İşten çıkartma gerekçesi: Alevi, Kürt ve sendikalılara selam vermek

Krom Evye fabrikasında çalışan Besra Demir Alevi, Kürt ve sendikalı işçilerle görüştüğü gerekçesiyle işten çıkartıldı, sendika fabrika önünde eyleme başladı. Besra Demir yaşadıklarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUAVR - İstanbul'un Esenyurt ilçesinde faaliyet gösteren Krom Evye fabrikası, “Alevi, Kürt ve sendikalı işçilerle görüştüğü” iddiasıyla cuma günü Besra Demir'i işten çıkarttı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Rıfat Condura, Besra Demir'in işten çıkartılmasının ardından fabrika önünde pazartesi günü eylem başlattıklarını açıkladı. Rıfat Condura, talepler yerine getirilene kadar eyleme devam edeceklerinin altını çizdi.

İŞE GİRİŞ SORULARI: MEZHEBİN NEDİR?

Besra Demir dört ay önce başladığı fabrikada, sendikaya üye olmaması konusunda ustabaşı Mustafa T. tarafından uyarıldı. İddiaya göre Mustafa T., Besra Demir'e, sendikalı, Alevi ve Kürt işçilerle konuşmaması için baskı kurdu. Aynı usta daha sonra Besra Demir'in dosyasında yer alan özel hayatıyla ilgili bilgileri başkalarına anlattığı ve bunun üzerinden baskı kurmaya çalıştığı gerekçesiyle  yönetime şikayet edildi. Fabrika yönetimi, ustayı şikayet eden Besra Demir'i cuma günü işten çıkarttı.

Besra Demir, yaşadıklarını Gazete Duvar'a anlattı. "Bana Alevilerle görüşme, Kürtlerle görüşme, sendikalı işçilerle görüşme, Allah'ın selamını bile verme diye sürekli uyardılar" ifadelerini kullanan Demir şöyle konuştu:

"İşe ilk girdiğimde, bir siyasi partiye üye olup olmadığımı sordular. Alevi misin, Kürt müsün? Onlar fenalar' dediler. Mezhebimi sordular. Daha sonra neden namaz kılmadığımı sordular. 'Sendika bizim düşmanımız sendikalı olursan seni işten çıkartırız' dediler. Sendikalı işçilerle görüşenlere, selam verenlere mobbing uyguluyorlar. İşe girdiğimde Ailevi sorunlarımın kimseye anlatılmaması konusunda onları uyarmıştım. Daha sonra bütün ustalara anlattılar. Ustalar da bunun üzerinden bana baskı kurdular. Ben de bu yaşadıklarımı yönetime şikayet ettim. Bir hafta sonra beni işten çıkardılar" dedi.

'ÖNCE ÖZÜR DİLEDİ, SONRA İNKAR ETTİ'

Demir, "Usta, 'Alevilerle, Kürtlerle, sendikalı işçilerle görüşme, Allah'ın selamını bile verme' ifadeleri için özür diledi. Ancak daha sonra inkar etti. Şahitler olmasına rağmen fabrika yönetimi de önce kabul etti, sonra inkar edip ustanın yanında olduklarını söyledi" ifadelerini kullandı. 

'TALEPLER YERİNE GETİRİLENE KADAR EYLEME DEVAM'

Metal İş Bölge Temsilcisi Rıfat Condura,  “Dün fabrika yönetimiyle bir görüşme oldu. Mustafa T. ‘Alevilerle görüşme, sendikalı işçilerle görüşme’ sözlerini şahitler önünde söylediklerini kabul etti. Ancak olay büyüdükten sonra inkar etmeye başladı. Ustayı çıkarmak yerine üyemizi çıkardılar. Bizim iki talebimiz var. Birincisi, Besra Demir'in işe alınması, ikincisi Mustafa T.’nın iş akdinin feshedilmesi. Bunlar olmadan eylemimiz bitmeyecek" dedi.