YAZARLAR

Son bir şarkı

Futbolun matematiği bazen oyunlar oynayabiliyor. Galatasaray, 99 puana geçtiğimiz hafta ulaşmasına rağmen şampiyonluğunu ilan edemiyor. Ama Fenerbahçe önümüzdeki hafta 99 puana ulaşarak şampiyon olabilir. Ya da 99 puan toplamasına rağmen sezonu kupasız kapatabilir.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın 36 hafta boyunca rekorlar kırdığı, hakem kararlarıyla, federasyonuyla, Süper Kupa'sıyla, sosyal medya savaşlarıyla gerilimi hiç düşmeyen sezonun final maçı sonunda oynandı.

Bir tarafta bu sezon sahasında oynadığı 18 maçın tamamını kazanan, ligde 17 maçlık galibiyet serisi yakalayan, beraberlikle bile şampiyonluk turuna çıkacak ev sahibi Galatasaray vardı.

Diğer tarafta bu sezon deplasmanda hiç yenilmeyen, sıralamada 6 puan geride olsa da 93 puan toplamayı başarmış ve rakibine şampiyonluk turu attırmak istemeyen Fenerbahçe.

GALATASARAY TAM KADRO, FENERBAHÇE YARALI

Galatasaray cephesinde eksik yoktu, son haftalarda etkili olan hücum 4'lüsü, sezon başından beri istikrarını hiç bozmayan orta saha ikilisi ve defans hattıyla tam kadro karşıladılar ezeli rakiplerini.

Fenerbahçe cephesi ise adeta iç savaştan geçiyordu. Derbi haftası boyunca başkanlık tartışmaları ve gelecek sezon takımı hangi teknik direktörün yöneteceği tartışıldı. Üstelik ideal 11'den İrfan, İsmail ve Becao da kadroda yoktu. Bütün sezon takımın bir numaralı golcüsü olan Dzeko yedeğe çekilmişti, Cengiz, Krunic gibi isimler de sakatlanmıştı.

İlk 11'de bazı zoraki değişiklikler yapmak zorunda kaldı İsmail Kartal. Stoperde Çağlar-Oosterwolde ikilisi oynarken Djiku 6 numaraya, Szymanski sağ açığa kaydı. Kağıt üzerinde sarı lacivertliler için pek ışık gözükmüyordu ama sonuçta derbiler de normal maçlar değildi.

FENER BAŞLADI, FENER BİTİRDİ

Fenerbahçe bugün Rams Park'a 6 puan geride değil, 3 puan önde gelse bile şampiyonu belirleyecek maç bu akşam oynanacaktı. Mevcut puan durumunda ise yarışın son haftaya taşınmasının tek yolu 3 puandı.

Maça iyi başlayan taraf da Fenerbahçe oldu. Galatasaray'ın ön alan presine maruz kalmamak için oyunu ya Ferdi-Tadic kanadına taşıdılar ya da Batshuayi ve Szymanski'ye uzun toplar attılar. Dönen topları da orta sahada ikili mücadelelerle topladılar. İlk 20 dakika topla oynama oranları Fenerbahçe lehine 55'e 45'ti. Sahanın bütününe yayılan sarı lacivertliler, Galatasaray'ın topla rahat oynamasını ve oyun kurmasını engelledi.

Hakem Arda Kardeşler, ilk sarı kartını 5'inci dakikada Mertens'e çıkardı. 12'de Djiku'ya 13'te Barış Alper ve Osayi'ye de sarı kartlar çıkartarak maçta sertliğe müsaade etmeyeceği mesajını verdi. Maçın bu bölümünde verilen ve verilmeyen kartlar başka bir tartışmanın konusu, ancak sarı kartı varken açık alanda koşan bir oyuncuya arkadan ayak uzatmak Djiku için amatörce bir hataydı. Djiku 22'nci dakikada ikinci sarıdan kırmızı kartla oyundan atılırken Galatasaray henüz şut çekememiş, topla daha çok oynayan Fenerbahçe ise isabetsiz de olsa 4 şut denemişti.

Kırmızı karttan sonra top Galatasaray'a geçti, devre biterken topla oynama oranı sarı kırmızılılar lehine 65'e 35 olmuştu. Ancak topu ne kadar etkili kullanabildikleri tartışılır. Galatasaray bu sürede ne rakip sahada baskı kurabildi ne de rakip kalede net pozisyon üretebildi. Fenerbahçe'nin 41'inci dakikadaki etkili kontra atağında Fred'in şutu az farkla auta çıkmasa devreye geride girebilirdi Galatasaray.

DERBİ BÜYÜSÜ

İkinci yarı Fenerbahçe daha çok kendi sahasına çekildi ve rakibi ikinci bölgede karşılayarak kazandığı toplarla hızlı hücumlar denedi. Galatasaray bu bölümde de yüzde 70'lere ulaşan topla oynama oranı yakaladı ama Fenerbahçe savunmasını sallamayı başaramadı. Sol kanatta Barış Alper, Osayi ile girdiği 1'e 1'lerde üstünlük sağlayamadı, sağ kanatta da Ziyech, Ferdi karşısında etkinlik gösteremedi. Fenerbahçe bir kişi eksik kalmasına rağmen Fred'in iki kişilik oyunuyla merkezi de kapatınca Mertens ve Icardi'nin de topla buluşması engellenmiş oldu.

Oyunda ilk değişiklik 65'inci dakikada İsmail Kartal'dan geldi. Krizlerin başrolü Mert Hakan'ı kenara alarak King'i sağ kanada attı. Szymanski de merkezde Fred'in yanına geldi. Aslında bu değişiklik ikinci yarının başında da yapılabilirdi. Çünkü Galatasaray geride geniş boşluklar bırakacaktı ve ne Tadic ne Szymanski sprinter özellikleriyle ön plana çıkan oyuncular değillerdi. Üstelik Fred-Szymanski merkezinin kimyası da daha iyi.

Derbilerin büyüsü de King oyuna girdikten birkaç dakika sonra gerçekleşti. Dağınık durumda yakalanan Galatasaray savunmasının üzerine top süren King, Köhn'ün faulüyle yere düştü. Kullanılan faul barajdan sekip kornere dönüştü. Kornerden gelen top da çizgi üzerinde Çağlar'ın tamamlamasıyla gol oldu.

71'inci dakikada yenen gol ev sahibi takımda önce kısa bir şok yarattı, gole reaksiyon vermekte zorlandı sarı kırmızılılar. Sonrasında ise panik değişiklikleri geldi. Maçın uzatmalarla birlikte son 20 dakikalık bölümünde Zaha, Kerem Aktürkoğlu, Barış Alper, Tete, Carlos Vinicius ve Icardi aynı anda sahada kaldı. Oyun bu bölümde doldur boşalta döndü. Ancak Galatasaray defansından gelen uzun toplarda Fenerbahçe defansı hata yapmadı. Seken topların çoğunu da Fred ve Szymanski topladı. Sarı lacivertliler bu bölümde ikinci golü atabilecekleri fırsatlar da yakaladılar ama değerlendiremediler.

GALATASARAY'I REHAVET ÇARPTI

Son düdük çaldığında Galatasaray, yaklaşık 70 dakika 10 kişi oynayan Fenerbahçe'ye isabetli şut çekememişti. Opta'nın verilerine göre bu sezon en az şut çektiği (11), en az orta yaptığı (12) ve en az korner kullandığı (1) maçı oynadı sarı kırmızılılar. Ligde yakaladığı serilerin birçoğunu bozmuş, ezeli rakibinden en az 1 puan alıp şampiyonluk kutlamasına çıkma şansını da elinin tersiyle itmiş oldu. Daha büyük bir şok yaşamak istemiyorlarsa derbi mağlubiyetini bir an önce unutmalı ve Konya deplasmanına odaklanmaya başlamalılar.

İSMAİL KARTAL'IN UMUDU

Sarı lacivertlilerde ise hem İsmail Kartal hem futbolcu grubu gurur mücadelesi olarak gördükleri maçtan galip çıktı. Ayrıca bu sezon Beşiktaş ve Trabzonspor'un ardından Galatasaray'ı da deplasmanda mağlup etmeyi başarmış oldular.

Maç sonunda kendisi hakkında hafta boyunca yapılan eleştirilere sitemkar yanıtlar veren Kartal, taraftarlara önümüzdeki hafta Kadıköy'de oynanacak İstanbulspor maçı için, "Şampiyonluk maçına gelsinler. Ben inanıyorum, biz şampiyon olacağız" çağrısı yaptı.

Futbolun matematiği bazen oyunlar oynayabiliyor. Galatasaray, 99 puana geçtiğimiz hafta ulaşmasına rağmen şampiyonluğunu ilan edemiyor. Ama Fenerbahçe önümüzdeki hafta 99 puana ulaşarak şampiyon olabilir. Kartal da bu ihtimale sarılarak muhtemelen kendisinin de son maçı için son bir şarkı istedi taraftarından.