Hindistan'da çiftçilerin arasına dalan araç 4 kişiyi öldürdü: Bakanın oğlu suçlanıyor

Hindistan'da İçişleri Bakanlığı konvoyuna ait araç, protestocu çiftçilerin arasında daldı. Dört çiftçinin öldüğü olayda Bakan'ın oğlu suçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümetin tarım reformunu protesto eden göstericilerin arasına dalan araç dört kişiyi öldürdü. Polis olay hakkında İçişleri Bakanı'nın oğluna suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. 

BAKANIN OĞLUNA DAVA

Hindistan'da hükümetin tarım reformuna karşı çiftçilerin eylemleri bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor. İktidardaki Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi (BJP) ile ilişkilendirilen bir aracın çiftçilerin bulunduğu gruba girmesi sonucunda dört kişi öldü. Uttar Pradeş eyaletinde yaşanan olayı incelediklerini bildiren polis, İçişleri Bakanı Ajay Kumar Mishra'nın oğlunun da aralarında olduğu 14 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu, dava açıldığını açıkladı.    

Olay hakkında tarafların birbiriyle çelişen açıklamaları var. Mishra yaptığı açıklamada çiftçi örgütlerinin öne sürdüğü oğlu hakkındaki iddiaları yalanladı, aracı kullananın şoförü olduğunu söyledi. Bakan, konvoyunun seyri sırasında göstericilerin araca taş, sopa ve bir kılıç ile saldırdığını bu sırada şoförün kontrolü kaybettiğini ileri sürdü. Bakanın oğlu Ashish Mishra da yerel basına yaptığı açıklamada alanda olmadığını ifade etti ve BJP üyesi üç kişinin aracın şoförüyle birlikte çiftçiler tarafından öldürüldüğünü iddia etti. BJP, üyelerinin ölümüyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

BİR YILI AŞKIN MÜCADELE

Hindistan'da milyonlarca çiftçinin karşı çıktığı neoliberal 'reform' tarım sektörü için ciddi bir 'serbestleşme' anlamına geliyor. Eylül 2020'deki düzenleme sonrasında çiftçiler Taban fiyatı ve destekleme alımını ortadan kaldıran düzenlemeler şirketlerin elini güçlendiriyor. Hükümet yasanın tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunsa da çiftçiler eylemlerine başlarken temel beklentilerinin ürünleri yetiştirirken harcadıkları maliyetin en az yüzde ellisini geçecek şekilde belirlenecek bir ücretlendirme olduğunu dile getirmişti. 

Gösterilerin bir yılı devirmesiyle birlikte çiftçi örgütleri protestolarına hız veriyor. Kasım geçtiğimiz Kasım'dan itibaren başkent Delhi'ye çıkan yollarda kamp kuran çiftçiler sık sık burada polis güçleri ile karşı karşıya geliyor. Ancak yer yer BJP destekçisi gruplar ile çiftçiler arasında da çatışmaların çıktığı aktarılıyor. Aldığı yaralardan dolayı bir gazetecinin de öldüğü açıklanınca son olaylarda vefat edenlerin sayısı dokuza yükseldi. (DIŞ HABERLER)