Hindistan'da çiftçilerin bir yılı aşkın mücadelesi zafer getirdi: Hükümet tarım yasasını geri çekti

Çiftçilerin bir yılı aşkın bir süredir ayakta olduğu Hindistan'da hükümet geri adım attı, tarım yasasını geri çekti. Eylemler ülke emek tarihinin en uzun soluklu mücadelesi olarak görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'da büyük tartışma yaratan üç tarım yasasını geri çektiğini açıkladı. Yasanın kendilerini sermayeye karşı savunmasız bıraktığını düşünen milyonlarca çiftçi bir yılı aşkın süredir mücadele yürütüyordu.

'MODİ HÜKÜMETİNİN EN BÜYÜK TAVİZLERİNDEN'

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Cuma sabahı yaptığı açıklama ile Hindistanlı çiftçiler büyük bir zafer kazandı. Neoliberal politika yanlısı ve Hindu milliyetçisi BJP'nin lideri Modi: "Üç tarım yasasını da geri çekmeye karar verdik. Bu ayın sonunda başlayacak parlamento oturumunda bu üç yasanın geri çekilmesi için anayasal süreci başlatacağız" dedi. 

Guardian gazetesi söz konusu hamleyi 'Modi hükümetinin verdiği en büyük tavizlerden biri' olarak değerlendirdi. Çiftçiler tarafından 'kara yasa' olarak tanımlanan Modi hükümetinin düzenlemesi, tarım sektöründe sermayenin hakimiyetini arttırdığı için eleştiriliyordu. Eylül 2020'de gündeme gelen taban fiyatı ve destekleme alımını ortadan kaldıran düzenlemeler tarımda sermayeyi daha da serbestleştiriyordu. Hükümet yasanın tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunsa da çiftçiler eylemlerine başlarken temel beklentilerinin ürünleri yetiştirirken harcadıkları maliyetin en az yüzde ellisini geçecek şekilde belirlenecek bir ücretlendirme olduğunu dile getirmişti.   

ÇİFTÇİLER BAŞKENTİ KUŞATTI

Hükümetin kararı üzerine seferber olan yüzlerce çiftçi örgütü bir yıldır çeşitli protesto yöntemleriyle yasaların geri çekilmesini talep ediyordu. Yüz milyonlarca çiftçinin katıldığı mitinglerin yanı sıra başkent Yeni Delhi'ye giden yolların çiftçiler tarafından kapatılması ülkede büyük yankı uyandırdı. Traktörlerle başkenti kuşatan çiftçiler aylarca nöbetleşe olarak yol kenarında kurdukları barikatların ardasında kaldı. Çoğu zaman polis ile çiftçiler arasında çatışmalar yaşandı. Şubat ayında barikatları aşıp Yeni Delhi'ye giren çiftçiler, tarihi Kızıl Kale'yi ele geçirdi.

SEÇİM ÖNCESİ 'TEMİZ SAYFA' ÇAĞRISI

Şimdi ise Modi eylemcilere seslenerek 'temiz bir sayfa açma' çağrısı yaptı: "Protestoların parçası olmuş tüm çiftçilere sesleniyorum, şimdi evinize, sevdiklerinize, tarlanıza ve ailenize dönün. Daha ileriye doğru yeni bir başlangıç yapalım." Modi'nin kararında yaklaşan eyalet seçimlerinin etkili olduğu düşünülüyor. Seçimlere gidecek Uttar Pradesh ve Punjab bölgeleri Hindistan'da tarım yükünü çeken bölgeler. Sonuçlarda da çiftçi örgütlerinin büyük etkisi olması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)