Haftanın öne çıkanları... Kargalar bile güler: Kitapçı, kitap satışını yasakladı

Geçen hafta okurlarımızın da desteğiyle 79 özel haber ve yazı yayınladık. Haftanın öne çıkan haberlerinden biri D&R'ın müşteri şikayeti gerekçesiyle 'Karga Kafası' ajandasının satışını yasaklamasıydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin dört bir yanındaki gazeteciler okurlarımızın Patreon'dan yaptığı katkılarla haberlerini Gazete Duvar aracılığıyla aktardı. Geçen hafta Gazete Duvar'da 41 özel haber, 39 köşe yazısı yayınladı. Daha fazla bağımsız gazeteciye katkıda bulunabilmek ve gerçeğe ulaşmak için Patreon'dan bize destek verin bu yolda birlikte yürüyelim. 

Geçen hafta yayınladığımız özel haberlerden bazıları şunlardı: 

Sansür kafası yine çalıştı: Hepimiz 'Karga Kafası'yız!

Temel faaliyeti kitap satmak olan iktidara yakın Turkuaz Medya Grubu'nun sahibi olduğu D&R, yılın son günlerinde 'Müşteri her zaman haklıdır' dedi ve mağazalarında Ayrıntı Yayınları'ndan çıkan 'Karga Kafası Ajandası'nın satışını yasakladı. Yayınevine mail yoluyla gönderdiği gerekçe gerçekten de kargaları bile güldürecek cinstendi. Müşterileri  ajandada yer alan bir karikatürü beğenmemiş (üstte) ve şikayet etmişti. D&R yönetimi de ne yapsın, mecburen yasak kararı almak zorunda kalmıştı! Sansürlenen karikatürün çizeri Kemal Gökhan Gürses, Ezgi Sivrikaya'ya şu değerlendirmeyi yaptı: "Turkuaz Medya, kendi siyasi ikbaline uygun davranmıştır. Bu ülkenin gelmiş olduğu noktada bizim hareket kabiliyetimizin neredeyse sıfıra indiği, mizahın, edebiyatın, sanatın her türünün çeşitli şekillerde yasaklandığı bir dönem içerisindeyiz."

 

Bir Sedat Peker haberi: Trabzon emniyeti koruma verdiğine nasıl pişman oldu?

Bir zamanlar yaptığı ifşalarla pazar günlerini iple çekmemize neden olan Sedat Peker, Dubai'de 'dijital esaret' altında olduğundan epeyidir sessiz. Ancak yine de çeşitli haberlerle gündemimize girmeyi başarıyor. Çarpıcı bir Sedat Peker haberi de Gazete Duvar'da geçen hafta yayınlandı. Trabzon emniyeti, yıllardır 'yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden, suç örgütü lideri, mafya' gibi sıfatlarla anılan, bir yerden bir yere giderken kendi özel koruma ordusuyla hareket eden Sedat Peker'in risk altında olduğu tespitini yapmış ve kendisini koruması için bir polis memuru tahsis etmişti. Koruma polisi 15 ay boyunca Sedat Peker'i korumuştu. Anca devran dönüp de Sedat Peker iktidarla külahları değişince Trabzon emniyeti kendi atadığı polisi Yozgat'a sürmeye karar vermişti. Polis ise atama kararına itiraz eden polis yargıya başvurmuştu. Yargının Trabzon emniyetini üzen kararını İzmir muhabirimiz Cihan Başakçıoğlu aktardı.

Bulgaristan Edirne'ye 'kur' yapıyor: Hem ziyaret hem ticaret 

Yükselen döviz kuruyla birlikte paraları değerlenen Bulgarlar her fırsatta soluğu Edirne'de alıyor. Son olarak Noel tatilini fırsat bulan Bulgarlar günü birlik geldikleri Edirne'de hem felekten bir gün çaldı hem de ucuz alışveriş yapmanın keyfiyle valizlerini doldurdu. Edirne muhabirimiz Tamer Yavuz hem esnafla hem turistlerle konuştu.  

Alevilere, Kürtlere, sendikalılara selam verdi diye işten atıldı

Sayısız örneğine artık neredeyse her gün tanık olunan ayrımcılık suçlarından biri geçen hafta bir işyerinde yaşandı. Besra Demir, "Alevi misin, Kürt müsün, hangi siyasi partiye oy veriyorsun" gibi sorulara muhatap olduktan sonra İstanbul Esenyurt'taki Krom Evye Fabrikası'nda işe başladı. Aradan 4 ay geçti, fabrikada çalışan Kürtlere, Alevilere, sendikalılara selam verip sohbet ettiği gerekçesiyle işten atıldı. Besra Demir, yaşadıklarını Ferhat Yaşar'a anlattı.

Beyaz olan her şeyi kapkara olana dönüştüren felaket: Roboski

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski’de 29 Aralık 2011'de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 kişi katledildi. İktidarın sözüne rağmen onlarca ailenin adalet arayışı hüsranla bitti. Bombardımanda yaşamını yitiren 25 yaşındaki Nadir Alma'nın babası Sadık Alma, dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'la yaptıkları görüşmeyi Hacı Bişkin'e anlattı. 'Uludere Roboski'nin Gözyaşları' kitabının geliriyle Roboski'ye anıt yaptıran Eski Ankara Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Levent Gök Ankara muhabirimiz Ceren Bayar'a konuştu: Unutulmamasını sağlamak için bu eseri yaptık." Eşi Tahir Elçi'yi Diyarbakır Sur'da kaybeden CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi de Gazete Duvar'a Roboski için yazdı: Sonda söylenecek olanı başta söyleyelim: Roboski Katliamı bu imgeyi bir ulusun, bir toplumun zihninde siyaha çeviren bir felakettir. Sadece siyaha mı? Beyaz olan her şeyi karaya, kapkara olana dönüştüren bir felaket aynı zamanda.

 Trabzon'un 'dramı': 15 tiyatro ekibi var, Tiyatro Sokağı var, tiyatro sahnesi yok

Trabzon'da çok köklü bir tiyatro geleneği olduğunu biliyor muydunuz? 15'ten fazla yerel, bağımsız, özel, amatör tiyatro grubunun olduğu hatırı sayılır bir izleyici kitlesinin de bulunduğu Trabzon'un 'küçük' bir eksiği var: Tiyatro salonu. Trabzon temsilcimiz Fatih Saygın, Trabzon'un M.S. 2'nci yüzyılda tiyatroyla tanışmasını, Roma imparatorlarından Hadiranus'un yaptırdığı tiyatro binasını, bir zamanlar iki tiyatro sahnesi olduğu için halen de ismi 'tiyatro' olan sokağı anlattı, kentteki tiyatrocularla konuştu. 

KKTC'de rüşvet iddiası: Biri Gençlik ve Çevre Bakanı diğeri milletvekili

Kuzey Kıbrıs'ta kamuoyu geçen hafta çarpıcı bir rüşvet iddiasını konuştu. İş insanı Redif Nudel Demokrat Parti Başkan Yardımcısı olduğu dönemde bir inşaat projesi için kredi arayışında olduğunu ve bunun için yardımını istediği Gençlik ve Çevre Bakanı ve DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ile DP Milletvekili Hasan Tosunoğlu’nun kendisinden 2.5 milyon TL rüşvet istediğini iddia etti. İddianın detaylarını Nikolas Stelya aktardı. Kıbrıs'taki yeni bir gerilimin detaylarını da Nikolas Stelya'dan öğrendik. Kuzey Kıbrıs'ta Ortodoksların önemli ibadet alanlarından olan Apostolos Andreas Manastırı'nın iç kısmına mescit inşa etmek için yeniden düğmeye basılmıştı. Daha önce tepkiler üzerine durdurulan projenin yeniden hayata geçirilmesi üzerine Rum kaynaklar konuyu uluslararası gündeme taşıyacaklarını Gazete Duvar'a açıkladı. 

Yıldız Teknik Üniversitesi kara delik oldu: 150 köpekten haber alınamıyor

İktidara yakın medyanın da yönlendirmesiyle sokak hayvanlarına karşı savaş açılmış durumda. Ortada bir sorun olduğunu kabul eden ve makul çözüm arayışında olan kesimleri de hedef alan bu tutum Yıldız Teknik Üniversitesi'nde de (YTÜ) kendini gösterdi. YTÜ Yıldız Teknopark’ı içinde barından Davutpaşa Kampüsü’nde ağustostan beri 150'ye yakın köpek toplandı. Köpeklerin bir barınakta olduğu ileri sürülse de söz konusu barınağa kimsenin girmesine izin verilmiyor. Meral Candan, kayıp köpeklerin izini sürdü. 

 Sosyalistler yerel seçime nasıl hazırlanıyor?

Duygu Kıt, yerel seçim öncesi sosyalist güçlerin hazırlıklarına ilişkin iki ayrı haber hazırladı. İlkinde, sosyalistlerin Fındıklı, Hopa, Kemalpaşa, Dersim, Defne gibi halkçı belediyeciliğin mirası olan yerlerde attığı ve atacağı adımları anlattı.  Bir diğer haberinde ise Dersim'i mercek altına aldı; CHP ve DEM Parti ile sol güçlerin temsilcilerine mikrofon uzattı. Hüseyin Aygül'ün Dersim merkez için aday olabileceği iddiasını aktardı. 

Albayrak Grubu'ndan 4 bin tonluk kurnazlık 

Bursa Orhangazi'ye bağlı Örnekköy Mahallesi'nde İznik Gölü'nün kıyısına kağıt fabrikası kurmak isteyen Albayrak Grubu proje için 'ÇED gerekli değildir' iznini aldı. Tarım arazisine gözünü diken Albayrak Grubu'nun ayak oyununu Bursa muhabirimiz Pelin Akdemir aktardı. Kapasite 60 bin ton olsa 'ÇED olumlu' kararı gerekecekti. 56 bin ton gösterilince ÇED gerekli değildir' kararı çıktı.

2023'te neler oldu, 2024'te neler olacak?

Her hafta bir konuğu ağırlayan Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Barış Avşar ve Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya, yılın son programında bu kez baş başaydı. İki deneyimli gazeteci 2023'ün önemli olaylarını hatırlatıp sonuçlarını analiz etti, 2024'te Türkiye'yi nelerin beklediğini anlattı. 

 

Borsada neler oluyor: Organize işler bunlar

Yazarımız Bahadır Özgür geçen hafta kaleme aldığı iki yazıda borsada yaşanan 'mükemmel soygun'u anlattı. Bahadır Özgür ilk yazısında bi ay kadar önce bir finansçının kendisine anlattıklarını şöyle aktardı: “Pandemiden beri borsada akıl almaz vurgun yaşanıyor. Hiçbir dönem bu kadar zahmetsizce büyük servetler edinilmemişti.” Ardından “Bak” demişti: “Birkaç ay sonra halka arzlarda toplanıp fiyatı şişirilen mallar, pat pat satılıp kârların çoğu ya cebe atılacak ya yurt dışına kaçırılacak. SPK da çıkacak, iş işten geçince cezalar kesecek.” Harfi harfine gerçekleşti bunlar. Özgür ikinci yazısında ise bir hafta içinde hisse fiyatları yüzde 60’tan fazla düşten Gübretaş'ta yaşananları anlattı.