Fransa’da son seçim anketleri: Macron ve Le Pen arasındaki fark azalıyor

Fransa'da 10 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu öncesinde, anketler Macron'un yüzde 28, Le Pen'in ise yüzde 22 oy olarak ikinci tura kalacağını öngörüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa’da 10 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine günler kala yayınlanan anketler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri Marine Le Pen’i işaret ediyor. Son anketler iki ismin arasındaki farkın yüzde 7 dolaylarından 6'ya düştüğünü gösterdi.  

OpinionWay-KeaPartners’ın Les Echos gazetesi için yaptığı son anket, seçimin ilk turunda Macron'un yüzde 28 ve Le Pen'nin yüzde 20 oy olarak ikinci tura kalacağını öngörüyor. 

Diğer adaylardan Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi’nin (LFİ) lideri Jean-Luc Melenchon, ankette yüzde 14 oy oranı ile üçüncü sırada yer alırken, onu yüzde 9 oy oranı ile aşırı sağcı yazar Eric Zemmour ve Cumhuriyetçiler Partisi (LR) adayı Valerie Pecresse izledi.

İlk tur seçimlerinde 12 aday yarışacak. Yeşiller Partisi’nin (EELV) Başkanı ve 2009’dan bu yana Avrupa Parlamentosu’nda (AP) milletvekili olan Yannick Jadot, Sosyalist Parti’den (PS) Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Boyun Eğmeyen Fransa hareketi lideri Jean-Luc Melenchon ve Fransız Komünist Partisi’nin (PCF) Genel Sekreteri Fabien Roussel diğer öne çıkan isimlerden.

EMEKLİLİK YAŞI TARTIŞMALARI SEÇMENİN TERCİHLERİNİ ETKİLİYOR

Anketler, uzun bir süredir Macron'un seçimlerden ikinci kez zaferle çıkmasını öngörüyor. Ancak Le Pen'in farkı azaltmasında, Macron'un emeklilik yasal yaşını 62'den 65'e çıkarma planına gelen tepkilerin etkili olduğu tahmin ediliyor.

Le Pen, bugün BFM TV'ye yaptığı bir açıklamada, “65 yaşında emekli olmak ne demek farkında mısınız? Tamamen haksızlık” şeklinde konuşarak, sistemin korunması gerektiğini söyledi. Aşırı sağcı lideri, Macron'un planının işçilere zarar vereceğini ve birçok insanın belli bir yaş üstünde iş bulmasının zorlaştığını söyledi.

MACRON: EMEKLİLİK YAŞI VAATLERİYLE YALAN SÖYLÜYORLAR

Tartışmalı emeklilik reformunu savunan Macron ise France Inter radyosuna yaptığı bir açıklamada “Şu anki (emeklilik) sistemini olduğu gibi koruyabileceğimizi söyleyenler, size yalan söylüyor” dedi. Sistemin sürekliliği için emeklilik yaşının artırılması gerektiğini söyleyen Macron, zorlu işlerde çalışan veya uzun süre çalışma hayatında bulunan insanların istisna kapsamına alınacağını söyledi.

Fransa’da 2017 yılındaki seçimde de Macron ve Le Pen ikici turda yarışmıştı. Macron, ikinci turda yüzde 66.1 ile cumhurbaşkanı seçilmişti. Le Pen ise yüzde 33 oy almıştı. (DIŞ HABERLER)