Elif Üngür’ün Ablası Derman Üngür: Yaptıkları habercilik dışında bir şey değil

Piya Yapım’da ekoloji ve kültür haberleri sunan Elif Üngür’ün ablası Derman Üngür, kardeşinin tutuklanmasına itiraz etti: İfade tutanaklarını görseniz şaşırırsınız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’da 8 Haziran günü tutuklanan 16 gazeteciden biri olan 25 yaşındaki Elif Üngür, Ege Üniversitesi hemşirelik bölümde okudu. Geçen yılın Temmuz ayında mezun olan Üngür, Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) sınavına hazırlanıyordu.

Elif Üngür'ün ablası Derman Üngür, kardeşinin ailesine yük olmamak ve masraflarını karşılayabilmek için yarı zamanlı çalıştığını belirtti: “Normalde basın yayın mezunu değil. Bundan önce sunuculukla ya da gazetecilikle ilgili herhangi bir deneyimi yok. Ama diksiyonu düzgün olduğu için ajanstaki sunuculuk işi denk geldi ve orada çalışmaya başladı. Yaklaşık 3-4 ay çalıştı. Öncesinde garsonluk da yapmıştı. KPSS yaklaştığı için ajanstaki işten 2 ay önce ayrılmıştı. Yani gözaltına alındığında aktif olarak çalışmıyordu.” 

‘AKADEMİSYENLİK DÜŞÜNÜYORDU’

Kardeşini “Mesleğini ve gezip görmeyi seven, deli dolu bir kişilik. İnsanlarla iyi anlaşan ve hayvanları seven biri” sözleriyle anlatan Derman Üngür, “Akademisyenlik düşünüyordu. Bu yüzden bitirme tezini geniş tuttu, iyi bir araştırma yaptı” dedi.

Ailesi, 8 Haziran sabahı saat 5.00’te gözaltına alınan Elif Üngür’le 8 günlük gözaltı sürecinde görüşemedi. Elif’i adliyeye çıkarıldığı gün koridorda 3-4 dakika görebildiklerini anlatan Derman Üngür, şunları söyledi: “Şöyle de bir bahtsızlığımız oldu. Cezaevine perşembe sabahı gönderildi ama onların alındığı koğuşun görüşü çarşamba günüydü, görüşü kaçırmış olduk. Telefon görüşmesi de perşembe günüymüş. Evrak götürmek gerekiyordu. Perşembe günü götürdük evrakları ama saati geçmişti, görüşemedik.”

“Ekoloji ve kültür programlarının içeriği ne olabilir? Belgesel, müzik, edebiyat, doğa ve buna benzer haberleri sunuyordu. 15 dakikalık 2 farklı programda yaptığı tek şey, program başlamadan ona verilen haber başlıklarını okumaktı” diyen Derman Üngür, ailecek şaşkın ve endişeli olduklarını belirterek şöyle devam etti: “Anlamaya, idrak etmeye çalışıyoruz hala yaşadığımız şeyi. Başta bir yanlışlık oldu diye bakıyorduk ama durum bu noktaya kadar geldi. Bu ülkede ayağınız yanlışlıkla taşa çarpsa derdinizi anlatmak 5-6 ay sürüyor.”

‘NUDEM DURAK PROGRAMI SORULDU’

Türkiye İşçi Partisi Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazeteci ile ilgili “Gazetecilik Yine Suçlama Konusu” başlıklı bir rapor hazırladı. Rapora göre Piya Yapım’da kültür ve ekoloji programı sunan Elif Üngür’e, Roger Waters’ın Kürt sanatçı Nûdem Durak için başlattığı özgürlük kampanyasına ilişkin program yapmasının nedeni soruldu.

Elif Üngür'ün ablası Derman Üngür “Elif’in ve arkadaşlarının yaptığı şey habercilik dışında bir şey değil, bu kadar basit olmaması lazım” dedi: “Gözaltı ve mahkeme sürecinde avukatlardan öğrendiğimiz ve ifade tutanaklarından gördüğümüz kadarıyla ifadede kendileriyle ilgili herhangi bir suçlama bulunmuyor ve söyledikleri savcı ve hakim tarafından dinlenmiyor. İfade tutanaklarını görseniz şaşırırsınız. Yönelttikleri suçlamalara ne alakası var diyorsunuz? Bu insanları dinlediniz mi, sordunuz mu?"

‘İÇİNE DÜŞTÜĞÜMÜZ DURUM ORTADA AMA KANIKSAMAMAK LAZIM’

Elif’le ilk kez 22 Haziran’da kapalı görüş yapabildiklerini söyleyen Derman Üngür, “O kapalı görüşte çok şaşkındı, ne olduğunu neden orada olduğunu anlamaya çalışıyordu” diyor. Bir an önce Elif’in ve içerideki tüm arkadaşlarının özgürlüğüne kavuşması gerektiğini belirten Üngür, sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Bir insanın hayatının ve özgürlüğünün bu kadar değersiz ve kıymetsiz olmaması gerekiyor. Bir insanı özgürlüğünden mahrum etmek bu kadar kolay olmamalı. Son 20 yıldır içerisine düştüğümüz durum ortada ama bunu bu kadar kanıksamak inanılmaz rahatsız edici.”