Meslektaşı Safiye Alağaş’ı anlattı: Kalemi dışarıda yazmaya devam ediyor

Tutuklanan JinNews Haber Müdürü Safiye Alağaş’ı, mesai arkadaşı Beritan Canözer anlattı: “Birlikte çalışmadan önce de tanıyordum, herkes ona atom karınca der.”

Fotoğraf: Beritan Canözer
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’da, 8 Haziran’da gözaltına alınan ve ardından 16 gazeteciyle birlikte tutuklanan JinNews Haber Müdürü Safiye Alağaş, 1990 yılında Siirt Pervari’de doğdu. Gazeteciliğe 18 yaşındayken Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA) stajyer muhabir olarak başladı ve 2012 yılına kadar burada çalıştı. Daha sonra mesleğine Jin Haber Ajansı (JİNHA) ve Gazete Şûjin’de devam etti. Gazete Şûjin’in, 25 Ağustos 2017’de KHK ile kapatılmasının ardından yayın hayatına başlayan JinNews’in kurucuları arasında yer aldı. 

JinNews Haber Müdürü Safiye Alağaş’ı, mesai arkadaşı gazeteci Beritan Canözer anlattı. Canözer, sahada çalışan pek çok muhabirin Alağaş’ı atom karınca ismiyle tanıdığını söyledi: “Adının Safiye olduğunu çok sonradan öğrendim. Herkes atom karınca şurada, atom karınca burada der. Çünkü aşırı hareketlidir. Hiç durmaz, oradan oraya koşar, sürekli habere gider.” 

Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Arapça ve İngilizce yayın yapan JinNews’te haber müdürü olarak çalışan Alağaş, ayrıca Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyesi. Meslektaşları, Alağaş’ın çalıştığı tüm kurumlara kadın ve çocuk hakları odaklı bakış açısını taşıdığını söylüyor. Canözer, “Mesleğe, hem kadınların hem de erkeklerin çalıştığı bir ajansta DİHA'da başladı. Ancak buna rağmen kadın odaklı gazeteciliği ön plana çıkarmaya çalıştı. Bu hassasiyeti ve mesleğine verdiğini önemle hepimize feyz oldu, olmaya devam ediyor” diyor.

JinNews Haber Müdürü Safiye Alağaş

Alağaş’ın basın özgürlüğü ihlallerine karşı çıktığını ve tutuklanan gazetecilerle dayanışma gösterdiğini anlatan Canözer, “Her zaman meslek onurunu savunur ve korur” dedi. Canözer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün biz, hem Safiye için hem de tutuklanan tüm arkadaşlarımız için aynı şeyi yapmaya ve bu mesleğin onurunu savunmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımızın gözaltına alınmaya başladığı günden bu yana neredeyse her gün sokaktaydık. Onların sesi olmaya çalıştık. Burada hedef alınan kişiler olarak bizler değiliz. Hedef alınan mesleğimiz, yaptığımız iş.”

‘SAFİYE’NİN KALEMİ HÂLÂ DIŞARIDA YAZMAYA DEVAM EDİYOR’

16 gün önce gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Alağaş’ın imzası JinNews’te yayımlanan haberlerdeki yerini koruyor. Beritan Canözer, uygulamanın nedenini şu ifadelerle anlatıyor: “Safiye, şu anda cezaevinde olabilir ama gazeteciliğe devam ediyor. Haberleri başka arkadaşlar yapıyor ama onun imzasını kullanıyoruz. Çünkü şu mesajı vermeye çalışıyoruz: Siz tutuklayabilirsiniz ama arkadaşlarımızın kalemi ve kamerası hala dışarıda. Hala yazmaya ve çekmeye devam ediyor.”

JinNews Haber Müdürü Safiye Alağaş (solda) meslektaşı Beritan Canözer (sağda) ve Nurcan Yalçın (ortada) ile birlikte.


DAHA ÖNCE DE YARGILANDI

Gazeteci Safiye Alağaş, daha önce de yargılandı. JinNews'te yayımlanan 12 farklı haber üzerinden "zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmakla” suçlandı. Bir yıl üç aydan sekiz yıl dokuz aya kadar hapsi istenen Alağaş, 22 Ekim 2019’da beraat etti.

Alağaş’ın yaptığı haberleri, titizlikle araştırdığını vurgulayan Canözer, şöyle konuştu: “Bugüne kadar kadınlarla ve çocuklarla ilgili ortaya çıkardığı çok fazla hak ihlali haberi var. Tehdit edilmesine, takip edilmesine rağmen vazgeçmez. Cesareti tüm arkadaşlara örnek oluyor. Bu dört duvarın da Safiye’ye geri adım attıramayacağını çok iyi biliyoruz.”

2019'DA ULUSLARARASI CESARET ÖDÜLÜNÜ ALDI

Safiye Alağaş, 2001’de Afganistan’da El Kaide saldırısında yaşamını yitiren Corriere della Sera muhabiri İtalyan gazeteci Maria Grazia Cutuli adına verilen uluslararası cesaret ödülüne layık görüldü. 23 Kasım 2019’da yapılan ödül töreninden sonra Bianet’ten Evrim Kepenek’e bir söyleşi veren Alağaş, tutuklanan JinNews muhabirlerini hatırlatarak "Uluslararası alanda gazeteciliğimiz ödüllendirilirken, Türkiye'de tutuklanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.