Hindistan'da çiftçilerin öfkesi dinmiyor: Polis saldırısına ceza verilmesi için yerel hükümet binası kuşatıldı

Hindistan'da binlerce çiftçi geçtiğimiz hafta 11 kişinin polis saldırısı sonucu yaralanmasının ardından tekrar bir araya geldi. İki polis barikatını yıkan çiftçiler yerel hükümet binasına ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'da çiftçiler, Başbakan Narendra Modi hükümetinin gündeme getirdiği yeni tarım yasalarını protesto etmeye devam ediyor. Haftasonu 500 bini aşkın kişi Uttar Pradeş'de bir araya gelirken bugün Yeni Delhi'nin dışında gösteriler düzenlendi. Çiftçilerin hedefinde tarımsal geçim kaynaklarını tehdit eden yasalar ve geçen hafta polisin protestoculara uyguladığı şiddetli saldırı vardı. Eylemciler polis barikatlarını yıkarak Karnal'daki yerel hükümet binasını kuşattı. 

'ÇİFTÇİLER SORUMLULARA CEZA İSTİYOR'

Reuters'da yer alan Mayank Bhardwaj'ın haberine göre, Hindistanlı çiftçiler bugün başkent Yeni Delhi'ye 150 km uzaklıkta bulunan komşu Haryana eyaletindeki tahıl pazarında buluştu. Önde gelen çiftçi liderlerinden Balbir Singh Rajewal, eylemlere şiddet kullanarak yaklaşılmasına dikkat çekti, "Pek çok çiftçi, silahsız ve yaşlı çiftçilere polis tarafından uygulanan şiddetin sorumlularına hükümetten ceza istediği için eyleme katılıyor" ifadelerini kullandı. Rajeval, Haryana polisinin kimi çiftçi sendikaları liderlerini gözaltına almasına karşın çiftçilerin geri adım atmayacağını belirtti. Çiftçi liderine göre polisin saldırısı yalnız aşırı ve orantısız değil aynı zamanda intikam dolu.

'PARAMİLİTERLER KONUŞLANDIRILDI' 

Ağustos ayının sonunda polis Haryana otoyolunu kapatan göstericilere sopalarla saldırmış, yaklaşık 10 çiftçi yaralanmıştı. Ancak yaralanan bir çiftçinin saldırının ardından yaşamını yitirmesi geri kalanların öfkesini daha da arttırdı. Öte yandan resmi makamlar ölüm nedenin coplu saldırı olmadığı görüşünde. Eyalet hükümeti yetkilileri güvenlik önlemlerinin arttırıldığını ve internet hizmetinin kesildiğini bildirirken bölgeye konuşlandırılan yoğun polis kuvvetlerine ek olarak hükümetin paramiliter güçleri de mevzilendirdiği aktarılıyor. 

Tüm önlemlere karşın The Times of India, çiftçilerin iki polis barikatını aşarak idari merkez binasına yürüyüşü sürdürdüklerini aktardı. Yerel yöneticiler 11 çiftçi lideriyle görüşme gerçekleştirmiş ancak sonuç alınamamıştı.  

 SEKİZ AYI AŞKIN MÜCADELE

Yeni Delhi'ye giden en önemli yollardan birinde kamp kuran çiftçiler sekiz ayı aşkın bir süredir tarım kanunlarını protesto ediyor. Hindistan'ın en uzun soluklu çiftçi eylemi olarak tarihe geçen eylemde talepler Modi'nin neoliberal politikalarına karşı yoğunlaşıyor. 

Bahsi geçen yasallaştırma tarım sektörü için ciddi bir serbestleşme anlamına geliyor. Eylül 2020'deki düzenleme sonrasında çiftçiler Taban fiyatı ve destekleme alımını ortadan kaldıran düzenlemeler şirketlerin elini güçlendiriyor. Hükümet yasanın tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunsa da çiftçiler eylemlerine başlarken temel beklentilerinin ürünleri yetiştirirken harcadıkları maliyetin en az yüzde ellisini geçecek şekilde belirlenecek bir ücretlendirme olduğunu dile getirmişti.

Geçtiğimiz pazar günü yaklaşık yarım milyon çiftçi, Hindistan'ın en kalabalık eyaleti olan Uttar Pradeş'de toplanmış ve geçtiğimiz Eylül ayında gündeme gelen kanunun geri çekilmesini talep etmişti. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

 

Etiketler Hindistan çiftçi grev