Albayrak Grubu'nun 'ÇED' oyunu: 4 bin tonla süreçten kaçtı

Albayrak Grubu, İznik Gölü'nün yanına kağıt fabrikası kurmak için 'ÇED gerekli değildir' iznini aldı. Avukat Çiçek, şirketin 4 bin ton daha az üretim kapasitesiyle ÇED sürecinden kaçtığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa’nın Orhangazi ilçesi Örnekköy Mahallesi’nde mutlak koruma alanında bulunan İznik Gölü’nün yanına Albayrak Grubu, Varaka Kâğıt fabrikası yapmak için ‘ÇED gerekli değildir’ iznini aldı.

Fabrikanın kurulacağı yer, birinci sınıf tarım arazisi ve İznik Gölü’nün kısa mesafeli koruma alanı içerisinde bulunuyor. Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi avukat Erol Çiçek, şirketin 4 bin ton daha az üretim kapasitesiyle ÇED sürecinden kaçtığını, dava sürecini başlatacağını söyledi.

TARIM ALANI SANAYİ ALANINA ÇEVRİLDİ

Oluklu mukavva ve kutu üretim tesisi olarak faaliyet gösterecek fabrikanın 252 bin 572 metrekarelik alanda kurulması planlanıyor. Fabrikanın kurulacağı bir parsel sanayi bölgesinde kalıyor, diğer alanlar ise tarım alanı olarak kullanılıyor. Toprak Koruma Kurulu’ndan tarım dışı kullanma izni, 20 Ekim 2023 tarihinde alındı.

Erol Çiçek, Albayrak Holding’e ait Varaka Kâğıt Fabrikası için yapılan plan değişikliklerinin ve ‘Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararının daha önce Bursa İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini söyledi. Çiçek, “Dosya şu anda bozma kararının ardından 6’ncı dairenin önünde. Plan değişikliği yapıldıktan sonra İznik Gölü Çevre Düzeni planı en az iki defa yenilendi. Aslında mahkemenin davayı bırakması gerekiyor” dedi.

‘ÇED SÜRECİNDEN KAÇMAK İÇİN KAPASİTEYİ 56 BİN TONDA TUTTULAR’

2023 İznik Gölü Çevre Düzeni Planı’na göre proje alanının tarım arazisi olduğunu belirten Çiçek, şirketin itirazı sonrası Bursa Büyükşehir Belediyesi onayıyla alanın sanayi alanına çevrildiğini söyledi. 15 Aralık’ta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kâğıt fabrikasının kurulması için ‘ÇED gerekli değildir’ kararının çıktığını belirten Çiçek, “Daha önce ‘ÇED olumlu’ kararı vardı. Bu sefer 'gerekli değil' dediler. Üretim kapasitesi yılda 60 bin ton olsa ÇED süreci başlayacaktı, kapasiteyi 56 bin tonda tutup ÇED sürecinden kaçtılar” diye konuştu. 

İznik Gölü’nün küresel iklim krizine bağlı olarak suyunun çekildiğini söyleyen Çiçek, “Bölgede bulunan fabrikalar, İznik Gölü’nün beslenme havzasından su kullanıyor. Devlet Su İşleri, gölün su kullanım kapasitesinin tamamının dolduğu nedeniyle yeni kullanım alanı açmayacağını belirtmesine rağmen kâğıt fabrikası suyu nereden alacak merak ediyorum. Proje tanıtım dosyasında bununla ilgili bir açıklamada yapılmamış” ifadelerini kullandı.

Kâğıt fabrikalarının su kullanımında endüstriyel sanayide ilk üçün içinde olduğunu söyleyen Çiçek, İznik Gölü’nden su çekilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Çiçek, konu ile ilgili dava açacağını söyledi.

‘GÖLÜ KORUYACAĞINI SÖYLEYEN KURUMLAR ALBAYRAK’A ONAY VERİYOR’

Son yıllarda suyunun çekilmesiyle haberlere konu olan İznik Gölü’nün suyunun fabrikalar tarafından kullanılmasına tepki gösteren Bursa Su Kolektifi, proje alanının İznik Gölü’ne 300 metre mesafede, gölün kısa mesafeli koruma alanı içerisinde bulunduğunu belirtiyor. Fabrikanın kurulacağı alanı inceleyen Kolektif, açıklamasında şunları belirtti: “İznik Gölü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 13 Ağustos 2018 tarihinde ulusal öneme haiz sulak alan olarak tescil edilmiştir. Aynı zamanda İznik Gölü stratejik su kaynağı olarak planlanmıştır. Fabrikanın kurulacağı alan birinci sınıf tarım arazisidir. Tüm bunlara rağmen bu fabrikaya İznik Gölü’nü koruyacağını söyleyen kurumlar Albayrak Holding’e olur vermiştir hatta ‘ÇED gerekli değildir’ diyerek halkın bilgisinden de kaçırmışlardır."