Ekvador'da devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Bir ay içinde üç siyasetçinin öldürüldüğü Ekvador'da seçimin ilk sonuçlarına göre hiçbir devlet başkanı adayı gerekli çoğunluğu elde edemedi. Seçimlerin ekim ayında ikinci tura kalması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Ekvador'da 20 Ağustos Pazar günü düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 85'inin sayımı tamamlandı. Hiçbir adayın yüzde 50'lik gerekli çoğunluğa ulaşamaması nedeniyle seçimlerin ikinci tura kalması bekleniyor.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Ekvador Ulusal Seçim Konseyi'nin verileri, dün yapılan seçimlerde oyların yüzde 85'inin sayıldığını, solcu aday Luisa Gonzalez'in oyların yüzde 33'ini alarak seçimleri önde götürdüğünü, eski milletvekili Daniel Noboa'nın ise oyların yüzde 24'ünü aldığını ortaya koydu. Ekvador yasaları gereği, bir devlet başkanı adayının galip olabilmesi için oyların yüzde 50'sini alması ya da en yakın rakibine 10 puan fark atması koşuluyla oyların en az yüzde 40'ını alması gerekiyor.

SUİKASTA UĞRAYAN ADAYIN HALEFİ SEÇİMİ 3'ÜNCÜ TAMAMLADI

Mevcut sonuçlara göre, devlet başkanı adaylarının hiçbirinin yeterli çoğunluğa ulaşamaması nedeniyle, Ekvador'un ekimde ikinci tur seçimlere gitmesi bekleniyor. Buna göre, en çok oyu alan Gonzalez ve Noboa, ikinci turda karşı karşıya gelecek.

Öte yandan, seçimlere kısa süre kala uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Fernando Villavicencio'nun yerine aday gösterilen Christian Zurita, oyların yüzde 16'sını alarak seçimi 3'üncü sırada bitirdi. Zurita, üzerindeki kurşun geçirmez yelekle yaptığı konuşmada, "Bu seçimleri 3'üncü sırada bitirmek benim için bir gururdur" ifadesini kullandı.

VILLAVICENCIO, 9 AĞUSTOS'TA SUİKASTA UĞRAMIŞTI

'Yolsuzluğa karşı duruşuyla' tanınan devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio, 9 Ağustos'ta başkent Kito'da aracına bindiği sırada bir saldırgan tarafından başına üç el ateş edilerek öldürülmüştü. Ekvador Başsavcısı, saldırıyı düzenleyen şüphelinin güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada vurulduğunu, ağır yaralandığını ve öldüğünü bildirmişti.

Villavicencio, Ekvador'da faaliyet gösteren uluslararası organize suç grubundan biri olan, Meksika'nın 'Sinaloa Karteli' liderleri de dahil çok sayıda kişiden ölüm tehdidi aldığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)