1 ayda 3 siyasetçi öldürüldü: Ekvador'da halk sandık başında

Son bir ayda üç siyasetçinin saldırılarda öldürüldüğü Latin Amerika ülkesi Ekvador'da halk, sandık başına gitti. Nihai sonuçların 10 gün içinde açıklanması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Ekvador'da halk, adaylara yönelik silahlı saldırıların ve cinayetlerin gölgesinde devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti. Manta Belediye Başkanı Agustin Intriago 23 Temmuz'da, devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio 9 Ağustos'ta ve Revolucion Ciudadana Partisi'nin yerel lideri Pedro Briones 14 Ağustos'ta uğradıkları silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. 

KURŞUN GEÇİRMEZ YELEKLE OY VERMEYE GİTTİLER

Yerel saatle 07.00-17.00 arasında yapılacak oylama sonucunda ülkenin devlet başkanı ve 137 sandalyeli Ulusal Meclis üyeleri belirlenecek. Seçimlerde bir adayın ilk turda kazanması için oyların yüzde 40’ını alması veya en yakın rakibinden 10 puan önde olması gerekirken seçimlerin ikinci tura kalması durumunda halk 15 Ekim’de tekrar sandık başına gidecek. 

Başkan adayı ve siyasetçilere düzenlenen suikast nedeniyle kurşungeçirmez yelek giyerek oy kullanan başkan adayları Ekvator halkına ülkede yaygın olan organize suç örgütleriyle mücadele vaadi sunarken, yeni başkan 26 Ekim’de göreve başlayacak ve yalnızca Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso’nun kalan görev süresi olan 1 buçuk yıl görev yapacak. Genel seçimlerin ilk sonuçları bu gece belli olurken nihai sonuçların 10 gün içinde açıklanması bekleniyor.

'KORUMALAR İŞLERİNİ YAPMADI'

Villavicencio, başkent Quito'da seçim çalışmaları esnasında öldürülmüştü. Devlet Başkan Guillermo Lasso, suikastın seçimleri sabote etmeye yönelik bir girişim olduğunu söylemiş ve ülkede OHAL ilan edilmesine karşın, seçimlerin planlandığı gibi 20 Ağustos'ta yapılacağını belirtmişti. 

Seçim sürecinde Villavicencio’nun odaklandığı meseleler de yine yolsuzluk ve uyuşturucu mafyalarıyla mücadeleydi. Eşi Veronica Sarauz, eşinin ölümünden devleti sorumlu tuttuğunu söylemişti.  Soruşturmada cevaplanmamış birçok sorun olduğunu belirten Sarauz, “Kişisel korumaları işlerini yapmadı” demişti. Soruşturma kapsamında suikastla ilgili oldukları iddiasıyla 6 Kolombiyalı gözaltına alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ekvador seçim suikast