YAZARLAR

Galatasaray kilidi Icardi’yle açtı

Galatasaray ligin final haftalarına girerken üzerine düşeni Pendikspor karşısında yerine getirdi. Hanesine 3 puanın yanında 3 de averaj ekleyen sarı kırmızılılar, genel averajda Fenerbahçe ile olan farkı 1'e kadar düşürmeyi başardı, rakibinin üzerindeki baskıyı da artırdı...

Süper Lig'de son düzlüğe girilirken evinde küme düşme hattındaki Pendikspor'u ağırlayan Galatasaray, tutuk başladığı maçta Arjantinli yıldızı Icardi'yle kilidi açtı. Sahadan 4-1 galip ayrılan sarı kırmızılılar galibiyet serisini 14 maça çıkartarak geçen sene kırdıkları lig rekorunu tekrarladılar. Bir önceki sezonu 88 puanla şampiyon tamamlayan Galatasaray, bitime 5 maç kala 90 puana ulaştı, yarıştaki rakibi Fenerbahçe'yle de puan farkını maç fazlasıyla 5 puana çıkardı.

PENDİKSPOR DİRENÇLİ BAŞLADI

30 puanla sondan ikinci sırada yer alan ve güvenli bölgeden 4 puan aşağıda bulunan Pendikspor karşılaşmaya iyi başlayan taraftı. İbrahim Üzülmez ve öğrencileri ilk olarak Okan Buruk Galatasarayı'nın yoğun ön alan presini kendi sahasında tek paslarla ve baskı alanlarında çoğalarak kırmayı başardı.

İkinci olarak da rakibini önde karşılamaktan çekinmedi. İki kanadı ve iki forvetiyle Galatasaray'ın 4'lü defansına baskı uyguladılar. Ndiaye ve Lusemba da Torreira ve Kerem Demirbay'ı bire bir karşılayarak defanstan top çıkarmalarını engelledi. Rakibini karşılarken savunma çizgisini de öne çıkardılar ve kompakt durmayı başardılar.

Geride büyük boşluklar bıraktılar ama Galatasaray bu boşlukları değerlendirecek organizasyonu maçın ilk bölümünde kurmakta zorlandı. Pendik savunması sarı kırmızılıların Barış Alper'i defans arkasına kaçırma girişimlerini de kademeli defansıyla savuşturunca ilk 35 dakikada kalesinde şut görmemeyi başardı. Ancak defanstaki başarı, hücuma yansımadı. Maçın bu bölümünde Pendikspor da kazandığı topları üçüncü bölgede verimli kullanamadı, Muslera'yı zorlayacak bir pozisyon üretemedi.

ICARDI FARKI

Futbol her ne kadar bir takım oyunu olsa da futbolcuların bireysel yetenekleri ve saha içindeki kararları her zaman oyunun en fark yaratan ve heyecan uyandıran tarafı. Bu yüzden Rodrygo'nun defans arkasına atacağı bir koşu ya da Bellingham'ın bir top kontrolü, dünyanın belki de en gelişmiş takım oyununu oynayan Manchester City'yi Şampiyonlar Ligi'nden edebiliyor. Galatasaray için fark yaratan bu oyuncu da iki sezondur sergilediği performansla kuşkusuz Icardi. Bu sezon dalgalanmalar yaşadı, ortadan kaybolduğu haftalar, hatta aylar oldu. Ama sahaya motive olduğunda yapacaklarının da sınırı yok.

Bugün de ilk yarım saatteki bocalamadan Icardi sayesinde çıktı Galatasaray. Oyunun sıkıştığını görünce bu sezon başka maçlarda da yaptığı gibi derine gelerek top çıkardı geriden. 35'inci dakikada yine orta sahanın ortasına kadar gelerek Torreira'ya atılan pası aldı, yüzünü rakip sahaya döndü, üç Pendiksporlunun arasından Mertens'e dikine bir pas attı. Pozisyonu takip ederek ceza sahasına doğru yöneliyordu ki Mertens'ten gelen harika servisle topu ve kaleyi önünde buldu. Ceza sahasının hemen önünden köşeye sert ve düzgün bir şut çıkararak Pendikspor savunmasının kilidini açtı.

ÜÇ DAKİKADA İKİ GOL

Sarı kırmızılılar isabetli ilk şutta golü bulduğunda gol beklentisi 0.17'ydi. Geçen haftaki Alanya maçında olduğu gibi, maçın ilk diliminde üretkenlikten uzak kalmıştı. Ancak golden sonra oyun tersine döndü. 35'e kadar isabetli şut çıkaramayan Galatasaray, 35-45 arası kurduğu baskıyla 5 isabetli şut çıkardı.

Golden iki dakika sonra, 37'de Barış Alper ceza sahası dışından kaleyi yokladı. Ondan 1 dakika sonra yine Icardi, bu sefer ceza sahası içinde şutunu çıkardı ama Pendikspor kalecisi Erdem parmak ucuyla topu kornere çeldi. Kornerde de Abdülkerim'in kafasıyla 2-0'ı yakalayan Galatasaray, 35'inci dakikada başladığı maçı 38'inci dakikada bitirdi.

İKİNCİ DEVRE SAVUNMALAR DÜŞTÜ

İkinci yarı sarıda kırmızılılar 2-0'ın avantajıyla, Pendikspor ise skora ortak olabilmek amacıyla savunma önlemlerini gevşetti ve rakip kalede gol aradı. Maçın bu bölümünde iki takımın da orta sahaları kolay geçildi. İlk yarıyı 0.53 gol beklentisiyle kapatan Galatasaray ikinci yarıda dördü isabetli 11 şut çıkardı ve 2.31 gol beklentisi yarattı. İlk yarıda rakip kaleye gitmekte zorlanan ve devreyi 0.09 xG ile kapatan Pendikspor da ikinci yarıda ikisi isabetli; 6 kez kaleyi yokladı. Duran toptan bir de gol buldular ancak skorun 4-1 olmasını önleyemediler.

Galatasaray ligin final haftalarına girerken üzerine düşeni Pendikspor karşısında yerine getirdi. Hanesine 3 puanın yanında 3 de averaj ekleyen sarı kırmızılılar, genel averajda Fenerbahçe ile olan farkı 1'e kadar düşürmeyi başardı. Ayrıca rakibinin üzerindeki baskıyı da artırmış oldu.

Şampiyonluk yarışının diğer tarafı Fenerbahçe, yarın Sivasspor'a konuk olacak. Kupa için üzerine düşeni yapma sırası sarı lacivertlilerde...