Macron seçim kampanyasına başlıyor, rakibi Le Pen arayı kapatıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron seçimler için kampanya çalışmalarına hazırlanırken, rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen anketlerde arayı kapatıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron önümüzdeki ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için kampanya çalışmalarına başlıyor. Macron bu çerçevede ilk olarak Paris’in dışında halkla bir araya gelecek ve başkentte büyük bir miting düzenleyecek. Macron, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden galibiyetle çıkarsa, 20 sene sonra ilk kez iki dönem üst üste seçim kazanmış ilk cumhurbaşkanı olacak.

MACRON'A DESTEKTE GERİLEME

Macron’un Ukrayna savaşı nedeniyle yoğunlaşan diplomatik temasları Fransa’da seçim kampanyasını sekteye uğratırken seçime katılımın düşük olacağına dair endişelere sebep oldu. Anketlere göre 44 yaşındaki Cumhurbaşkanı'nın desteğinde 2-3 puan gerileme görülürken, rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen ile arasındaki fark da kapanmaya başladı. Söz konusu gerilemeye rağmen Macron hala ülkenin en popüler siyasetçisi ancak Fransa’nın yaşadığı ekonomik zorluklar Macron’u 10 gün sürecek seçim kampanyasında en çok zorlayacak konuların başında geliyor.

2017’deki seçimlerin ardından Fransa’yı ne sağ ne de sol olan “yeni bir tür siyasetle” değiştireceğini söyleyen Macron, yeni yapılan anketlere göre halkın yüzde 27 desteğine sahip. İkinci sırada Fransa’da artan hayat pahalılığına karşı kampanya yürüten Le Pen yüzde 17 ile takip ediyor. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda Macron ve Le Pen’in arasındaki farkın bir önceki seçimlere nazaran çok daha az olması bekleniyor. 24 Nisan’da yapılması beklenen son turda Macron'un oyların yüzde 53’ünü alması beklenirken Le Pen’in yüzde 47 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor.

10 KİŞİDEN DÖRDÜ KİME OY VERECEĞİNİ BİLMİYOR

Seçime girecek bir diğer isim de desteğini her geçen gün arttıran solcu Jean-Luc Melenchon. Fakat oy kullanmayacak seçmenlerin oranı yüzde 30’lara kadar yükselebilir. Oy verecekleri kesin olan 10 kişiden 4’ü kime oy vereceklerine dair henüz karar vermediklerini söylüyor.

Fransız seçmenin çoğu Macron’un Ukrayna savaşına yönelik tutumunu destekliyor, ancak cumhurbaşkanının sürekli diplomatik temaslarda bulunduğunu söylemesi de rakipleri tarafında iç siyasetteki tartışmalardan kaçmakla suçlanıyor. (DIŞ HABERLER)