Kıbrıs'ta yeni gerilim: 'Manastıra mescit inşası inanılmaz bir saygısızlık'

Kuzey Kıbrıs'taki Apostolos Andreas Manastırı'nın iç kısmına mescit inşası için çalışmalar yeniden başladı. Belediye Başkanı Bakırcı, mescidin manastırın içinde olmadığını savundu.

Fotoğraf: Julez A. / Wikimedia Commons
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs'ın Ortodoksların önemli ibadet alanlarından olan Apostolos Andreas Manastırı'nın iç kısmına mescit inşa etmek için yeniden düğmeye basması, son dönemde tansiyonun yüksek olduğu Kıbrıs'ta yeni bir gerilime sebep oldu. 

1974 yılından bu yana Kıbrıs Türk tarafının kontrolünde olan, adanın en kuzey ucundaki manastırda mescit inşa çalışmaları geçtiğimiz aylarda Rum tarafından gelen tepkiler sonrasında geçici süreyle durmuştu. Kıbrıs Türk basını, Apostolos Andreas'ta mescit inşa çalışmalarının geçtiğimiz saatlerde yeniden başladığı haberini geçti. Gazete Duvar'a Lefkoşa'nın güneyinden ulaşan son bilgiler, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yeni gelişmeye önümüzdeki günlerde uluslararası kamuoyu nezdinde sert şekilde tepki vereceğini gösterdi.

ÇALIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Kıbrıs'ta yayın yapan Bugün Kıbrıs isimli haber sitesi, çarşamba günü, Dipkarpaz’daki Ortodoks kilisesine ait olan Apostolos Andreas Manastırı'ndaki kelia (odalar) kısmına yapılmak istenen ve yaz aylarında basına yansıyan haberlerin ardından durdurulan mescit inşa çalışmalarının yeniden başladığı bilgisini verdi. Ortodoks manastırlarda kelia kısımları, ziyaretçiler ve keşişler için ayrılan konaklama ve dinlenme odaları olarak biliniyor. Apostolos Andreas Manastırı'ndaki kelia'lar 1974'ten beri âtıl durumda. 

BELEDİYE BAŞKANI HABERİ TEYİT ETTİ

Bugün Kıbrıs, Erenköy/Aigialousa-Karpaz/Karpasia Belediye Başkanı Hamit Bakırcı’nın Vakıflar İdaresi'nden talebi doğrultusunda yapımına tekrar başlanan mescit için belediye çalışanlarının bu sabah bölgeye gönderildiğini aktardı.

Çoğunlukla Türkiye ve Karadenizli kişilerin yaşadığı bölgenin Belediye Başkanı Bakırcı, Bugün Kıbrıs'a yaptığı açıklamada, haberi doğrulayarak bölgedeki 12 odayı turizme kazandıracaklarını, bunlardan ikisinin de mescit olacağını söyledi. 

Buna ihtiyaç olduğunu savunan Belediye Başkanı, "Evet, oradaki odaları turizme kazandıracağız. 12 oda var, tamiratına başladık. İkisi mescit olacak. Diğerlerini odaya çevirip konaklama hizmeti vereceğiz. Duş tuvalet, yatak ve klima imkânı sunacağız. Bölgeye gelen turistler orada konaklamak isterlerse orada konaklayabilecekler. Kısmet olursa yazda bitirip açacağız" diyerek mescit çalışmasının Ortodoks inancın kutsal ibadet alanlarından birine saygısızlık anlamına gelmediğini iddia etti. 

'MESCİT, MANASTIRIN İÇİNDE DEĞİL'

Bakırcı, "Sansasyon yaratıyorlar. Oranın kilise ile alakası yok. Kilisenin meydanını da toparlayıp güzel bir hale getirmek istiyoruz ki burası inanç turizminin merkezi" diye konuştu.

"Yolun ve meydanın toparlanması lazım. Gelen turistlerin bu âtıl vaziyeti görmemeleri lazım" diyen Belediye Başkanı, "Mescit olmasının buna etkisi yok ki... Oraya sadece Müslümanlar gelmiyor, bütün dinler geliyor. Cami yapmıyoruz. Bir odada eğer namaz kılmak isterse kılacak, çıkacak. Mescit manastırın içinde değil. Manastır sağ tarafta, bunlar ileride ve solda" ifadelerini kullandı. 

RUM TARAFI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Apostolos Andreas Manastırı bölgesine yapılmak istenen mescit geçtiğimiz aylarda Rum tarafının tepkisine neden olmuştu. Kıbrıs hükümeti, konuyu uluslararası gündeme taşırken Kıbrıs'ın kuzeyindeki milliyetçi çevreler ve hükümet temsilcileri projeye desteğini dile getirmişti. Mescit projesi gelen tepkiler üzerine temmuzda geçici olarak askıya alınmıştı. 

Geçtiğimiz ağustos ayında Kıbrıs Hükûmeti Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, konu ile ilgili olarak "Kıbrıs Türk basınında yer alan haberleri takip ediyoruz ve tüm bilgiler yetkili makamlar tarafından incelenmekte ve değerlendirilmektedir" açıklamasında bulunmuştu. Letimbiotis ayrıca, 'dini saygı ve kültürel mirasın korunmasıyla ilgili bu tür konulara gereken özen ve karşılıklı saygıyla yaklaşılması gerektiğini' vurgulayarak "Nasıl ki Larnaka'daki Halâ Sultan'da Hıristiyanlara ait bir ibadethanenin faaliyet göstermesi bizim açımızdan düşünülemezse, aynı şeyi Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızdan da beliyoruz" demişti.

'YENİ SÜRECİ PROVOKE ETMEK İÇİN DÜĞMEYE BASILIYOR'

Çarşamba öğlen saatlerinde Gazete Duvar'ın Lefkoşa'nın güneyinde ulaştığı kaynaklar, Rum tarafının gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Kaynaklara göre, mescit inşa çalışmalarının yeniden başladığının teyit edilmesinden hemen sonra Kıbrıs hükümeti başta Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere konuyu uluslararası gündeme yeniden taşıyacak. Konuyla ilgili olarak isminin paylaşılmasını istemeyen bir kaynak, "İnanılmaz bir saygısızlık örneği ile karşı karşıyız. BM temsilcisinin adaya gelişinden hemen sonra birileri yeni süreci provoke etmek için düğmeye basıyor" değerlendirmesini yaptı.