeki boş alanı iyi kullanıp golünü attı ve baskı altındaki takımını rahatlattı.

Demirbay’ın 30 metre top sürüp dar açıdan şut çekmesi de pek tahmin edilebilir bir aksiyon değil. Sprinter özelliğiyle öne çıkan bir oyuncu değil ama oyun o an neyi gerektiriyorsa onu yapmaya çalışan bir futbolcu. Maç içinde birkaç tekrarını daha gördüğümüz plan muhtemelen Aktürkoğlu'nu defansın arkasına sarkıtmak için hazırlanmıştı. Ama kendisi için hazırlanmayan bir planda topla buluşan Demirbay da 30 metre top taşıması gerekiyorsa taşır, dar açıdan şut çıkarması gerekiyorsa en iyisini çıkarmaya çalışır. Yeteneğini ve kapasitesini Galatasaray seviyesine uygun bulmayanlar olabilir ama mental olarak takımı yukarda tutan isimlerden birisi de o.

GALATASARAY'IN ATANI VE TUTANI

Futboldaki en büyük klişelerden birisidir, "Atanın ve tutanın iyi olacak". Galatasaray'ın tutanı yıllardır iyi. Bugün de biri maçın başında biri maçın sonunda, 3 karşı karşıya pozisyonu çıkararak takımını oyunda tuttu Muslera.

Atanıysa birkaç aydır formsuzluğu yüzünden eleştiriliyordu. Bugün o da kendine geldi. Icardi, Prag karşısında çok net gol pozisyonlarına giremedi belki ama daha önce hiç olmadığı kadar pas oyununda rol aldı. Derine gelerek aldığı toplarla ve kurduğu bağlantılarla takımı hücuma kaldıran isim oldu.

Arjantinli yıldız ikinci golde de Prag ceza sahası önünde pas arası yapıp kazandığı topu Mertens'e servis ederek istatistiklerine bugün iki asist yazdırdı. Ama Icardi'yi asıl fenomen yapan olay ne pas oyunundaki rolü ne de asistleri. Icardi maç kazandıran golleri attığı için fenomen oldu Galatasaray'da.

Sakatlanan Kaan Ayhan’ın yerine sağ beke geçen Barış Alper, 90+1'inci dakikada sağ kenardan getirdiği topta rastgele orta açmak yerine kafasını kaldırıp bakarak ceza sahası önünde Icardi’yi topla buluşturdu. Icardi, önündeki kalabalık savunmanın karşısında topu önce sağına çekip uygun açıyı buldu, sonra da kaleciyi ters ayakta yakalayıp uygun köşeye doğru yuvarladı. Icardi, 90+1’inci dakikada soğukkanlılıkla bunları yapabilip maçı kazandırabildiği için Icardi.

ARTILAR-EKSİLER

Galatasaray, Sparta Prag karşısında oyun olarak istediği üstünlüğü kuramadı. Hatta kendisinden zayıf bir ekibin kendisine nasıl zorluk çıkarılabileceğini de belli etti. Süper Lig ekipleri Sparta Prag kadar yüksek bir fizik seviyesinde ve organizasyon yapısında olmasalar da bu maçtan sonra sarı kırmızılılara karşı ön alan baskısını mutlaka deneyeceklerdir. Abdulkerim’in sakatlığını atlatıp 11’e dönmesi Galatasaray için bu açıdan da önemli.

Prag deplasmanına avantajla gidecek Galatasaray’da maçtaki en büyük kazanç ise Icardi’nin yeniden takımın hücum planlarına ağırlığını koyması. Arjantinli forvet, ligde kırılma haftaları yaklaşırken bu maçtan alacağı motivasyonla form grafiğini yükseltirse sarı kırmızılılar için işler çok daha kolaylaşır.