YAZARLAR

Erdoğan üşüdü, seçmen seslendi: Bedava bedava, doğal gazı yakın

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Büyük Ankara Mitingi'ne katılım AK Parti'yi memnun etti. Erdoğan ceketle başladığı mitinge paltoyla devam edince bir seçmen bedava doğalgaz vaadine esprili gönderme yaptı.

Yaşadığı sağlık sorununun ardından meydanlara dönen Erdoğan, ceketle başladığı mitingde üşüyünce paltosunu giydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sağlık sorunu nedeniyle çok kısa bir ara verdiği seçim çalışmasına hızlı dönüş yaptı. 24 saat içinde önce İstanbul Teknofest, ardından İzmir’de miting yapan Erdoğan bugün de “Büyük Ankara Mitingi”ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın "Biz 'İlk turda bu işi bitireceğiz' diyoruz, göstergesi de Ankara mitingi olacak" dediği buluşma, katılım açısından tüm partilileri memnun etti. Mitinge katılan vatandaşlar da seçim sonucuna dair yöneticileri gibi iddialıydı.

KIZILAY’DA MİTİNGE ÇAĞRI YAPILDI

AK Parti’nin “Büyük Ankara Mitingi” geçen yıl açılışı yapılan “Başkent Millet Bahçesi”nde düzenlendi. Önceki yıllarda askeri geçit törenlerinin yapıldığı eski Hipodrom alanına Ankara’nın uzak ilçelerinden gelen vatandaşlar otobüs ve minibüslerle taşınırken kent merkezi Kızılay’da da miting öncesi parti araçlarından çağrı yapıldı. Anonslarda mitinge katılmak isteyen vatandaşlar için araç kaldırılacağı duyuruldu.

MİLLET BAHÇESİNDE İLK SİYASİ PARTİ MİTİNGİ

Açılışın ardından ilk kez bir siyasi parti mitingine ev sahipliği yapan Başkent Millet Bahçesi’nde vinçler yardımıyla asılan dev pankartlar dikkat çekti. Pankartlarda AK Parti’nin seçim sloganları “Doğru Zaman, Doğru Adam”, "Doğru Adımlarla Yola Devam”, “Ankara için Hemen Şimdi” sloganlarının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyasında sıklıkla altını çizdiği TCG Anadolu, TOGG ve İHA-SİHA’larla ilgili pankartlar yer aldı. Bir pankartta, “Denizde TCG Anadolu, Karada TOGG, Gökyüzünde İHA, SİHA, Nereye Baksan Reis’ten Bir İmza” sözleri dikkat çekerken, bir başka pankartta ise eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan’ı namaz kılarken gösteren fotoğrafta “Allah’a Kul Olamayan Davasına Er Olur” ifadesi yer aldı.

'DENİZİ YOK, SEVGİSİ OKYANUS'

Miting alanında en renkli pankart ise Ankara’da çeşitli nedenlerle espri konusu yapılan denizle ilgiliydi. “Ankara’nın denizi yok ama sevgisi okyanustur” pankartı büyük ilgi gördü.

AZ SAYIDA MHP BAYRAĞI

İki taraflı dev pankartların oluşturduğu uzun koridorda toplanan vatandaşların elinde Türk bayrağı, AK Parti bayrağı ve geldikleri ilçeleri gösteren pankartlar dışında pankart, dövize izin verilmedi. Çok az sayıda katılımcının ise MHP bayrağı ile mitingde yer aldığı görüldü.

Saat 15.00 olarak çağrısı yapılan mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaklaşık 1.5 saat sonra kürsüye çıktı. Katılımcılar Erdoğan’ı beklerken AK Parti’nin Ankara birinci sıradan listelerde yer verdiği milletvekili adayları kısa konuşmalar yaptı. Sırasıyla kürsüye MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş’in oğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay çıktı. Oktay katılımdan memnuniyetini, “Maşallah Ankara bugün muhteşem. Meydanlar almıyor Ankara'yı. İşte cumhurbaşkanına sahip çıkan Ankara. İşte Türkiye Yüzyılı'na yürüyen Ankara” sözleriyle dile getirdi.

'BU HALİYLE MUHALEFET KAZANIRSA AK PARTİ DE KAYBETMEYİ HAK ETMİŞTİR'

Çok erken saatlerde alana gelenlerle seçim süreci ve muhtemel sonucuna dair sohbet etme imkanı bulduk. Konuştuğumuz partililerin tamamına yakını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birinci turda seçimi kazanacağına olan inancını dile getirdi. Meclis seçiminde elde edilecek çoğunluğa dair yorumlar da farklı değildi:

- “Göreceksiniz Recep Tayyip Erdoğan ilk turda kazanacak. En ufak risk görmüyorum. Meclis belki diyorum ama muhalefetin listesi ile kıyaslayınca bizim milletvekili aday listemizin ne kadar güçlü olduğu ortada. Bir de CHP herkese yer verdi. Büyük karmaşa içeren bir liste. Biz biriz, bütünüz.”

- “Muhalefetin yükü ağır. Baksanıza sırtındaki bohçada her şey, herkes var. HDP desteği ile gerçek yüzleri iyice ortaya çıktı. Öyle ki ekonomiyi unuttuk. Bir kenetlenme yarattı bizde. Bu haliyle eğer muhalefet kazanırsa Türkiye kaybeder. Bu haliyle muhalefet kazanırsa açıkçası AK Parti de hak etmiş olur kaybetmeyi.”

- “İzmir Gündoğdu’dan sonra Ankara’mız da zaferi müjdeliyor. Göreceksiniz açık ara alacağız seçimi.”

- “Meclis seçiminde fatura kesme düşüncesi vardı seçmenimizde ama bakıyoruz muhalefete, kurdukları ittifaka, aldıkları desteklere; şimdi vekil adaylarına kızıp AK Parti’ye oy vermemek mantıklı gelmiyor. Ekonomik sıkıntı tamam, ama bunu da kim düzeltir, adres Reis.”

- “AK Parti’nin milletvekili listelerine, bazı parti yöneticilerine tepki olabilir. Ama biliyor musunuz, bugün buraya sadece Erdoğan’ın sağlık durumunu merak ettiği için gelen binlerce kişi var.”

'SİZ BAKMAYIN SOSYAL MEDYADA YAPTIKLARI ALGIYA'

- “Cumhurbaşkanlığı seçimini de Meclis seçimini de kazanacağız. Siz bakmayın sosyal medyada yaptıkları algıya, bizim kazanacağımıza dair en ufak şüphemiz yok. Ekonomik zorluk diyorsunuz da bakın ben daha dün 20 bin liralık telefon aldım. Almak için sıfır araç bulamıyor millet. AVM’ler dolu. Dar gelirliler diyorsanız da bu mitinge katılanların çoğu asgari ücretli olabilir, ama görüyorsunuz buradalar.”

- “Doğalgaz, emekliye zam gibi müjdeler iyi oldu. 2018 seçiminde bunlar yoktu. Ayrıca milli güvenlik, huzur bizim için daha önemli. Bunlar ekonomik zorlukların önüne geçti. Sonuçta ekonomi bir şekilde düzelir ama güvenlik, huzur olmazsa olmaz.”

ERDOĞAN’IN EN ÇOK ALKIŞ ALAN SÖZLERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaklaşık bir saatlik konuşmasında muhalefeti “Kandil’den talimat almakla” suçladı, “Yıkım ekibi”, “Mandacı”, “Mankurtlar”, “Kumar Masası” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın konuşmasında en çok alkış aldığı sözleri, “Önce altılı masaydı, sonra yedili oldu, şimdi dokuzlu masa oldu. Bay bay Kemal, o da yetmeyecek size. Sen onlarla beraber yürü, bizim yanımızda millet var, bizim yanımızda cumhur var” oldu.

25 YIL ÖNCEKİ VİDEO İZLETİLDİ

Erdoğan daha önce birçok miting ve grup konuşmasında gösterdiği Kılıçdaroğlu videosunu Ankara mitinginde bir kez daha izletti. Kılıçdaroğlu’nun yaklaşık 25 yıl önceki SGK Genel Müdürlüğü döneminde Savaş Ay’ın programında söylediklerini içeren video bittikten sonra “SGK’yı yönetemeyen adama ülke emanet edilir mi?” diye soran Erdoğan’a katılımcılar yuhalayarak yanıt verdi.

ERDOĞAN PALTOSUNU GİYDİ: BEDAVA, BEDAVA, DOĞAL GAZI YAKIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan miting konuşmasına serin havaya karşın ceketle başladı ancak görevlilerin uyarısı üzerine bir süre sonra getirilen paltoyu giydi. Erdoğan sahnede paltosunu giyerken mitingi izleyen bir vatandaşın “Bedava, bedava; doğal gazı yakın” sözleri izleyenleri gülümsetti.